Ивайло Мирчев от Демократична България“ излезе с позиция относно митовете

...
Ивайло Мирчев от Демократична България“ излезе с позиция относно митовете
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: 10 мита за възможната военнотехническа помощ от България за Украйна

Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ излезе с позиция по отношение на митовете за военната помощ , която България оказва на Украйна. Той ги уточни:

„ Мит 1: Ако предоставим бронирани машини на Украйна, ще понижим бойните качества на армията.
Реалност: БТР-ите са зачислени на жандармерията, която е част от Министерство на вътрешните работи и няма общо с армията. Нито една бронирана машина няма да бъде взета от армията ни.

Мит 2: Помощта, която оказваме на Украйна, ни коства скъпо.
Реалност: Досега сме изпратили помощ единствено един път на обща стойност към 20 млн. лева За сметка на това досега Украйна е купила наше оръжие и муниции за над 5 милиарда лв., които до края на 2023 година ще станат близо 7 милиарда лв.. Помощта, която изпратихме, не нарушава бойните качества на армията ни.

Мит 3: Защо даваме качествена военна техника, вместо да я използваме ние тук?
Реалност: Това е морално и механически остаряло въоръжение. Част от него е механически неизправно. То обаче е нужна на Украйна. Украинците разполагат и с потенциал да ремонтират БТР-ите и употребяват за аварийни елементи. Българската войска има потребност от съвременни бронирани машини за пехотата и от реализацията на отдавнашните планове за придобиване на такива.

Мит 4: Другите не дават толкоз, колкото ние на Украйна
Реалност: От всички страни, които оказват помощ на Украйна, България е с минимален принос. Дори Северна Македония даде по-сериозна поддръжка от нас под формата на танкове и самолети. Впрочем, през 1999 година България подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици и това не провокира съществени опасения у нас за намаляване на отбранителните ни качества.

Мит 5: Никой няма да ни компенсира за военната техника, която предоставяме
Реалност: По публични данни в края на 2022 година държавното управление на Съединени американски щати е предложило на България обезщетения в размер на $200 млн., в случай че страната ни даде остаряло руско въоръжение на Украйна. Служебното държавно управление на президента Радев не се е възползвало от американското предложение.
Длъжни сме да опитаме да получим обезщетения под формата на съвременно западно въоръжение и през днешния ден, в случай че не е късно за сходна стъпка.

Мит 6: Предоставяйки към 100 БТР-а, понижаваме оперативните качества на Министерство на вътрешните работи
Реалност: Въпросните бронирани машини нямат общо с оперативните благоприятни условия на Министерство на вътрешните работи, защото са зачислени по време на Възродителния развой и са предопределени за тогавашните вътрешни войски, през днешния ден жандармерия. Никога не би трябвало да стигаме до миг, в който Министерство на вътрешните работи /под каквато и да е форма/ употребява против жителите си бронетранспортьори. Самите те са с отпаднала нужда от години за Министерство на вътрешните работи и част от тях механически неизправни.
Ежегодно за защита и поддръжка на тези бронирани машини се изразходват съществени средства, които в този момент ще бъдат употребявани по-ефективно в бюджета на Министерство на вътрешните работи.

Мит 7: Украйна не е направила нищо за нас, с цел да им даваме бронетранспортьори.
Реалност: Украйна е дом на стотици хиляди украински българи, доста от които не напуснаха страната даже след началото на съветската инвазия и гнет. Най-малкото, което имаме като честен дълг към тях, е да им помогнем да се защитят.
Украйна е другарска страна на България и за разлика от Русия не ни е оповестила за зложелател. Тя е първата фронтова линия против нападателния путински империализъм и в този смисъл е бариера пред него и за нас. Помагайки на Украйна, ние оказваме помощ на личната си национална сигурност.
За последните 16 месеца Украйна е наляла 5 милиарда лв. в стопанската система ни под формата на покупки на оръжие и муниции. Пряко или индиректно във военните ни фабрики прехранване намират над 100 000 българи.

Мит 8: Вместо да си модернизираме армията, ние мислим за други армии.
Реалност: Не си модернизираме армията, като откриваме в хранилища на Министерство на вътрешните работи ненужни бронирани машини от 60-те и 70-те години. Както не модернизирате личния си автопарк, в случай че в задния двор държите ръждясваща лада, която не ползвате, само че не желаете да се разделите с нея. Предоставянето на руско оръжие и приемането на натовско в подмяна беше късмет, от който се възползваха доста страни, само че не и България – поради нежеланието на президента Радев и неговите служебни държавни управления.

Мит 9: Дори и да получим помощ от Съединени американски щати и НАТО, това не е методът да модернизираме армията си.
Реалност: Наивно е да чакаме, че предоставяйки остарялото си руско въоръжение, можем да модернизираме цялата си войска. Но можем да стартираме и катализираме този развой, с цел да може и цената му за нас, данъкоплатците, да е по-ниска. Нищоправенето на ръководещите в последните над 30 година във връзка с модернизацията /вкл. президента Радев/ ни докара до положение главното ни въоръжение към момента да е руско и към този момент да е по-подходящо за музей, в сравнение с дейно средство за защита.

Мит 10: Щом даваме оръжия за Украйна, влизаме във война с Русия.
Реалност: От 16 месеца България е един от най-големите снабдители на оръжие за Украйна и не сме влезнали във война. Най-големият трубадур на тази теза е президентът Радев. И както при Корнелия Нинова сякаш не изнясяхме и един патрон за Украйна, при служебното държавно управление на Радев за 10 месеца продадохме муниции и оръжие на Украйна за близо 3 милиарда лева Т.е. самият Радев към този момент се е убедил, че даването на оръжие за Украйна не ни вкарва във война, макар че обществено споделя противоположното. “

Мирчев е безапелационен:

„ Близо 50 страни са дарили въоръжение и боеприпаси на Украйна, откогато Русия стартира войната. Ако всички те в действителност бяха във война с Русия, тя от дълго време щеше да е завършила. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР