Изборът на действащия вътрешен министър Калин Стоянов за служебен ръководител

...
Изборът на действащия вътрешен министър Калин Стоянов за служебен ръководител
Коментари Харесай

Как ДАНС и прокуратурата разчистиха пътя за оставането на Калин Стоянов в МВР

Изборът на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов за длъжностен началник на Министерство на вътрешните работи беше разгласен за " най-трудното решение " на кандидат-премиера Димитър Главчев.

Последният мотив, който натежал в интерес на Стоянов, се оказа странната сага с решението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев да подаде оставка от системата.

Възможно ли е това да е станало не по лично предпочитание, а под насила?

Защо Коцев изчезна от общественото пространство след напускането си - до момента в който излизат данни, че той е станал обект на следствие в една от гръмките акции от последните дни?

Какво се е случило в две следващи срещи сред него и и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, в това число в деня на оставката, за които стана ясно от информация на " Капитал "?

Въпросите стават от ден на ден на фона на обстоятелството, че дните преди оповестяването на листата с кандидат-министри беше пренаситен от интензивност на ДАНС и прокуратурата на най-високо равнище.

Резултатът, най-малко във Вътрешното министерство, беше произвеждането на опрощение на Главчев за опазване на Калин Стоянов. Дори след откритото неодобрение на ПП-ДБ и Българска социалистическа партия от избора, служебният министър председател разгласи, че не виждал аргументи да промени състав на кабинета.

Какво се случи?
2 април - Синдикатът СФС Министерство на вътрешните работи упорства за среща с Димитър Главчев, на която, в случай че Калин Стоянов бъде заменен с несъгласуван с тях претендент. По-късно Главчев споделя даже, че профсъюзът отправил и втори неуместен ултиматум - отвод на чиновниците му да вземат участие в организирането на изборите. 3 април - ДАНС и КПКОНПИ проведоха акция против шефа на Агенция " Митници ", нейния заместител и други хора, уличени в образуване на контрабандна скица. На идващия ден тя беше задържана за 72 часа.Сайтът " Пик " след това заяви, че в същия ден е направено претършуване и в дома на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев - нещо, което беше доказано и от адвокатката на Банкова, която цитира свои неофициални диалози със чиновници на КПКОНПИ. Нито една институция не отхвърли тази информация. Не излиза наяве и какво е основанието за тези дейности против Коцев. 4 април - Министерство на вътрешните работи ненадейно заяви, че Живко Коцев е подал оставка " по лично предпочитание ". Премиерът Николай Денков разгласи, че Коцев е подлаган на напън от страна на Калин Стоянов да напусне " от много време ".Самият Коцев се оказва неоткриваем в часовете след обявеното му отдръпване. Едва в ранния следобяд, в което още веднъж не се дава ясно пояснение за решението му да си тръгне. Самият Калин Стоянов отхвърля обвиняванията против него.
Двете срещи при Сарафов

Нито медиите, нито политиците са виждали Коцев в деня на оставката му - само че се оказва, че това е направил и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов, и то два пъти.

" Капитал " разкри, че на 3 и 4 април Сарафов е имал две срещи с Коцев - една преди да разгласи напускането си и една директно по-късно.

" За какво са били диалозите не е известно, само че събитието, че мистериозното подаване на заявление за овакантяване е " обградено " от другарство с и.ф. основен прокурор наподобява като тип " причина " точно към сходно деяние ", написа медията.

Това съмнение става още по-актуално, имайки поради сигнала, даден от Димитър Главчев за съмненията му преди съставянето на служебния кабинет.

Кой може да смени основния секретар на Министерство на вътрешните работи?

Живко Коцев заемаше една от дребното позиции в страната, която се попълня с по едно и също време единодушие на Министерския съвет и Президентството.

Същото единодушие е нужно и при възможното му предварително освобождение.

Коцев не е назначен от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и не може да бъде уволнен от него. Но Стоянов към този момент има опит с отстраняването на така наречен професионално управление, откакто в края на август 2023 година той самичък изиска промяната на Петър Тодоров от поста.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР