Иван Гешев коментира пред журналисти питането на правосъдния министър Крум

...
Иван Гешев коментира пред журналисти питането на правосъдния министър Крум
Коментари Харесай

Гешев отговори на Зарков: Няма как главният прокурор да контролира изпълнителната власт

Иван Гешев разяснява пред публицисти питането на правосъдния министър Крум Зарков до Конституционен съд за пояснение във връзка с едно от огромните пълномощия на основния прокурор, а точно реализиране на " контрол за правда ", съобщи Новини.бг.

 

Според мен не почива на законови учредения и ще ви кажа за какво. Видимо не се прави разграничаване сред Надзора за правда по член 126 от Конституцията, който има основният прокурор, само че това е надзор, който, жестоко казано, основният прокурор може да реализира върху актовете на обособени прокурори и то в избрани със закон случаи, съобщи Гешев.

,,Член 127 е контрол, който реализира единствено прокуратурата – това е напълно друг контрол, който може да бъде реализиран върху непозволени актове на страната. Така че основният прокурор, в случай че е правилно това изказване, че управлява изпълнителната власт, няма по какъв начин да се случи, тъй като става въпрос за две разнообразни пълномощия. Все отново би трябвало да кажа, че правилото за разделяне на управляващите допуска и надзор сред управляващите, с какъвто разполага изпълнителната по отношение на правосъдната, правосъдната по отношение на изпълнителната. Това е част от демократичната държава'', изясни още Гешев.

На въпрос дали има проблем да работи с Крум Зарков, обвинител №1 бе безапелационен, че няма проблем да работи с който и да е правосъден министър.

Нямам спънки да работя с господин Демерджиев, с господин Зарков, със идващите...вече смених доста. Ще работя с всеки, тъй като аз съм експерт, не съм политик и изобщо не се въздействам кой ще е на избрана позиция. Не можем да си позволим да сме определени по избрани конституционни процедури и да позволим персоналното его и персоналните усеща да въздействат на работата ни. Въпросът е институциите да си взаимодействат и да си правят работата, означи Иван Гешев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР