Избирателите на БСП са гласували повече с машина, отколкото с

...
Избирателите на БСП са гласували повече с машина, отколкото с
Коментари Харесай

В близо една трета от районите мнозинството избиратели на БСП са предпочели машинния вот

Избирателите на Българска социалистическа партия са дали своят вот повече с машина, в сравнение с с хартия, в 10 области в България, като в област Кърджали разликата е с едвам 46 гласа в интерес на хартиеното гласоподаване. Това демонстрира инспекция на " Дневник " на протоколите от всички многомандатни изборни региони при обработени 100% от протоколите.

Така, Българска социалистическа партия, декларирала се като мощен покровител на хартиеното гласоподаване, на предварителните парламентарни избори в неделя не съумя да усъвършенства представянето си и даже загуби близо 8000 гласа. Това ѝ отрежда пета позиция в идващия парламент,

Избирателите на социалистите в трите многомандатни изборни региони в София, в Пловдив-град, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Сливен и Пазарджик са предпочели хартията, а в останалите изборни региони в страната разликата сред броя на предпочелите хартията пред машината варира сред 46 гласа в Кърджали и 1784 гласа в Ямбол.

Не такива са резултатите при гласоподавателите на ГЕРБ-СДС, които са предпочели хартиеното гласоподаване във всички региони с изключение на 23-ти и 25-ти многомандатен изборен регион в София. Превесът на гласуването с хартиена бюлетина постоянно е огромен, като във Видин и Монтана надвишава с над 50% гласовете с машина.

Гласоподавателите на Движение за права и свободи - третата партия от по този начин наречената " хартиена коалиция ", която поддържа измененията в Изборния кодекс в 48-ото Народно заседание, са предпочели хартията на всички места с изключение на в София, макар че водачът Мустафа Карадайъ гласоподава с машина. Не подобен беше изборът на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, който избра да упражни правото си на глас с хартия, както направиха и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова.

 Телевизионна камера сподели по какъв начин гласоподава Нинова Телевизионна камера сподели по какъв начин гласоподава Нинова

В Кърджали, където Движение за права и свободи получава обичайно най-хубав резултат, данните демонстрират, че 25 446 гласоподаватели са дали своят вот с хартия против 21 987, предпочели вота с машина. Общо гласовете за придвижването в града, за който се употребява трансформиралото се в образец определение " бастион на Движение за права и свободи ", са с 1500 гласа по-малко от регистрирания резултат през октомври предходната година . Движение за права и свободи печели малко под 2000 гласа повече спрямо предходните предварителни избори.

Така на процедура единствено ГЕРБ от по този начин наречената " хартиена коалиция " съумява да увеличи вота си доста, като отбелязва растеж от над 30 000 гласа по отношение на предходните избори на 2 октомври 2022 година, до момента в който Българска социалистическа партия отбелязва по-малка поддръжка, надлежно с близо 8000 гласа, макар измененията в Изборния кодекс, за които и трите партии упорстваха. Резултатите не удостоверяват, че машинното гласоподаване е в основата на ниските резултатите на социалистите на предходните избори.

Мнозинството от гласоподавателите на обединяването " Продължаваме промяната - Демократична България " са предпочели машинното гласоподаване пред хартиеното на всички места в страната. Във Варна разликата сред вота с машина и хартия е 4 пъти в интерес на машинния, в Пловдив-град 6 пъти, а в 23 МИР София - 14 пъти, демонстрират данните от протоколите от всички многомандатни региони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР