Иван Гешев вече е дал обяснения по проверка на СГП.

...
Иван Гешев вече е дал обяснения по проверка на СГП.
Коментари Харесай

Иван Гешев е дал обяснения по проверка на СГП, говори пред медиите в 14.00 ч.

Иван Гешев към този момент е дал пояснения по инспекция на СГП. Това се е случило рано тази заран, заяви БНР.

 

Пред медиите основният прокурор ще приказва в 14.00 ч.

 

Главният прокурор Иван Гешев трябваше да дава през днешния ден пояснения по инспекция на Софийската градска прокуратура за търговия с въздействие - това беше огласено предишния четвъртък самият Гешев.

 

От 9 часа през днешния ден медиите чакаха идването му в постройката на някогашната профилирана прокуратура.

 

По сигурна неофициална информация Гешев е влезнал в постройката от заден вход и е дал пояснения по инспекцията. Към 12 часа той не бе излязъл от основния вход, където го чакат публицисти, написа БНР.

 

Самият той анонсира, че става дума за инспекция за търговия с въздействие, предизвикана от негови изявления на 15 май и след това на заместника му Борислав Сарафов, който твърди, че основният прокурор нелегално е записвал член на Висш съдебен съвет, че употребил почивната станция на Боровец за персонални потребности и че оказвал въздействие по делото " Барселонагейт ".

 

Преди броени минути пък беше публикувано публично известие от Прокуратурата до медиите, от което излиза наяве, че Иван Гешев ще даде брифинг в 14.00 ч.

 

Според информацията главният прокурор ще направи изказване по настоящи въпроси.

 

Ето какво сподели Иван Гешев в четвъртък във връзка идния разпит:

 

" Няма да покрия нищо, нито със следствена загадка, нито с нещо друго. Имам предпочитание да заявя безусловно всичко, което ми е известно, обществено пред цяла България и пред членовете на Висшия правосъден съвет. Като заявявам доста ясно, че от това ще има огромен позор за една част от членовете на Висшия правосъден съвет, който позор няма да е за основния прокурор и за прокуратурата. За благополучие няма да е за целия Висш съдебен съвет. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото въздействие в правосъдната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските жители и бъдещето на децата ни, тъй като е време политиката да излезе от правосъдната власт ".

 

По информация на БНР пояснения по тази инспекция е дал и Сарафов, както и Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет, за който Сарафов твърди, че е бил записван.

 

Очаква се да бъдат снети пояснения и от заместничките на основния прокурор, които съгласно сигнала на Сарафов са били в стаята, в която Гешев споделил, че записал над 150 политици, магистрати и представители, с които коментирал настояването за отстраняването му.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР