Иван Бакаидов, на 21 г., от Петербург, влезе в списъка

...
Иван Бакаидов, на 21 г., от Петербург, влезе в списъка
Коментари Харесай

Могат ли хората с ДЦП да са успешни?

Иван Бакаидов, на 21 година, от Петербург, влезе в листата на най-перспективните руснаци до 30 година на Forbes. Той е с детска церебрална парализа. Мечтата му е по малкия екран да има „ разлигавен “ водещ, който да не може да управлява мускулите на лицето и тялото си. Според Иван това ще помогне на зрителската публика да разбере, че хората с детска церебрална парализа съществуват. Иван е самообразован програмист. Създава стратегии, които разрешават на хора с проблеми в говора, да споделят. Тренира боча – тип параолимпийски спорт. Има канал на Youtube, тематиките в него са най-вече за хората в неравностойно състояние, техните страдания и наслади. 
„ Варвам, че с цел да се усъвършенства средата за хора като мен, са нужни двустранни връзки. Невъзможно е единствено с напъните на управляващите да се трансформират неща, които ще облекчат живота на хората в обществото. Живея самичък, чартърен, в апартамент в наличен регион, имам яка инвалидна количка с мощни мотори. Това, че пребивавам по този начин е моя заслуга. Дали е могла страната да ми помогне? Да, несъмнено би могла, в случай че ми поеме наема или най-малко да се заеме с търсене на квартира вместо мен. Но това го няма. И не е мотив да не повеждам обществен живот. Тръгни и пътят самичък ще ти се открие. “
Ето по какъв начин Бакаидов изяснява за какво е решил да сътвори стратегия, посредством която хората с проблеми в говора да могат да споделят:
„ Какво споделят хората като мен схващат единствено майките, братята и сестрите им. Какво да се прави? Да блъскаш при логопеда години наред? Да вървиш на всички места единствено с майка си? Как изобщо да живееш?
Мама в никакъв случай няма да успее да преведе на приятелите ти някои думички, които единствено ти употребяваш и ги знаете единствено двамата. Използвах да пребивавам с различна и спомагателна връзка, хареса ми. Това е избор, той изискваше старания. А това, че се наложи да напиша програмен продукт, ми лиши няколко дни. Важен е изборът – че желая да приказвам самичък и го върша. “
Иван кръщава програмата си Linka – в чест на неговата другарка от детството Ангелина, с която дружно учили в учебно заведение. Тя го въодушевила да сътвори програмен продукт за хора с огромни провали. Тя също е била с тежка форма на ДПЦ, тръгнала си е от този свят на 13 години.
Идеята си най-малко един от водещите по някоя от огромните малките екрани да е неработоспособен с говорни и двигателни усложнения Иван обосновава по този начин: „ Ако на човек непрестанно му демонстрират война – той привиква, че това е норма. Ако по малкия екран се демонстрират лигите на човек в неравностойно състояние, то аудиторията ще свикне, ще ги одобри за естествени и хората с ДЦП ще добият самочувствие, че не са второкласен, а са като всички. "
„ Детето в мен е щастливо, споделя Бакаидов. - Интелигентът в мен е умислен и печален. Спортистът в мен не е постигнал никакви резултати. Програмистът се пробва да пребори грешката. А поетът в мен се пробва да формулира смисъла на нещата. Всичко е уравновесено ", добавя Иван.
В изявата на Иван в границите на платформата TED, можете да чуете гласа на синтезатора, който предава думите на Бакаидов посредством програмата Linka.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР