Избързахме с разхлабването на две от мерките – нощните заведения

...
Избързахме с разхлабването на две от мерките – нощните заведения
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Сега е най-важен контрол върху спазването на мерките


Избързахме с разхлабването на две от ограниченията – нощните заведения и спорта. Това е персоналното мнение на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Ако не го бяхме създали, в този момент щяхме да се движим в границите на 80-90 новозаразени, а не 130 дневно, съобщи той в предаването „ 120 минути “ по БиТиВи.

Все отново макар нарастването на случаите през последните дни сме още надалеч от „ шведския модел “. В България имаме 22 заболели на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, означи доцент Кунчев. Той бе безапелационен, че ограниченията не са били разхлабени под натиска на политиците, а след деликатно прегляне на плюсове и минуси. По думите му в този момент не е нужно да се връщат ограниченията, налагани при започване на епидемията като блокиране на градове. Защото то има роля в прекъсването на разпространяването на вируса, който към този момент циркулирав цялата страна.

Рецептата е надзор върху спазването ограниченията, безапелационен бе доцент Кунчев. Той добави, че в последно време му се е наложило да спре няколко всеобщи събития като Празника на черешите в Кюстендил. Ако спортните почитатели продължат да се държат безконтролно, както по време на дербито сред „ Левски “ и ЦСКА, може да се стигне да не се позволяват по стадионите.

Все още най-точни в диагностицирането на болестта с COVID-19 са PCR тестванията, които дават резултат до 90% акуратност, само че доста зависи дали тестът е била взета вярно и в кой стадии на заболяването е взета, значимо е тестът да стигне извънредно бързо до лабораторията, изясни основният държавен здравен контрольор.

Доц. Ангел Кунчев се въздържа от прогнози дали епидемията ще затихне през есента, като означи, че предходната му прогноза за лятото не се е осъществила, само че въпреки всичко добави, че желае да види по какъв начин ще се отразят юлските жеги на ковид.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР