Иван Шопов (Cooh), Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева (Оратница) обединяват

...
Иван Шопов (Cooh), Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева (Оратница) обединяват
Коментари Харесай

Фолктроника триото TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE

Иван Шопов (Cooh), Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева (Оратница) сплотяват сили с куп интернационалните музикални актьори и художника Nasimo в албума ELATE

Всички родни и задгранични почитатели на феноменалната българска фолклорна музика и модерния й прочит имат мотив за наслада, тъй като „ ELATE” - дълго чаканият и извънредно любопитен като звучене албум на колаборативната групировка TRIGAIDA.
е един от най-новите музикални планове в дребната, само че пъстра българска електронна сцена, в чието ядро е многоликият електронен актьор и продуцент Иван Шопов (Cooh), освен преобърнал с главата надолу европейския дръм-енд-бейс, само че и търсещ разговора сред фолклора и актуалната музика в редица свои инициативи. В актуалното трио му партнират мултиинструменталистът Георги Маринов - Хорхе (гайда и диджериду) и Ася Пинчева (вокали) - добре познати на меломаните от групировката „ Оратница “, която също изследва фюжъна сред българския фолклор и клубния тон.

„ ELATE”, дебютният дългосвирещ албум на TRIGAIDA, смесва обичаен български фолклор със модерна електронна музика, откъдето идва и истинското жанрово определение фолктроника. Той е обилно подплатен с музи от други музикални посоки, измежду които джаз, уърлд мюзик и неокласика. Впечатляващата музикална продукция в ELATE, е резултат от неуморната работа както на самите TRIGAIDA, по този начин и на невероятните гост-музиканти, поканени да се включат в албума, с цел да изявят личния си креативен почерк. Сред тях откриваме имената на същински музикални майстори като Теодосий Спасов (кавал), Димитър Бодуров (пиано), Акира Ушида (клавикорд, саксофон), Максим Анокин (електроника), Бурак Малчок (ней), Асен Вапцаров (китара, струнен аранжимент), Мария Димитрова (бек вокали), Нейко Бодуров (тромпет), Тайфун Атеш (перкусии) и Гюлдесте Мамац (цигулка).

Изданието е на българския пазар с поддръжката на Национален фонд “Култура”. Налично е както в цифров формат на и в Bandcamp, по този начин и на CD от Дюкян Меломан, Laika.bg и Giftedsofia.com. През май най-запалените меломани ще могат да се снабдят с копие от лимитираната серия на винил, за което към този момент могат да създадат своята предварителна поръчка.
Любопитен факт е и обложката на „ ELATE”, основана на маслено платно на българския художник Nasimo, чието име и творчество се разпознава по целия свят. Активен от 90-те години насам, той е считан за един от най-значимите стрийт арт актьори на Балканите и в Европа. Nasimo постоянно работи с Иван Шопов, а в актуалните му творби срещаме по едно и също време любовта му към стенописа, графитите и живописта. Творците са подготвили още един страховит колекционерски продукт за почитателите - висококачествени принтове на обложката с подписи и от двамата, които могат да бъдат поръчани

Първият сингъл от албума, „ Слънцето трепти “, към този момент звучи по радиостанциите в Съединени американски щати и се показва ослепително в американските уърлд и чилаут чартове. “Слънцето трепти” излезе дружно с ремикс от двукратно номинирания за „ Грами “ електронен уърлд мюзик продуцент Кармен Ризо, работил с актьори като Coldplay, Рюичи Сакамото, Пол Оукънфолд и доста други. Обложката на самия сингъл пък е илюстрация на Иван Шопов, който с изключение на мултипродуктивен музикант е и незабравим художник.

На 8 април TRIGAIDA показаха дебютно “ELATE” под формата на онлайн концерт, който се зарадва на забележителен триумф и извънредно положителна противоположна връзка от страна на публиката. Това стимулира музикантите да провеждат и публична премиера на “ELATE”на живо, навън през лятото с присъединяване на част от гост-музикантите. Следете формалните канали на артистите за спомагателна информация за дата и място.
Видео от, част от платформата може да гледате тук:



Официална Фейсбук страница на TRIGAIDA
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР