Ивайло Славов, изпълнителен директор на Булпрос © Цветелина Белутова Най-голямата

...
Ивайло Славов, изпълнителен директор на Булпрос © Цветелина Белутова Най-голямата
Коментари Харесай

"Булпрос" придобива мажоритарен дял в софтуерния интегратор "Бийм"

Ивайло Славов, изпълнителен шеф на " Булпрос "

© Цветелина Белутова Най-голямата софтуерна компания с български акционери - " Булпрос " е придобила 51% от акциите на интегратора на бизнес програмен продукт " Бийм ", който специализира в областта на системи за автомобилната промишленост. " Бийм " интегрира SAP системи – бизнес програмен продукт, който се прави от едноименната немска компания. Останалите 49% ще останат владеене на " Бийм ", която ще продължи и да работи под личния си бранд. Това е шестото придобиване на " Булпрос " от основаването й през 2010 година, най-известното от които е на немската Group Business Software за 11 млн. евро през 2017 година

" Започнахме диалози през април 2019 година, а чисто административно договорката бе финализирана в края на годината ", разяснява пред " Капитал " Ивайло Славов, изпълнителен шеф на " Булпрос ". Той добави, че екипът на " Бийм " към този момент работи в офиса на новия ръководещ акционер и фокусът е върху поддръжка на проектите за интернационално уголемение на най-голямата българска софтуерна компания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сумата по договорката не е ясна, като Славов споделя единствено, че " параметрите са сходни с няколко предходни покупко-продажби на компанията ". " Булпрос " е осезаемо по-голяма, в сравнение с " Бийм ". Купувачът има консолидирани доходи от 76 млн. лева за 2018 година, до момента в който добитата компания регистрира 814 хиляди лева доходи и 63 хиляди лева за същата година. Резултатите и на двете компании за 2019 година все още не са обществени. " Булпрос " има общо 1300 чиновници в 20 офиса в Европа и Северна Америка. От своя страна " Бийм " има 15 чиновници.

Автомобили и финтек

Системите, интегрирани от " Бийм " наблюдават за целия цикъл на живот на един автомобил, от продажби до гаранции и сервизно обслужване. " Организацията и структурата на " Бийм " ще се запазят. Надяваме се благодарение на репутацията на " Булпрос " бизнесът ни да порасне ", разяснява пред " Капитал " Иван Кюркчиев, сътрудник в " Бийм ", който остава най-големия акционер измежду миноритарните притежатели. Той прибавя, че компанията ще остане относително самостоятелна, с изключение на в припокриващите се сфери сред двете компании, където ще се търси синергия.

" Ние сме нишово профилирани към автомобилния бизнес, само че работим и по решения за финансовия бранш - банки, финтек, блокчейн. Там се засичаме с " Булпрос ", които имат експертиза във финанси ", споделя още Кюркчиев.

Двете компании работят като сътрудници от четири години насам, когато е учредена " Бийм ". Придобитата компания има планове в цяла Европа. Според Славов " Булпрос " остава отворена към нови придобивания и в бъдеще, само че сега няма съответни договаряния за такива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР