Изабела I Кастилска е католическата кралица на Кастилия и Леон,

...
Изабела I Кастилска е католическата кралица на Кастилия и Леон,
Коментари Харесай

Интересни факти от живота на Изабела Кастилска

Изабела I Кастилска е католическата кралица на Кастилия и Леон, която оставя ослепителен отпечатък върху ръководството на Испания. Съдбоносните решения, които тя е взимала през годините, са оказвали епохи наред въздействие върху Испания и Латинска Америка, та чак и до през днешния ден.

За испанците кралица Изабела и крал Фердинанд Арагонски са измежду най-обичаните исторически персони, които се считат за обединители на страната. И въпреки че Фердинанд не изпъква с кой знае какво, Изабела е измежду най-ярките фигури.

Изабела е родена в град Мадригал, кралство Кастилия (днес част от Испания) през 1451 г.

Към края на 60-те години на XV век Изабела е най-вероятната наследница на кастилския престол. Тя е най-богатата принцеса в Европа и мнозина желаят ръката ѝ. Въпреки съпротивата на нейния полубрат Енрике IV, през 1469 година осемнадесетгодишната Изабела се омъжва за Фердинанд, наследника на трона на Арагон.

През 1479 година след битка за трона Изабела дружно с Фердинанд застават отпред на Кастилия. Любопитен факт за Изабела Кастилска е, че още на 3-годишна възраст тя е сгодена за бъдещия си брачен партньор. Няколко години по-късно брат ѝ - Енрике, скапва годежа, с цел да е бракосъчетае за брата на Фердинанд. Крал Хуан II Арагонски - бащата на двамата, обаче отхвърля да се случи.

Така се стартира дълга поредност от опити за сгодяване на Изабела. Следващият ход на Енрике е да сгоди сестра си за португалския крал Афонсу V. Изабела обаче изрично отхвърля, защото кралят е доста по-възрастен.

След поредност от несполучливи опити, Изабела въпреки всичко е омъжена за Фердинанд. До този ход обаче не се стига елементарно, защото двамата имат роднинска връзка - те са втори братовчеди, което изисквало бракът да се подписа след особено папско позволение. Папата обаче не споделя нищо, страхувайки се от утежняване на връзките сред папството и Кастилия, Португалия и Франция (които също са заинтригувани от този брак).

Родриго Борджия е този, който издейства папската була за поддръжка на брака сред двамата братовчеди. На 19 октомври 1469 година се състои загадка женитба, която в следствие е оспорвана от брата на Изабела. Той лишава Изабела от наследяването на трона и показва за собствен правоприемник щерка си Хуана, само че малко по-късно умира ненадейно. Изабела е провъзгласена за кралица, само че поражда война сред поддръжницата на двете дами - така наречен война за кастилското завещание.

Войната продължава до 1479 година и Изабела става пълноправна кралица на Кастилия.

Изабела и Фердинанд ръководят дружно 25 години. През цялото време те се пробват да основат единно испанско кралство, ръководено от мощна монархия.

През 1492 година превземат Гранада - единствената част от Иберийския полуостров, останала под мюсюлманско господство.

Изабела дружно със брачна половинка си стоят в основата на основаването на известната испанска Инквизиция. Тя се оглавява от персоналния изповедник на Изабела - фанатизирания духовник Томас де Торкемада.

През 1492 година Изабела и Торкемада подписват декрет, съгласно който всички испански евреи би трябвало да одобряват християнска религия. Ако не го създадат, се задължават в четири месечен период да изоставен страната. Много от тях умират, преди да доближат до мечтаната независимост.

През 1502 година всички мюсюлмани в Испания също са сложени пред сходен избор – или одобряват християнската религия, или напущат страната.

Преследването на религиозните малцинства по времето на Изабела Кастилска става причина за голям емигрантски напор на мюсюлмани към северните елементи на Африка и на евреи към Османската империя. Това обаче се отразява пагубно на развиването на стопанската система на страната. Обяснението е доста просто - по това време познанията на евреите за предприемачеството и търговията са доста значим тласъци за икономическото процъфтяването, от който стопанската система на Испания в края на 15 век се лишава.

 Експедицията на Колумб е финансирана от Изабела Кастилска

Откриването на Новия свят от Колумб, най-забележителното събитие по времето на Изабела, става допустимо точно с помощта на финансиране от нейна страна.

Интересен факт е, че Колумб три пъти получава отвод за субсидиране на своите експедиции в търсене на Индиите.

През 1492 година съдбоносната експедиция получава финансова поддръжка на кралство Кастилия и съумява сполучливо да приключи задачата си. В резултат огромната част от Южна и Средна Америка се трансформира в испански колонии. През 1494 година Фердинанд, Изабела и португалският крал подписват така наречен контракт от Тордесиляс, с който си поделят света отвън рамките на Европа.

През 1503 година Изабела Кастилска основава Секретариата на Индиите, по-късно трансфорат във Върховен съвет на Индиите.

Изабела има четири дъщери и един наследник. Умира през 1504 година, прекомерно млада - на 53-годишна възраст. Погребана е в катедралата в Гранада, чийто градеж таман е приключен.

През последните години от живота си Изабела Кастилска прави опити да укрепи връзките на страната с другите монархии в Европа, като по този начин се надява да отблъсне френските апетити към Апенините. С тази цел дами сина си Хуан за Маргарита Австрийска. Това слага началото на обвързването с Хабсбургите. Най-голямата ѝ щерка пък е омъжена на португалския престолонаследник Мануел. Най-малката ѝ щерка е обвързана с британския крал Хенри VIII, а междинната - с херцог Филип Хабсбург.

За страдание проектите ѝ последователно се провалят, защото синът ѝ и най-голямата ѝ щерка умират, а дребната ѝ щерка страда от психическо разстройство.

Все отново ръководството на Изабела Кастилска издига до невиждани равнища кралската власт в Кастилия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР