Избиране на 28 допълнителни евродепутати, гласуване по пощата и избори

...
Избиране на 28 допълнителни евродепутати, гласуване по пощата и избори
Коментари Харесай

ЕП предвижда реформа в системата за избиране на евродепутати

Избиране на 28 спомагателни евродепутати, гласоподаване по пощата и избори във всички страни членки на Европейски Съюз на 9 май - това планува промяната на Акта за избиране на членове на Европейския парламент.

Целта е прекосяване от 27 обособени избори с разнообразни правила към обединен европейски избор. Европарламентът одобри отчет по законодателна самодейност, който цели преразглеждането на разпоредбите за европейските избори.

Според препоръчаната система всеки гласоподавател ще разполага с два гласа. Единият ще бъде за избирането на евродепутати в националните изборни региони, а другият – за същото в изборния регион, обхващащ цялата територия на Европейски Съюз с 28 спомагателни места.

За да се подсигурява географски баланс в границите на тези листи, страните членки ще бъдат разграничени на три групи според от размера на популацията си. Листите ще бъдат запълнени с претенденти от всяка от тези групи по симетричен метод. Общите за целия Съюз листи с претенденти би трябвало да се подадат от европейски изборни субекти като обединения от национални политически партии или национални сдружения на гласоподаватели или европейски политически партии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР