Изборът е богат - от къща за гости на село

...
Изборът е богат - от къща за гости на село
Коментари Харесай

Българско лято 2022 - от розобер до фестивален и спа туризъм

Изборът е богат - от къща за посетители на село с вкусните гозби на баба, през релакс в спа и балнео център до завършения по гори и чукари, рафтинг по Струма или с лодки по Дунав

Лято 2022 стартира и примамливи предложения за отмора в страната валят по всички вероятни канали в конкуренция с тези зад граница. Изборът е богат - от къща за посетители на село с вкусните гозби на баба, през релакс в спа и балнео център до завършения по гори и чукари, рафтинг по Струма или с лодки по Дунав. И още - розобер, празник на черешата, винен туризъм, с мирис на лавандула или пък многочислените фестивали - опера, рап, джаз и рок, осведоми

През последните две години рестрикциите, наложени поради ковид, накараха доста българи да открият хубостта на България, а туристическият отрасъл да се обърне и към родните туристи и да не разчита единствено на чужденци.

Данните на Национален статистически институт са красноречиви. В годината преди пандемията - 2019 година, над 2.1 милиона българи са избрали да почиват у нас през лятото. През 2021 година техният брой към този момент е близо 2.8 млн. души.

Потребителско изследване по поръчка на Европейската комисия демонстрира, че настроенията за пътувания нарастват. Над 70% от интервюираните имат намерение да пътуват през идващите 3 месеца. Положителни трендове регистрира и въздушният превоз, макар че пътническият трафик към момента изостава от равнищата през 2019 година Туроператорите също записват по-висок интерес и резервации през последните месеци.

Дали тази година сезонът ще се повтори, следва да забележим. Мненията са разнопосочни. Планинският и различен туризъм чакат следващ мощен сезон, до момента в който балнео и спа се надяват базите им да са цялостни най-малко над 50%. Броят на българите, които откриват културния и винен туризъм, постепенно се усилва, а фестивалите в градове и села порастват с всяко минало лято.

Сигурното е, че цените няма да са като миналогодишните. Причините са ясни - всички цени вървят нагоре. В местата за настаняване навътре в страната нощувката ще е сред 15 и 30% по-скъпа от тази през предходната година, а в заведенията растежът е даже по-голям, споделят от сектора.

"Вътрешният пазар няма да е това, което беше през последните две години. Не чакам подобен напор от български туристи, тъй като рестрикциите паднаха и една част от сънародниците ни ще отидат на отмора зад граница. Другото предизвикателство е растежът на цените и инфлацията ", разяснява Даниела Стоева, шеф на туроператора "Тандем травел " и някогашен длъжностен заместник-министър на туризма. Тя чака понижаване на пътуванията на българите това лято главно по стопански аргументи.

Председателят на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов е оптимист, че българите няма да се спрат да пътуват. "Погледнете автомагистралите - приблизително към 190 000 автомобила през почивните дни има на тях ", сподели той. По думите му през лятото българинът избира дългия уикенд и практикува така наречен "дисперсен туризъм ", което ще рече, че отива там "където му видят очите ", като изборът зависи от опциите на хората.

Планинските курорти чакат мощен сезон

"Очаквам по-силен сезон за Банско по отношение на последните две години ", сподели пред Mediapool Малин Бистрин, ръководител на туристическия бизнес в града и притежател на комплекс "Молерите ".

Основанията му са свързани с богатата стратегия, която е подготвил бизнесът дружно с община Банско, както и положителната хотелска база. Тази година се означават 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и през юни има редица мероприятия, свързани с това. Наред с тях цяло лято ще има разнообразни прояви - мотоциклетно съревнование, панаир на занаятите, фолклорен фестивал, дни на българското кино, оперна вечер под небето и, несъмнено, обичайният джаз фестивал през август, който към този момент се трансформира в непокътната мярка за града.

Българите си остават главните гости на планинския курорт през лятото, само че и чужденци не липсват. В последно време се следи наклонност след гръцкото море румънците да се отбият за два,-три дни и през Банско на път за у дома, сподели Малин Бистрин. Той добави, че за феновете на вкусните гозби тази година за първи път ще се провежда фестивал навън, на който всеки ще може да опита от "банскалийските вкусотии ".

Силен летен сезон чакат и в Родопите. "Хората желаят да пътуват без значение от нарасналите цени ", сподели пред Mediapool Георги Пампоров, ръководител на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори.

Българите обичат да посещават, да се разхождат по екопътеки и да се любуват на чудесните гледки, да посещават пещерите, Чудните мостове, обсерваторията в Рожен и етнографските резервати Широка лъка и Златоград, разяснява Пампоров.

"През предходната година имахме най-силния летен сезон за последните 20 години ", добави той. Пампоров счита, че няма причина да не се повтори това и тази година. Надява се страната най-сетне да оправи пропадналия през зимата път до Триград. "Поне за фестивала " ", който е в края на юли ", да е подготвен ", надява се Пампоров.

И на Боровец чакат добър сезон, като началото ще бъде намерено на 18 юни. През последните години огромна известност доби байк паркът, който е желано място за феновете на мощни чувства. В добавка се оферират още полети с парапланер, пейнтбол измежду природата, а във въжения град "Бороландия " деца и възрастни могат да освободят дивото в себе си без боязън от травми.

Балнео и спа курортите се надяват над 50% претовареност

И в случай че планинските курорти чакат следващия мощен летен сезон, не по този начин стоят нещата в балнео и спа туризма.

"Нямаме чувството, че ни чака мощен сезон. Хотелите не са цялостни. Надяваме се да работим над сериозната нула, което значи над 50% претовареност ", сподели Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Тя уточни, че в Хисаря, Девин и Кюстендил несъмнено има отлив на туристи, а тези от Израел са намалели фрапантно поради ковид. Българите идват най-вече през уикенда. Надяват се през юли и август на повече визити.

Голямата болежка в бранша е, че липсват стратегии за предварителна защита и рехабилитация на болесттите у нас, които да се финансират от здравната каса. "Има една стратегия за 50 000 души през Национален осигурителен институт и който има връзки, се урежда да я употребява ", разяснява Сийка Кацарова. А имаме чудесни курорти за възобновяване след прекаран ковид като Павел баня, Кюстендил, Сапарева баня, Сандански, добавя тя.

Другата огромна борба на бранша е запазването на работните места. При нас работят висококвалифицирани експерти, като лекари, кинезитерапевти, масажисти, които, в случай че не успееш да ги задържиш, ги губиш, изяснява Кацарова. За това за нас мярката 60:40 е доста значимо да продължи и след 30 юни, добави тя.

Няма и целева рекламна акция на непознатите пазари за опциите на балнео туризма у нас. Затова и визитите на чужденци сега са по-скоро единични, сподели Кацарова. Причината - гостите ни са във възрастовата група 50+ и мнозина от тях считат, че България граничи с Украйна и надали не всеки миг тук ще падне някоя бомба. Затова е доста значимо България да се популяризира на непознатите пазари като сигурна туристическа дестинация, уточни Кацарова.

Алтернативния туризъм също чака сполучлив сезон

След ковид и бежанците за българите към този момент не е приоритет да отидат на отмора на морето, сподели пред Mediapool Елеонора Йосифова, ръководител на Българската асоциация по различен туризъм.

Покрай пандемията къщите за посетители на село станаха доста известни и ползата към тях е огромен, добави тя. През почивните дни българите отиват, с цел да опитат обичайни локални ястия, да се срещнат с традициите и обичаите. На редица места към този момент има благоприятни условия за езда измежду природата или пък да си наемеш колело и с него да обиколиш забележителностите в региона. Организират се и тематични разходки за бране на билки, визити на резервати и така нататък

"Все повече българи търсят различния туризъм, като огромна част вземат решение в последния миг къде да пътуват нормално от петък до неделя ", сподели Йосифова.

Фестивалите, които се провеждат по тези места, в допълнение притеглят туристите. По време на фестивала "Опера под върховете " е мъчно да си намериш нощувка в Белоградчик и нормално местата за настаняване са запълнени чак до Видин. Популярност доби и рок фестивалът в село Миндя, проведен от политолога Евгени Дайнов. Тази година община Ловеч провежда рап фестивал. Той стартира преди ден, само че кулминационната точка ще е в събота. Началото е в 19 часа на централния площад "Екзарх Йосиф Първи ", а входът е свободен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР