Италия ще произведе на 29 март референдум за конституционна реформа

...
Италия ще произведе на 29 март референдум за конституционна реформа
Коментари Харесай

Референдум за намаляване броя на депутатите в Италия

Италия ще създаде на 29 март референдум за конституционна промяна за понижаване на брой на депутатите, съобщи ДПА. Датата е била избрана на държавно съвещание, се споделя в публично официално съобщение.

Според препоръчаната промяна броят на членовете на Камарата на депутатите ще бъде понижен от 630 на 400 души, а този на сенаторите - от 315 на 200.

Ограничаването на състава на двукамарния парламент е подкрепяно от Движение " Пет звезди ", което го възприема като част от историческата си борба за унищожаване на привилегиите и облагите за постоянно корумпирания политически хайлайф на страната.

Другата групировка от ръководещата коалиция - левоцентристката Демократическа партия, се съгласи да поддържа промяната, като направи завой на 180 градуса, откакто подписа съдружно съглашение с „ Пет звезди “ през август.

Критиците виждат в предлаганите промени популистки ход, ориентиран към антиелитарните публични настроения. Според тях той ще спести относително малко средства и с нищо няма да спомогне за слагане на завършек на блокажите, които са постоянно събитие в работата на италианския парламент, отбелязва ДПА.

Това е втори опит за осъществяване на конституционна промяна в Италия за опростяване на политическата и бюрократична система. През 2016 година тогавашният министър председател Матео Ренци инициира референдум за промяна, която предвиждаше намаляването на броя на сенаторите от 315 на 100.
Италианците гласоподаваха с „ не ” на референдума, Матео Ренци подава оставка (ОБЗОР) Близо 60% от италианците са отхвърлили промяната, която щеше да концентрира властта в ръцете на държавното управление
Тогава предложенията на Ренци бяха отхвърлени от гласоподавателите, което докара до рухването на неговото държавно управление. По подигравка на ориста измежду съперниците на промените през 2016 година бе точно придвижването „ Пет звезди “, което не одобряваше промени в изборния закон.

Според множеството анализатори административната и политическата система в Италия е прекомерно тромава и скъпа, което усложнява извънредно доста взимането на решения, като приемането на някои закони се бави до три години поради по този начин наречения съразмерен двукамарен парламент.
Италиански области желаеха по-голяма автономност На провелите се референдуми във Венето и Ломбардия над 90% от гласувалите желаеха повече пълномощия
Италианците обаче са извънредно чувствителни към промени в представителството на страната, тъй като в настоящия си тип политическото устройство на страната показва всички районни ползи и обществени групи. Това беше и една от главните аргументи Ренци да загуби регерендума през 2016 година, а съперниците му да го обвинят в опит за ограничване на пълномощията на районите и да го съпоставят с Мусолини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР