Изборът на каска за мотор е изключително отговорна задача, от

...
Изборът на каска за мотор е изключително отговорна задача, от
Коментари Харесай

Какъв тип каска за мотор можете да си изберете?

Изборът на каска за мотор е извънредно виновна задача, от която зависи освен удоволствието от карането, само че на първо място сигурността на ездача. С времето всички мотористи получават задоволително знания по отношение на типовете мото каски и знаят какъв модел да изберат. Следващите редове са ориентирани към новаците и целят да им спестят нормалните неточности при избора на мотоциклетен шлем.

Видове мото шлемове

Структурно има пет съществени типа мотоциклетни каски. Първите три са предопределени за каране по общоприетите пътища - това са: отворена, интегрална и модулна. Другите два типа са подобаващи за рискови типове офроуд моторни спортове - за мотокрос и ендуро туристически шлем с визьор.

Визьорът е транспарантен „ щит “, който защищава лицето от вятър, дъжд, прахуляк и инсекти. Той наподобява като стъкло, макар че в реалност е изработен от специфичен транспарантен материал (обикновено поликарбонат). Всички каски, предопределени за високоскоростно каране, имат визьори.

Отворените шлемовете покриват единствено част от главата. Нямат интегрирана отбрана на челюстите, което доста олекотява дизайна и дава по-голямо чувство за независимост както по време на каране, по този начин и при къси прекъсвания. В най-бюджетните модели вентилационните отвори не са затворени с клапани, които задържат топлината. Липсва им и ветроустойчива козирка. Всичко при тях е направено в името на простотата и лекотата.

Каската Интеграл е здрава, затворена и формирана от една цяла част. Тя е доста търсена заради възходящата известност на градските спортни мотоциклети. Интегралът постоянно е оборудван със предпазен визьор и развита вентилационна система. Каски от този вид навлязоха в ежедневна приложимост от рали надпреварите, тъй че във връзка с равнището на отбрана и аеродинамичното качество те са предопределени за каране при високи скорости.

Модулният шлем е сходен на Интеграла, само че с по-сложен дизайн. Защитата на челюстта при него е направена от обособен преносим модул и се издига дружно с козирката, откривайки лицето. Модулът обезпечава и високо равнище на сигурност, предпазвайки от вятър, слънце и прахуляк. Основното преимущество е, че такава каска може да не се смъква по време на къси прекъсвания.

са еднокомпонентни шлемове без визьор с солидна отбрана в региона на челюстта и дълга защитна козирка. Използват се в мотокрос, нападателно ендуро и други офроуд спортни дисциплини, в това число ATV. Носят се дружно с очила за мотокрос, които постоянно идват с аксесоари за разчистване на стъклата по време на гонки.

Материал на каската – какво можете да изберете?

Защитните функционалности на всяка каска за мотор се обезпечават от твърда външна обвивка и енергийно абсорбираща вътрешна вложка. Съвременните шлемове са направени от разнообразни материали и даже не всеки химик може да разбере по името защо тъкмо приказваме. Най-добрите каски са направени от издръжливи и леки полимери като поликарбонат или композитни материали. Композитите се състоят от основа, подсилена с пълнители с висока здравина и неотстъпчивост, например пластмаса, подсилена с въглеродни или кевларови нишки.

Между другото, чистият въглерод има наклонност да се разцепва, по тази причина нормално се употребява дружно с разнообразни пластмаси. Комбинацията от няколко материала придава качествено нови свойства на крайния артикул. Композитните каски са по-леки за същия размер и здравината им е доста увеличена. Както прочее и цената им.

Професионалните каски нормално са с няколко пласта разнообразни материали, залепени дружно по специфични шаблони. По този метод се реализира освен по-добро тегло, само че и оптимално систематизиране на силата на удара. Пример за подобен софтуерно напреднал дизайн е каската Shoei, направена от разнообразни материали въз основата на фибростъкло.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР