Ивета Чернева, международен анализатор, е интервю за сутрешния блок Добро

...
Ивета Чернева, международен анализатор, е интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Ивета Чернева: Сега е моментът да хванем последния влак за Шенген

Ивета Чернева, интернационален анализатор, е изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Европейската комисия прикани Съвета на Европейския съюз да не се бави, а да вземе всички нужни решения за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Това се показва в известие на Комисията. От Европейката комисия дават позитивна оценка за постигнатите от трите страни обилни достижения в използването на разпоредбите за " Шенген “. Макар сега България, Румъния и Хърватия да са обвързани частично с разпоредбите за " Шенген “, инспекциите по границите с другите страни от Европейския съюз са непокътнати, регистрират още от Европейската комисия. Пълното присъединение към Шенгенското пространство е условие за тези страни и затова би трябвало да им бъде позволено да се причислят, щом извършват изискванията. От Брюксел показват още, че разширението на Шенгенското пространство ще повлияе позитивно за повишението на сигурността, като обезпечи спомагателна отбрана на общите външни граници и дейно полицейско съдействие. 

Според оценката премахването на граничните инспекции ще спести време и ще улесни хората и бизнеса. Становището на Европейската комисия за България е, че страната ни е въвела мощно ръководство на границите с дейно наблюдаване и систематични гранични инспекции. Темата ще разясняваме в идващите минути с интернационалния анализатор Ивета Чернева. Г-жо Чернева, дава отговор ли на действителността у нас позитивната оценка на Европейската комисия за страната ни?  

Ние чакаме да влезем в " Шенген “ към този момент над 10 години. Техническите параметри в действителност са покрити. Но както постоянно, казусът е в политическата воля. Вижда се, че когато някакво решение, някакво гласоподаване става още по-близо, стартират да се надигат недоволства, да кажем освен от Холандия, а Швеция също се изрича отрицателно за нашето влизане в " Шенген “. Миналата седмица също приказвах с посланика на Дания в България. Той сподели, че не е единствено Холандия, а Дания също е срещу България да влезне. 

Защо е срещу? Какво ви споделиха? 



Казаха, че става въпрос за престъпност, за проведена престъпност, става въпрос за други проблеми, тъй че не става въпрос за техническите параметри. Те към този момент са покрити. Виждаме, че когато нагледно казано ножът опре до кокала, се вижда, че не е единствено Холандия, а също и други страни, които можем да ги назовем " северната тройка “ – Холандия, Дания, Швеция, които надали ще гласоподават " за “ на 8 декември, когато следва гласуването на всички министри на вътрешните работи от страните членки. Така че не става въпрос за механически параметри. 

Да обаче на фона на убийството на служител на реда на българо-турската граница, по какъв начин ви звучи мнението, че България е въвела устойчиво ръководство на границите с ефикасно наблюдаване и систематични гранични инспекции, битката с трансграничната престъпност е предпочитана и се ръководи и посредством интернационално полицейско съдействие, в това число с " Европол “? 

Смятам, че оценката на Европейската комисия е справедлива, тъй като това са параметри, които се изпълват към този момент повече от 10 години, тъй че считам, че не е единствено политическо изказване, мисля, че това е справедлива оценка. 

В кои сфери съгласно вас България ускори " Шенгенската архитектура “? Този термин се употребява в мнението на Европейската комисия. 

Обезопасяването на външната граница на Европейския съюз, там са въведени много промени. Няма значение, че този случай, който гледахме с граничния служител на реда – такива неща се случват, не мисля, че това в действителност е индикативно за… 

Напротив, този случай беше невиждан за Европа.  

Да, само че мисля, че… 

Не се следи постоянно. 

Да, не се следи постоянно, само че не мисля, че като цяло е оценка за цялото положение.  

Как очаквате да се одобри този апел от Съвета на Европейския съюз? Допускате ли, че макар позитивната оценка, вие казахте, че има и страни срещу, само че молбата на Европейската комисия ще бъде ли задоволена въпреки всичко? 

Мисля, че в този момент е времето, в случай че ще се случва гласуването, тъй като единствено след няколко седмици в действителност председателството на Европейския съюз отива в Швеция. Ако не хванем този трен с Чешкото председателство, ще би трябвало още много да чакаме, тъй като съгласно мен Швеция няма да приоритизира " Шенген “ за България и Румъния. Сега е моментът да хванем последния трен.

Защо съгласно вас Швеция няма да го направи това? 

Защото техните настройки, същинските им настройки се демонстрираха през последните дни. Партии, вътрешната комисия на шведския парламент гласоподава " срещу “ и мисля, че е назряла съпротивата против гласа ни за " Шенген “ в шведската политическа система, не мисля, че ще ни помогне.

Г-жо Чернева, по какъв начин ще коментирате изнесената информация досега за падналата ракета в Полша? Удобна информация ли ни сервираха, кой съгласно вас стои зад офанзивата на територията на НАТО? 

Мисля, че се разбра, че това е било украинска ракета, която просто се е заблудила и пазейки Украйна, тази ракета се разрушава малко зад границата с Полша. Но това не е съветска ракета, както към този момент се обясни.  

Ако този случай обаче бъде избран като една " неточност “, то какви последици съгласно вас би могъл да има той, сходни " неточности “, като се изключи че два човешки живота бяха погубени? 

Това е също нещо като стрес тест на системата, да се види по какъв начин би реагирало НАТО в такава обстановка, само че тук значимото е да се означи, че това не е офанзива против Полша, това не офанзива, а е неточност, изолиран случай. 

Колко огромни съгласно вас са рисковете от конфликт сред НАТО и Русия?  

Сега всичко е изолирано и капсулирано в Украйна. Не считам, че Русия, атакувайки Полша, е някакъв в действителност реален сюжет. Но сложното е това, че от някакъв случай, в случай че самите не проявят отговорност и трезвено не го погледнат, това е случай, който може да провокира в бъдеще конфликт. Но най-важното е да се означи, че и НАТО, и президентът на Полша  споделиха, че това не е офанзива от страна на Русия. Там, където е в действителност рисковото, може поради неточност да се възпламени всичко. 

И към още една интернационална тематика бих желала да ви насоча. Стана ясно, че Доналд Тръмп още веднъж ще се кандидатира за президент на Съединени американски щати. Във ваше изявление за нашата медия преди време вие прогнозирахте това и декларирахме, че Тръмп ще бъде на власт. Как в този момент стоят нещата съгласно вас? Ще му бъде ли мъчно на Тръмп този път да се върне?  



О, благодаря ви за въпроса, да. Последната ми книга в действителност тъкмо се занимава с това – противоположния път към властта на Доналд Тръмп. Много, доста коментатори погледнаха резултатите от междинните избори в Съединени американски щати и заключиха, че Доналд Тръмп към този момент не е такава основна фигура, тъй като негови претенденти поголовно не завоюваха. Но най-много би трябвало да се замислим, че в действителност Доналд Тръмп към момента има доста, доста последователи. Така че аз не бих го отписала. 

А по какъв начин ще се отрази това на България, в случай че той се върне още веднъж на власт? Как ще се отрази това на България съгласно вас? 

Ами когато републиканците са на власт, по принцип те се концентрират повече на Източна Европа, тъй че в случай че Доналд Тръмп се върне на власт, още веднъж ще бъде отворен дебатът за повече харчене за защита. Той ще се концентрира още веднъж върху Китай – това са неговите тематики.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР