Ивайло Калфин, директор на Европейската фондация за подобряване на условията

...
Ивайло Калфин, директор на Европейската фондация за подобряване на условията
Коментари Харесай

Калфин: Преговорите с Газпром няма да доведат до потичане на евтин газ към страната- това не е решение

Ивайло Калфин, шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд, разяснява в ефира на предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS, че обществената политика през последната година би трябвало да се включи в по-общия аспект изобщо какво се случва в последните 3-4 години. „ А то е политическа неустойчивост в България. Да приказваме за някаква нова обществена политика не е съществено. Имаше някои промени и повишение на приходите, само че инфлацията „ изяде ” това повишение ”.

Тегленето на дълг не е проблем, сподели Калфин, в случай че е в рационални граници. „ И като теглим дълг, би трябвало да държим сметка, че през вчерашния ден Европейската централна банка усили, и то- доста, невиждано, лихвите. Тоест, тегленето на всевъзможен нов дълг значи вместо да отиват средства към стопанската система, да отиват за заплащане на лихви. Но, другояче, по принцип, задължения се взимат в сложни интервали, с цел да се омекоти ситуацията. Не е съдбовно взимането на дълг. Проблемът е по какъв начин се харчат парите ”, изясни той.
„ Ако погледнем какво се случва в другите страни, главната неустановеност сега идва от цените на природния газ. За да се понижи тази неустановеност, се пълнят хранилищата. И към предходната седмица хранилищата приблизително в европейските страни бяха цялостни над 85%. В България е доста по-малко, някъде към 60%. Преговорите с „ Газпром ” няма да доведат до потичане на на ниска цена газ към България. Така че, това не е решението и е явно, че би трябвало да търсим решение в други направления ”, сподели Калфин.

По отношение на идните избори, специалистът счита, че акцията на всички съществени политически партии е ориентирана към това да се упрекват другите и по този метод не се вижда градивна концепция, към която може да се събере бъдещо ръководство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР