Избирането на двама председатели е невъзможно, коментира конституционният съдия проф.

...
Избирането на двама председатели е невъзможно, коментира конституционният съдия проф.
Коментари Харесай

Абсурд! Първото заседание на парламента не е завършило, нарушена ли е Конституцията?

Избирането на двама ръководители е невероятно, разяснява конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов

Не е допустимо Народното събрание да има двама ръководители. Това е нещо като двама консули в античния Рим. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов.

„ Държавните институции не позволяват такова повтаряне. Предполагам, че концепцията на това предложение е да има поредни ръководители на Народното събрание, само че с цел да стане факт, е нужно политическо съглашение и да се фиксира период, до който първият ръководител, който ще избере Народното събрание, ще приключи своите пълномощия, с цел да може да се избере идващият “, изясни той.

„ Не виждам някакъв парламентарен проблем до този миг. Мисля, че депутатите си дават сметка, че първото съвещание не е приключило, тъй като съгласно наредбите на Конституцията на него се избира ръководител и заместник-председатели. Докато не се конституира управление на Народното събрание, той не може да се занимава с други въпроси “, съобщи професорът.  

„ Затова през днешния ден този въпрос ще бъде още веднъж на дневен ред и каквото и да се приказва във връзка на тази точка (б.а. за избор на парламентарен председател) тя би трябвало да приключи с позитивен резултат, защото противоположното би означавало неспособност на Народното събрание да продължи своята работа “, сподели още той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР