Иван Гешев (вляво) и заместника му Димитър Петров по време

...
Иван Гешев (вляво) и заместника му Димитър Петров по време
Коментари Харесай

Прокурорът по КТБ Иван Гешев ще е новият заместник на Цацаров

Иван Гешев (вляво) и заместника му Димитър Петров по време на показния арест на кмета на " Младост " Десислава Иванчева през април.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Делото КТБ: Сигналите са ни скъпи

Разследването на банката е моделирано с писма до прокуратурата, писани от анонимни създатели и загрижени общественици
15 юни 2018
" Директива за птиците за какво не го търсиш? "

Прокуратурата не е забелязала над 100 мейла, лист с компании и вътрешни информации за стотици милиони, свързани с Делян Пеевски
8 юни 2018
Парите за Бареков първо идваха в пликове, а след това в чувал

Въпреки множеството доказателства, че е получавал пари от КТБ, прокуратурата отхвърля да проверява евродепутата
1 юни 2018
Прокуратурата ще ревизира съдии, гледащи каузи против очевидци по КТБ

Според прокурор Иван Гешев посредством цивилен и търговски каузи се оказва напън те да трансформират показанията си
9 май 2018
Вярно или не: Спецделата се бавели поради неприятни материални условия

Така началникът на профилираната прокуратура Иван Гешев оправда петгодишно отсрочване на дело за наркотрафик
19 сеп 2017 Ръководителят на Специализираната прокуратура и главен прокурор по следствието за КТБ Иван Гешев ще бъде определен за заместител на основния прокурор Сотир Цацаров. Това излиза наяве от дневния ред на съвещанието на прокурорската гилдия, което ще се организира идната седмица.

Според източници на " Капитал " в държавното обвиняване издигането на Гешев, който преди по-малко от две години пое управлението на Специализираната прокуратура, е първият по-значим ход в разбъркванията в обвиняването, свързани с наближаващия завършек на мандата на Сотир Цацаров.

Седемгодишният мандат на близкия до ГЕРБ и Движение за права и свободи основен прокурор изтича през септември 2019 година, само че в правосъдната система се разяснява, че е допустимо той да напусне прибързано поста поради предопределение в интернационална организация или в Конституционния съд (в края на лятото би трябвало да бъдат определени четирима нови конституционния съдии).

При вероятно разкриване на поста на основния прокурор Гешев може да бъде определен за изпълняващ длъжността до избора на идващ началник на държавното обвиняване.

С назначението си (което е повече от несъмнено поради хегемонията на Цацаров в прокурорската колегия) Гешев ще стане третият заместник-главен прокурор към Върховната касационна прокуратура. Мястото се освободи откакто Борислав Сарафов беше определен за началник на Националната следствена работа. Тогава основният прокурор съобщи, че няма да показва нов собствен заместител. В началото на юни обаче той изиска от прокурорската гилдия откриването на нов трети щат за заместител, поради покачвания размер на работата, макар че съгласно отчета на държавното обвиняване за 2017 година броят на преписките и досъдебните производства намалява).
След като завърша Академията на Министерство на вътрешните работи през 1994 година Иван Гешев работи за малко като действен служащ в столичното 05 РПУ и през 1996 година става следовател в Столичната следствена работа - пост, който заема до 2006 година, когато е назначен за прокурор в Софийска районна прокуратура, а след това е командирован в Софийска градска прокуратура. Там той работи в отдела на някогашния зам.-градски прокурор Роман Василев.

През 2012 година е назначен за непрекъснато в СГП, а през 2013 година е командирован за малко в Перник, като преместването му евентуално има връзка с отхвърли му да съгласува обвиняванията против енергийния предприемач Богомил Манчев. Същата година става главен наблюдаващ прокурор по следствието за делото КТБ, а през юли 2016 година - когато Цветан Василев е упрекнат в управление на проведена незаконна група, Гешев е трансфериран дружно с делото в Специализираната прокуратура. Серия следствия на " Капитал ", основани на доказателствата по делото, сподели, че следствието е било водено преднамерено.

В края на предходната година ГЕРБ, така наречен патриотите и Движение за права и свободи трансферираха в Специализираните съд и прокуратура делата за корупция по високите етажи на властта. Така в ресора на Гешев влязоха и и тези каузи. Прехвърлянето им към профилираната прокуратура съответства със основаването на Антикорупционната комисия, управлявана от Пламен Георгиев. Източници на " Капитал " в правосъдната система разясняват, че сред Георгиев и Гешев има напрежение, зародило още по време на следствието за КТБ.

Серия от рокади, напрежение по върховете

Изборът на Гешев ще е второто по-сериозно разбъркване в прокуратурата след изпращането на някогашния " първи " заместител на Цацаров Борислав Сарафов за началник на Националната следствена работа предишния декември. В прокуратурата се разяснява, че Сарафов, който беше острие на най-показните акции на прокуратурата в първите години на мандата на Цацаров, е изпаднал в изолираност.

След преместването на Сарафов мястото му беше заето от представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова. Без да е заместител на Цацаров, тя пое надзора над основните ресори " Специализиран " и " Антикорупция ".

Според източник на " Капитал " в държавното обвиняване сред Арнаудова и управлението на Софийска градска прокуратура също има напрежение.

През май градският прокурор Емилия Русинова се кандидатира за началник на Апелативната профилирана прокуратура. След като бъде определена за поста, което евентуално ще се случи до края на лятото, ще бъде освободена и тази позиция.

Вероятно в тази връзка другата седмица Прокурорската гилдия на правосъдния съвет ще назначи за зам.-градски прокурор Емил Петров - брат на скандалния някогашен началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото. Емил Петров беше острие по редица поръчкови следствия още от епохата на Роман Василев в градска прокуратура. Той следи следствието за приватизацията на остатъчния държавен дял в EVN, по което подсъдими са някогашните министри в първия кабинет на Борисов Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР