„Иван Гешев задръства системата. Той изкривява дебата и пречи да

...
„Иван Гешев задръства системата. Той изкривява дебата и пречи да
Коментари Харесай

Йорданова: Гешев задръства системата, изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения

„ Иван Гешев задръства системата. Той изкривява дебата и пречи да се намерят правилните решения, тъй като най-хубавите решения би трябвало да бъдат взети с присъединяване на прокурорите “, сподели новият правосъден министър Надежда Йорданова в „ Лице в лице “.

Тя уточни, че личността на основния прокурор е единствено част от казуса.

„ Трябва да има механизъм, който да търси отговорност на основния прокурор. Не може да не си прави работата, осъществяването му да не дава отговор на етичния кодекс на магистратите и да бъде оставено без последици “, счита Йорданова.

Новият правосъден министър уточни, че работеща правосъдна промяна е относително лесна за реализиране и то в къси периоди.

„ Най-големият източник на корист от прокуратурата е да избират по кое време да не проверяват случаи, когато има ясни данни за закононарушения. Това е един от методите да се поставя чадър “, споделя Йорданова. Тя добави, че се обмисля опция да се вкара обжалване на отвод от следствие по сигнали на жители. Тогава всеки, който е подал сигнал към прокуратурата за обещано закононарушение, може да апелира отхвърли на обвиняването пред съда.

„ Преструктурирането на КПКОНПИ е наложителна стъпка “, сподели Йорданова. Предвижда се антикорупционното звено да бъде разграничено на две и пълномощията му да бъдат засилени.

Относно проектите на ръководещата коалиция в законите да залегнат някои от главните моменти на Истанбулската спогодба във връзка насилието над дами, Йорданова разяснява, че това е нещо, по което се работи интензивно и би трябвало да бъде решено в границите на промени и въвеждането на спомагателни гаранции в законодателството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР