итай обвини Индия, че нейни войски незаконно са преминали спорната

...
итай обвини Индия, че нейни войски незаконно са преминали спорната
Коментари Харесай

Стрелба на границата между две ядрени сили, нараства ли напрежението

итай упрекна Индия, че нейни войски нелегално са минали противоречивата граница в Хималаите и са направили провокация, като са стреляли предупредително по патрулиращи китайски бойци. Китайските военни били принудени "да подхващат контрамерки ", съобщи Китай без за посочи какви са били те.

Индия отхвърли обвиняванията и от своя страна упрекна китайските войски, че са стреляли във въздуха при среща в региона на Ладах.

Отношенията сред двете страни са напрегнати през последните месеци. Двете нуклеарни сили имат остарели гранични разногласия, само че те се възпламениха с нова мощ през юни, когато още веднъж в Ладах при конфликт починаха 20 индийски военни. Китай не заяви дали тогава е понесъл загуби. Тогава двете страни също си размениха обвинявания и изпратиха в района хиляди бойци като подкрепления.

China says Indian troops fired 'provocative' shots in border dispute
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Новите взаимни обвинявания идват единствено ден откакто Индия съобщи, че петима цивилни с били отвлечени от китайски военни в региона на противоречивата граница.

През август Индия упрекна Китай в провокиране на военно напрежение на границата два пъти в границите на една седмица. И двете обвинявания бяха отречени от Китай, който съобщи, че опълчването на границите е "изцяло " по виновност на Индия.

Граничният спор сред Индия и Китай визира региона на езерото Пангонг Цо, което се намира на 4350 метра надморска височина и е дълго 134 км. В райоа двете страни са открили линия на в действителност надзор преди съвсем 60 години. Периодично припламват разногласия, само че до момента в региона нито една от страните не бе употребила огнестрелни оръжия.

A blame game has erupted once again between India and China as both sides accuse each other of firing shots first across a flashpoint Himalayan border.

Here is what you need to know about the months-long standoff
— TRT World (@trtworld)
Пекин признава като индийска единствено западната част на езерото. Индия от своя страна упорства, че има доста по-голяма част от Пангонг Цо.

Раонът Ладах е именуван също "Малкият Тибет " заради сходството с културата и природата на Тибет. В предишното той постоянно е играл значима стратегическа роля като кръстопът на комерсиалните пътища. Някога тук е минал Великият път на коприната и будистки поклонници основават манастири по пътя си от Индия до Тибет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР