Избирателната активност в страната към 13 ч. е 23.54 %

...
Избирателната активност в страната към 13 ч. е 23.54 %
Коментари Харесай

Над 190 жалби за изборни нарушения

Избирателната интензивност в страната към 13 ч. е 23.54 % и правото си на глас са упражнили 1 488 509 души, заяви Централната изборна комисия (ЦИК). Активността е по-ниска по отношение на локалните избори през 2015 година когато към този час са дали своят вот 25.71% от имащите право. Най-висока е интензивността в Макреш, Видинско - 49.88%. Най-ниска остава изборната интензивност във Варна - 14.71%.

Над 190 тъжби и сигнали за изборни нарушавания са постъпили в ЦИК. Най-много - близо 90, са недоволствата, свързани в организацията на изборите. 26 са за нарушаване на изборните права, 34 са за предизборна пропаганда, а 4 за пазаруване на гласове.

По-рано представителят на ЦИК Александър Андреев изясни какви са най-честите организационни нарушавания: " Има секции на разнообразни локална в страната, където на гласоподавателя не се дават всички бюлетини, а се чака той да каже за кои избори желае да гласоподава и му се дава единствено тази бюлетина, което е погрешно. СИК би трябвало да дават всички бюлетини, с които се гласоподава в съответната секция, а към този момент гласоподавателят е този, който може да каже, че не желае да гласоподава за избран тип избор и да ве му бъде предоставена тази бюлетина - за този избор, за който той не желае да гласоподава ", сподели той пред БНР.

В ЦИК нямат данни за неотворили изборни секции.

" Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са сменени или пък е сбъднат контакт с тях, с цел да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат подхванати нужните дейности от ОИК ", изясни Андреев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР