Избирането на Сарафов от кадровиците във Висшия съдебен съвет повдигна

...
Избирането на Сарафов от кадровиците във Висшия съдебен съвет повдигна
Коментари Харесай

Правна комисия изслушва правосъдния министър заради избора на Сарафов

Избирането на Сарафов от кадровиците във Висшия правосъден съвет повдигна вежди и докара до съмнителни реакции. Инициативата “Правосъдие за всеки ” провежда и митинг тази седмица. Основните терзания са за метода, по който Сарафов бе определен - от същия състав на Висш съдебен съвет, избрал и освободил Гешев. Основната теза е, че някогашният към този момент основен прокурор е станал неуместен на задкулисието, конфигурирало го на поста, и това е наложило той да бъде заменен. 

 

Вчера президентът Румен Радев прикани Сарафов “да се потвърди ” като погне въпросите с поисканите депутатски имунитети и делата “на трупчета ”. 

 

“Временно изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта. Сарафов би трябвало да бъде оценен по отношение на отношението му към ъм поисканите депутатски имунитети и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта ”, уточни през вчерашния ден президентът и загатна, че партиите търсят собствен човек за поста основен прокурор.

Премиерът акад. Николай Денков отвърна задочно, като съобщи, че “не знае от кое място президентът вади сходни изводи ”. 

 

“Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната би трябвало да излизат отвън пълномощията си. От друга страна обвързване пък е на третата власт да обезпечи доверие в това, което прави. Последните събития през последните месеци изсветлиха доста процеси, които в допълнение нарушиха това доверие ", съобщи министър-председателят.

 

Министърът на правораздаването Атанас Славов още тогава съобщи, че колегията е надвишила функционалностите си и изборът би трябвало да бъде изработен от Пленума на Висшия правосъден съвет.

За това се оповестиха и от Съюза на съдиите. Правосъдният министър внесе предложение във Висш съдебен съвет да се разиска изборът на и.д. основен прокурор на изключителна точка на съвещанието на Пленума на следващия ден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР