Избирателните секции в Япония отвориха врати днес в 7 ч.

...
Избирателните секции в Япония отвориха врати днес в 7 ч.
Коментари Харесай

Започнаха изборите в Япония

Избирателните секции в Япония отвориха порти през днешния ден в 7 ч. локално време, два дни след убийството на някогашния министър председател Шиндзо Абе, който беше и водач на ръководещата Либерално-демократическа партия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изборите се създават във всичките 47 префектури, а гласуването за 125 членове на горната Камара на съветниците, която се състои от общо 245 национални избраници, ще продължи до 20 ч.

За присъединяване в конкуренцията са регистрирани 545 души, една трета от които – дами. Кандидатите съставляват 9 партии и 6 политически организации.

В края на акцията, на 8 юли, по време на предизборна акция бе смъртоносно ранен някогашният министър председател и водач на Либерално-демократическата партия (ЛДП) Шиндзо Абе. Политик от това ниво стана жертва на атентат за пръв път в следвоенната история на страната.

Според политолози битката ще се развие главно сред трите водещи партии в Япония.

Десноцентристката ЛДП отпред с премиера Фумио Кишида дава обещание по-специално да вземе ограничения за възобновяване на стопанската система, потърпевша от пандемията, да поддържа бизнеса и малоимотните, да укрепи ситуацията на междинната класа и да подтиква потреблението. Освен това счита да усили бюджета за защита, надлежно и военния капацитет на страната.

Партията „ Нова Комейто “, също десноцентристка, е оповестила за цел установяването на „ будистка народна власт “ – един тип „ нов социализъм “ въз основа на религиозни полезности. Тя се афишира за битка с бюрокрацията, нараснала бистрота на финансовите потоци и децентрализация на властта.

Левоцентристката Конституционно-демократическа партия е присъединила в програмата си въвеждане на напредничав налог общ приход, цялостен отвод от АЕЦ и преминалане към въглеродно неутрална енергетика. Тя напълно отхвърля силовия вид за решение на севернокорейския нуклеарен проблем. Подкрепя еднополовите бракове и се коалира с леви партии като комунистическата и социалдемократическата.

Според анкета от 4 юли на вестниците „ Йомиури “ и „ Никей “ ЛДП може да получи на изборите от 55 до 65 места в горната камара, а „ Нова Комейто “ – от 10 до 14. Това ще е задоволително, с цел да завоюват общо над половината от 125-те кресла, за които ще се гласоподава през днешния ден. А Конституционно-демократическата партия ще получи съгласно запитаните от 13 до 24 места.

Проучването сподели също така, че след изборите две трети от заседаващите в горната камара може да са последователи на обсъждани в последно време промени в конституцията, предвиждащи засилен статут на японските сили за самозащита. Това е броят на съветниците, нужен за внасяне на съответния план за ремонти в главния закон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР