Иван Гешев внесе искане за имунитета на Кирил Петков заради

...
Иван Гешев внесе искане за имунитета на Кирил Петков заради
Коментари Харесай

Гешев внесе искане за имунитета на Кирил Петков заради канадското гражданство

Иван Гешев внесе искане за имунитета на Кирил Петков поради канадското поданство в деловодството на 49-ото Народно събрание. Това оповестиха от прокуратурата.

Искането е по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на писмена декларация, подадена от Кирил Петков на съображение член 110 от Конституцията на Република България. В предлагането на наблюдаващия прокурор от СРП се показва, че Кирил Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея умишлено е затаил истина – съществуване на двойно поданство, и удостоверил лъжа – отговаряне на изискванията за избиране на народни представители (престъпление по член 313 алинея 1 от НК), написа в документа.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година Кирил Петков е разгласен за депутат и след полагането на клетва на 12.04.2023 година се явява лице с имунитет, съобщи през днешния ден.бг.

Съгласно член 70 от Конституцията на Република България и според член 136, ал.3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателно гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Кирил Петков.

Става дума за канадското поданство на Кирил Петков.

Главният прокурор сега е в Страсбург, където се чака да приказва за " Барселонагейт " и така наречен " кюлчета в чекмеджето ".

Неотдавна по отношение на " Барселонагейт " той изиска и имунитета на Бойко Борисов, само че това искане към момента не  е гледано в Народно събрание. Депутатите от ръководещото болшинство дават индикации, че няма да гласоподават за снемане на имунитети, до момента в който не се направи правосъдната промяна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР