Иван Христанов, който е лидер на партия, негови съпартийци и

...
Иван Христанов, който е лидер на партия, негови съпартийци и
Коментари Харесай

Иван Христанов и съмишленици са обжалвали решението на ЦИК за отмяната на вота с машини

Иван Христанов , който е водач на партия, негови съпартийци и съидейници , са подали тъжба посредством Централната изборна комисия /ЦИК/ във връзка решението да бъде анулирана опцията за гласоподаване с машини. Документът е бил подаден в 00:55 часа и е адресиран до Върховния административен съд .

„ Изборният кодекс планува опция за машинно гласоподаване в изборни секции с над 300 гласоподаватели. ЦИК няма пълномощия да взима решения по отношение на метода на гласоподаване – с хартия или машина. Единствените пълномощия на комисията са да упражнява методическо и техническо управление. Поради това, решението за анулация на машинния избор е незначително, признато отвън компетентността на ЦИК. „, написа в жалбата, като се прибавя:

„ Аргументите на ЦИК, че няма техническа спецификация, са погрешни. С решение 17714/27.10.2023 година на Министерството на електронното ръководство и отчети на Българския институт по метрология и стандартизация и Българския институт по стандартизация от 27.10.2023 година е удостоверено, че техническите устройства за машинно гласоподаване дават отговор на Изборния кодекс /публикувано на уеб страницата на МЕУ/. С оглед на изложеното, молим да отмените Решение 2819-МИ/27 октомври 2023 година на Централната изборна комисия. “

Припомняме, че до прекосяването на напълно хартиеното гласоподаване се стигна, откакто стана ясно, че на председателски съвет в Народното събрание е бил представен  отчет на Държавна организация „ Национална сигурност “ , в който е пишело, че на 25 октомври заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е  свалил машинните кодове записал ги е  на мобилния си телефон и на флашка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР