Иван Гешев е главен прокурор на България, избран на този

...
Иван Гешев е главен прокурор на България, избран на този
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев пред "Филтър": Влизането в президентството беше непремерено

Иван Гешев е основен прокурор на България, определен на този пост през декември 2019 година. Преди това е бил началник на Специализираната прокуратура.

В началото на юли Висшият правосъден съвет отхвърли настояването на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов и на настоящия началник на министерството на правораздаването в оставка Надежда Йорданова за отстраняването му. Това стана след дълъг спор, а Гешев остана на поста с 16 гласа " за " и 2 " срещу ".

Темата за промяната на Иван Гешев е измежду най-дискутираните през последните години, а проблемите в правосъдната система постоянно се разпознават с неговото име.

Срещаме се в кабинета му в Съдебната палата дни след съвещанието на Висшия правосъден съвет. По стените са закачени икони и картини. На масата, край която беседваме, е ситуирана шахматна дъска. Изглежда като човек, който мъчно може да бъде изваден от равновесие. Не слага никакви условия за въпросите, които ще му задам. След края на изявлението не упорства да прочете текста.

Какво възприятие ви обзе, когато разбрахте, че Висшият правосъден съвет взе решение да ви остави на поста, господин Гешев – утешение, задоволство или някаква друга друга страст?

По-скоро отмалялост. Изслушването продължи 14 часа, а изборът ми 11–12 часа. През цялото време на чуването като правист изпитвах позор пред сътрудниците, които ни гледат, тъй като процедурата беше странна за нашата колегия. По създание тя се състоеше от изявление на субективни изказвания, политически клишета и свободно цитиране на разнообразни правила.

Говоря за настояванията за чуването на министър Надежда Йорданова, сред които нямаше никаква връзка. Едно от основанията за отстраняването ми бе това, че съм дал методически инструкции за да се понижи броят на починалите от пътнотранспортни катастрофи, като се желае от съда изземане на моторното транспортно средство, в случай че то е ръководено след приложимост на алкохол и опиати. Окачествих това искане като " просто нищо ".

Какво въпреки всичко ви даде съображение да заподозрете зад опита за отстраняването ви политическа цел?

Тя не е една. Една от задачите е хората да не помнят проблемите с цените по магазините, на горивата, инфлацията. Това е спешен пиар. Определени политически субекти са партии, които се занимават единствено с една тематика и тя е прокуратурата. Ако тази тематика не съществува, не знам по какъв начин тези политически субекти изобщо ще действат. Защото за тях други тематики няма. Един техен представител даже сподели, че прокуратурата е отговорна и за цените на тока. Не знам по какъв начин не са ни свързали още с войната с Украйна. Атаките против нас са свързани и с това, че прокуратурата засегна ползите на доста хора.

На кои хора?

На богати хора. Резултатът е замразени милиард и половина евро, само че никой не обръща внимание на този факт. А това е доста сериозна сума. Логично е тези наранени хора да желаят да си върнат имуществото, а структурите, които работят против тях, да не съществуват. Когато бях прокурор в Градска прокуратура, един американски сътрудник ме попита по какъв начин се оказва влияние върху българските магистрати.

Казах му – първо се пробват да те корумпират, в случай че не могат, се пробват да те компрометират. Ако и това не даде резултат, най-вероятно се стига до пердах. Но в България до третия вид не се стига, тъй като първите два са ефикасни. Сега обаче имаме и новаторски четвърти прийом.

Какъв е той?
Като закриеш съд и прокуратура.

Казвате, че сте замразили суми на богати хора. Кои са те?
Излишно е да разясня. Не че се тормозя, че в случай че кажа имената, ще има нов мотив за отстраняването ми. От това даже към този момент ми става скучно. На всички са известни тези хора.

Към вас бяха отправени разнообразни обвинявания – за оповестяване на прокурорски данни, за принуждение над протестиращи, неглижиране на каузи. Има ли най-малко едно от обвиняванията, с които ненапълно сте склонен – да вземем за пример влизането ви в президентството през 2020 година

Що се отнася до президентството – обществото остана с усещане за непремереност на дейностите. Това мога да приема като рецензия. Но не и да приказвам за незаконност на дейностите. За разлика от арестите на някои политически водачи по-късно, при които с изключение на чувство за непремереност имаше и незаконност, както постанови съдът.

Председателят на комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент Томаш Здеховски оповести преди дни в Брюксел, че фотосите с парите и златото от спалнята на Бойко Борисов са били манипулирани съгласно петорна експертиза. Становището се базираше на отчет на българската прокуратура. Надежда Йорданова отвърна, че не е виждала тези експертизи. Какви са в действителност те и по кое време са били направени?

За мен е вест, че госпожа Йорданова би трябвало да вижда експертизи. Доколкото ми е известно, министърът на правораздаването е част от изпълнителната власт, а обособените магистрати нямат обвързване да изпращат експертизите и на основния прокурор.
Не можем да приказваме за отчет от прокуратурата до Европейския парламент.

Повече от година имаше връзка с разнообразни представители от Брюксел, някои от тях бяха в България по отношение на проблеми с усвояването на евросредства. Поставяни са и въпроси, свързани с две досъдебни производства против някогашния министър председател Борисов. Проведохме разговор, отговорихме на въпросите, имахме писмена връзка. Така че отчет в тази ситуация не е прецизният термин.

Но сте имали връзка?
Те са уведомявани за избрани условия, това е информация от длъжностен темперамент. Поне 3–4 пъти сме комуникирали документално, няколко пъти устно сме отговаряли на разнообразни въпроси от представители на Европейския парламент. Колегите от Градската и Специализираната прокуратура несъмнено имат какво повече да кажат всъщност, когато решат да го създадат.

Вие не можете да предоставите повече информация за експертизите?
Не съм осведомен с досъдебните производства и българската прокуратура няма да взе участие в политически процеси, още повече в очертаващата се предизборна акция. Не можем, несъмнено, да забраним политическа интерпретация на нашата работа, макар че през последните години тя пречи на работата ни и разрушава държавността.

А каква е връзката ви с европейските институции?
Има доста агитация по този въпрос, а едно от главните внушения е, че от отчетността на основния прокурор зависи приемането на парите по Плана за възобновяване и развиване. Манипулацията става типично по български. Темата за отчетността на основния прокурор, за която става дума в последния отчет на Европейската комисия, не е по гледище на европейските институции, а по искане на българското държавно управление. След това нашите " доброжелатели " споделят, че това е искане от Европа. Познат механизъм, който съществува още от руско време.

Какви са връзките ви с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши?
Комуникацията ни е доста добра. Последният ни диалог беше в Люксембург, където бях един от четиримата-петима основни прокурори, които участваха на годишнина от основаването на Европейската прокуратура. Поехме ангажимент, че ще увеличим броя на европейските делегирани прокурори в България до 15. Заедно с Италия сме двете страни, които сме изпратили най-вече проблеми в Европейската прокуратура.

Имаме доста положителни професионални, в някаква степен персонални връзки с госпожа Кьовеши. Между другото, доста нездравословно е внушението, че Европейската прокуратура е шеф на българската. Двете прокуратури имат напълно друга подготвеност. Европейската се занимава единствено със злоупотреби с европейски средства, а не с убийства и проведена престъпност – това е подготвеност на нашата прокуратура.

Вие сте измежду огромните съперници на закриването на Специализираната прокуратура и съд. Какво ще последва съгласно вас от този акт?

Резултатът ще е прошка на огромна част от всички 800 досъдебни производства и немалка част от правосъдните. Промените в Закона за правосъдната власт се направиха за 2–3 седмици и последствията ще са покъртителни. Хората ще видят, че проведената престъпност ще се върне в градовете им, тъй като тя няма да се проверява от централен профилиран орган, а от локалната прокуратура.

Представете си по какъв начин ще разследваш локалната мутра в Бургас, Варна, където всички се познават и даже са учили дружно. Организираната престъпност ще се завърне, към този момент се завръщат отвличанията, които смятахме за забравени. Опасявам се, че доста бързо постигнахме за 2 години подобен декаданс, какъвто не съм подозирал, че ще се случи.

Освен това ще се затрудни работата с европейските ни сътрудници. Те в този момент ми задават въпроси – с коя прокуратура ще подписват анекси, какво ще става с финансирането, със специфичните разследващи средства, които се дават от този съд, който към този момент не работи. И аз не мога да отговоря. В резултат ще спре събирането на доказателства, свързани с тероризъм, трансгранична престъпност, пране на пари. Това без подозрение ще се отрази на репутацията на България в европейски проект.

А какво става с проблема Васил Божков?

За господин Божков е пожелан разпит по едно от делата в Софийската градска прокуратура. Направено е искане за екстрадицията от Обединените арабски емирства, които обаче имат характерна правна система, с която съществуват компликации по екстрадиция в целия свят.

Очертавате мрачна картина. Как виждате работата си в бъдеще, какви цели си поставяте?

Закрива се за първи път съд, който е работил на територията на цялата страна. Не знам по какъв начин ще се работи в бъдеще. Ще се опитаме да спасим някои от досъдебните производства и да се погрижим за сътрудниците си. Имам възприятието, че страната не желае резултати от борбата с престъпността. Ако не беше по този начин, щеше да промени Наказателния кодекс, който е от 1968 година, от времето на другаря Тодор Живков.

Не може с неефективно оръжие да постигаш резултати като в Германия и Франция. Още когато се случи злополуката с Милен Цветков, настоявахме да се лишават колите на водачи след приложимост на алкохол и опиати. Това не стана. Сега има нова покруса и сякаш чак в този момент се сещаме, че не сме промени законодателството.

А какво правихме две години? Така че ще работим в събитията, в които се намираме. Прокуратурата няма врагове отвън престъпността. Това, което се случва сега обаче, работи за престъпността, а цената заплащат хората със идващия пребит човек, идната телефонна машинация, идващия похитен. Ще работим, доколкото е допустимо. Лошото е, че дребното, направено в битката с престъпността, ще завърши.

Има ли някой от предходните основни прокурори, който ви е образец за подражателство?

Не познавах нито един от тях. Със Сотир Цацаров се срещнах в последните две години от мандата му. С Борис Велчев и Никола Филчев се срещнах, откакто станах основен прокурор. Всеки от тях е друг – има своите плюсове и минуси. Разликите сред тях и мен е, че аз съм първият, който е от системата. Знам проблемите на сътрудниците, допреди шест години ги усещах на гърба си.

Политиците ще създадат всичко допустимо да няма втори основен прокурор от гилдията. Защото на един основен прокурор отвън системата му трябват две години, с цел да се ориентира. После той мисли къде ще отиде, а прокуратурата чака идващия основен прокурор. Като че ли копаем все по-надълбоко в дъното. Въпреки че един ваш сътрудник ми сподели: В България дъно няма.

Имате ли пристрастия отвън правото, господин Гешев?

Историята постоянно ми е била забавна. Гордея се, че съм българин и обичам страната си. Приятелите ми са от времето, когато бях в 9-и клас. Виждаме се през ден-два. Те са били с мен от времето, когато сме били деца, след това студенти. Сега са прелестен миг от дните ми. В логиката на психиката връщането към предишното се назовава декаданс, очевидно съм в стадий да го изпитвам. Иначе обичам разходките измежду природата – те оказват помощ, изключително измежду избрани години. Имам и две доста разнообразни кучета – едното е кане корсо, другото е йоркшир.

На какво желаете да научите децата си?

Нещата, които са значими за мен, не знам дали са потребни за децата ми. Уча ги да обичат страната си, въпреки че през днешния ден сме не запомнили думи като татковина, родина, родно място. Внушавам им, че би трябвало да учат, да държат на приятелите си и на избрани полезности като почтеност и морал, които от ден на ден липсват. Днес задачата е да си богат, да имаш пари, да си купиш суперлуксозна кола, без да можеш да обясниш от кое място са ти средствата. Това е действителният морал през днешния ден.

А най-лошото е, че забравяме, че всички сме българи. Просто имаме заложба да се ненавиждаме по разнообразни аргументи. Делим се на русофили и русофоби, комунисти и антикомунисти, демократи и антидемократи. Воюваме между тях и демонстрираме пренебрежение към себе си по този метод, а изключително доста ни пречи доносничеството, което евентуално е резултат от руското ръководство. Вследствие на всичко това няма по какъв начин да ни почитат и другите.

Харесвате ли днешното извънредно технологизирано време, в което приказваме, че изкуственият разсъдък ще измести индивида, ще завладеем Марс?

От остарялото потомство съм и това ме напряга. Не одобрявам, че със актуалните обществени мрежи и устройства всичко се получава готово и се възприема с очите. Децата желаят синтезирана информация, разпределена по точки, и бързо губят интерес към нея. От друга страна, те се развиват по-бързо и ме учудват с разсъжденията си.

Така че съм колеблив във връзка с технологизираното време. Със сигурност неналичието на задоволително четене на книги стеснява кръгозора и основава опция да приемаш подготвени клишета и канони, които възприемаш безрезервно и нямаш капацитет да извършиш разбор. Не си кадърен да сравниш, да провериш информацията, с цел да стигнеш до личния извод. И по този начин се размива разликата сред мнението и обстоятелството.

А може би пречи все по-изчезващата връзка очи в очи.

Преди две години, когато можех да си разреша да вървя в заведения, видях момче и момиче, които седяха на една маса и си пишеха, само че не си говореха. Приятел, с който бях, ми изясни: " Това е първа среща. Личният контакт и усещане изчезват. Много неща изчезват ". Но подобен е светът, в който живеем.

Любопитно ми е каква е визията ви за благополучие?

В другите интервали от живота е друга. В този миг в нея се включват приятелите, фамилията, както и желанието структурата, която управлявам, да си прави работата. Много значимо за мен е и да пазя сътрудниците. Имаше миг, когато си мислех, че ще можем да променим всичко, насъбрано след 1989 година. Сега това отпадна.

Загубена заблуда ли е?
В някаква степен е изгубена заблуда, че мога да се боря с вятърни мелници.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР