Италия усилено се интересува от Турски поток. Местният бизнес е

...
Италия усилено се интересува от Турски поток. Местният бизнес е
Коментари Харесай

Италия с интерес към „Турски поток”, в България – пълна мъгла

Италия интензивно се интересува от " Турски поток ". Местният бизнес е мощно заинтригуван, защото Русия е най-големият снабдител на страната. Това излиза наяве от изказване на външния министър Сергей Лавров за локалната организация Agi, представена от РИА Новости.

Изявлението на съветския посланик идва на фона на новината в московския вестник " Комерсант ", че „ Газпром “ е решил за пътя на втората тръба на газопровода. Същевременно българските управляващи интензивно не престават да мълчат дали е пристигнала информация от Москва.

Външният министър Екатерина Захариева по този начин и не отговори на въпрос на БГНЕС дали е получена информация и сбито се измъкна с претекста, „ че не е работа на който и да било министър да разяснява публикации в пресата - изключително непознатата “. Стана само ясно, че информация ще има „ идващите дни “.

Енергийният министър Теменужка Петкова също се скри от по-голямата част от медиите и сбито приказва единствено пред защити медии.

И до момента в който българските виновни управници се чудят какъв отговор да дадат, техният съветски сътрудник в детайли коментира за стратегическото и многопланово съдействие на Русия с Италия в енергетиката.

Лавров напомни, че енергийните планове на двете страни в детайли са разисквани по време на договаряния сред Владимир Путин и Джузепе Конте на 24 октомври. „ Русия остава най-големият снабдител на природен газ в Италия, като обезпечава близо 35% от потребностите на страната. Италианският бизнес е заинтригуван да взе участие в планове за доставка на газ в Европа. Компанията „ Сайпем “ е заинтригувана в плана „ Северен поток “ 2. На корпоративно равнище се разискват разновидности за включване на италиански компании като подизпълнители в строителството на газопреносна инфраструктура по направлението от Южния газов кулоар, описа още Лавров за италианската медия.

БГНЕС напомня, че наред с българското трасе, Русия не изключва и разновидността тръбата да заобиколи България през Гърция за Италия.

През октомври 2016 година беше подписано от Русия и Турция междуправителствено съглашение за плана за строителство на газопровод „ Турски поток “.Проектът планува построяването на две прави на магистралния газопровод по дъното на Черно море с потенциал по 15,75 милиарда куб.м. газ всяка. Едната права би трябвало да зарежда със „ синьо гориво “ турския пазар, а другата минава директно през Турция за европейските страни. Доставките на газ се планува да стартират на 1 януари 2020 г.Строителството на морската част от „ Турски поток “ стартира на 7 май 2017 година Решението за строителството на този газопровод беше признато, откакто през декември 2014 година Русия разгласи прекъсването на плана „ Южен поток “ поради неконструктивната позиция на Европейския съюз. Той трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР