Изберете професията, която наистина ви привлича и ви носи радост,

...
Изберете професията, която наистина ви привлича и ви носи радост,
Коментари Харесай

Ректорът на СУ към първокурсниците: Изберете професия, която ви носи радост. Другото разяжда душата |

" Изберете специалността, която в действителност ви притегля и ви носи наслада, тъй като папа Франциск един път беше споделил, че това да не обичаш специалността си и да вървиш всеки ден на работа без предпочитание разяжда душата. Пожелавам ви да достигате върхове, които да създадат нас, вашите учители, горди и щастливи “.

С тези думи ректорът проф. Анастас Герджиков се обърна към първокурсниците през днешния ден, на откриването на образователната година в Софийския университет. Церемонията бе в Университетската ботаническа градина на столичната ул. " Московска ". От студентите в СУ на церемонията от 10 ч. имаха право да участват единствено първокурсниците.

" Всички се надяваме, че новата академична година ще стартира присъствено в множеството факултети и че ситуацията няма да се утежнява, а ще се усъвършенства, с цел да се върнем най-сетне към естествената си работа, включваща с изключение на лекции и научни планове, над 1000 просветителни, културни и научни прояви, които Софийският университет провежда годишно " – пожела ректорът проф. Герджиков в словото си.

" Важно е да не затваряме знанието сред стените на университета, а като нашия патрон св. Климент Охридски да разпръснем духовността на всички места и освен да образоваме, а и да възпитаваме в нематериалност, културни обичаи, морални полезности и човещина " - добави той и благодари на преподавателите за непрекъснатите старания да поддържат високо качество на преподаване и проучвания в изключителната Коронавирус обстановка.

Той даде и заричане - през идващите години да бъдат обезпечени по-добри условия за образование и научни проучвания и " справедливо  заплащане на вашия неотклонен труд ".

На преподавателите пожела да останат „ постоянно млади и любознателни, каквито са нашите студенти, когато за първи път прекрачват прага на университета “, а на първокурсниците – да не се изкушават да избират най-лесното, най-достъпното или носещото най-голям приход, когато избират специалност.

Церемонията почете и служебният министър на образованието и учител в СУ проф. Николай Денков, който предизвести, че стартира година, която още веднъж ще бъде белязана от пандемията, само че в която Софийският университет ще бъде образец за това по какъв начин може да се извършват главните задачи на висшите учебни заведения даже и при сложни условия - просветителна, научна и културна.

Има една рецесия, от която Софийският университет до момента беше защитен. Това е рецесията, провокирана от морето от дезинформация, в която истината и доверието постоянно се изгубват. Аз откровено се надявам и поисквам на нашата академична общественост да бъде образец и да покаже по какъв начин могат да се разискват противоречиви гледни точки, да се търси истината при конфликт на разнообразни отзиви. Това е извънредно значимо, с цел да не предизвикаме нови разломни линии и в университета, и в обществото, които по-късно ще ни пречат в развиването ", сподели той.

На студентите пожела да вземат най-хубавото от техните преподаватели, само че да го пречупят през призмата на сериозното си мислене.

След обръщенията първенците от националните надпревари и олимпиади, признати да учат в СУ, получиха персонално студентските си книжки от ректора на Алма Матер.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР