Италия, , сега и , а скоро може би и

...
Италия, , сега и , а скоро може би и
Коментари Харесай

Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в ЕС вървят към съюз, ключът е в Мелони

Италия,, в този момент и, а скоро може би и - крайнодесните партии в Европа започнаха да ръководят. Малко по малко на континента настава смяна, която през 2024 година може ясно да се очертае като нова политическа наклонност, в това число като промени салдото на силите в Европейския парламент.

Доскоро държани в периферията на политическия набор, крайнодесните партии в този момент получават управнически функции, паралелно до главните десни партии, написа " Евронюз ".

Последният случай е във Финландия, където след траяли три месеца договаряния крайнодясната националистическа партия " Финландците " (тя значително водеше акция на основата на антиимиграционен и антиевропейски дневен ред).

Подобни партии вземат участие в ръководството в Италия и работят в тясно съдействие с това в Швеция, до момента в който в Испания консервативната Народна партия (НП) подписа поредност от съдружни съглашения и локално равнище с радикалната дясна партия " Вокс ". Този съюз след предварителните през юли, които Национален парк е допустимо да завоюва.

 Допитване в Испания от 12-14 юни демонстрира прогноза за сензитивно по-висок по отношение на предходните избори резултат на изборите на Народната партия и извънредно десните от Вокс (вдясно) са привидно единственият им логически сътрудник за ръководство.
Допитване в Испания от 12-14 юни демонстрира прогноза за сензитивно по-висок по отношение на предходните избори резултат на изборите на Народната партия и извънредно десните от Вокс (вдясно) са привидно единственият им логически сътрудник за ръководство.

Същевременно извънредно консервативни партии са на власт от години в Унгария и Полша.

Разочарование от обичайните партии

Според анализатори аргументите за тази наклонност варират в другите страни, като имиграцията, стопанската система или войната в Украйна са измежду моторите на смяната.

" В някои страни това е доста мощно обвързвано - в доста апропо, освен в тези страни, където по-късно поемат управителна - или някаква - роля в държавното управление с въпроса за миграцията ", разяснява Янис Емануилидис, зам.-главен изпълнителен шеф от Центъра за европейска политика.

" В други страни това е метод да се покаже жълт или червен картон на мейнстрийм партиите по въпроси, свързани с стопанската система, като проблемите се отнасят до страховете на хората по отношение на процесите на промяна, които се случват пред очите им ", добави той.

За Катрин Торлейфсон, доцент в университета в Осло и началник на държавната комисия на Норвегия по екстремизма, тази наклонност не е нова. Тя изясни пред " Евронюз ", че тези разнообразни партии са нараснали електоралната си поддръжка през последното десетилетие.

За нея имиграцията и евроскептицизмът са главните мотори. " Много гласоподаватели са много разочаровани от елементарните обичайни политически партии. И наподобява сме в нова глобализирана рецесия ", сподели тя.
" Първо, имаше финансова рецесия, пандемия, стопански последствия от войната в Украйна и рецесия с разноските за живот. И по време на рецесия някои от тези популистки десни партии оферират много елементарни решения за тези другояче доста комплицирани проблеми и дават обещание да защитят хората, а също и " суверенитета " против хипотетичните и действителни закани извън ", добави тя.

С взор към евроизборите

На този декор с наближаването на може да се образуват нови политически съюзи.

Основните партии - консервативната Европейска национална партия (ЕНП), либералите от " Обнови Европа " и социалдемократите - евентуално ще бъдат отслабени съгласно последните изследвания.
Неотдавнашният открит " флирт " сред ЕНП и по-дясната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), изключително по въпросите на околната среда, породи опасения за съставянето на политики в Европейски Съюз след 2024 година

" По-силен избирателен резултат за крайните сили ще тласне мейнстрийма в избрана посока, ще го сложи под напън. Това ще докара ли тогава до края на Европейски Съюз? Не мисля, че е евентуално, само че може да направи нещата по-трудни на европейско равнище ", сподели Еманулидис.

Испания ще гласоподава на предварителни избори на 23 юли и анализатори допускат, че резултатът от тях ще изиграе основна роля при определянето на бъдещата ориентировка на ЕНП. Вотът за нов парламент в Полша в средата на октомври може да даде решителен подтик в групата на Европейските консерватори и реформисти, към които принадлежат ръководещите от " Право и правдивост ".

 Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в Европейски Съюз вървят към съюз, ключът е в Мелони
© European parliament (Multimedia centre)

Междувременно в Германия крайнодясната " Алтернатива за Германия " в социологическите изследвания с апели за прекъсване на миграцията и прицелване в зелената стратегия на държавното управление. След скорошната победа на значими локални избори тя немски окръг, а във Франция крайната десница към Марин льо Пен остава измежду основните политически играчи.

 Подкрепата за AfD се движи към рекордните 19-20%, зад опозиционните консерватори с 27-28%, само че преди или наедно със социалдемократите на Шолц и много по-напред от двата младши колегата в неговата коалиция. (Проучването е от 27 май)
Подкрепата за AfD се движи към рекордните 19-20%, зад опозиционните консерватори с 27-28%, само че преди или наедно със социалдемократите на Шолц и много по-напред от двата младши колегата в неговата коалиция. (Проучването е от 27 май)

Диалогът сред дясноцентристи и крайнодесни

Загатвайки за трендовете на равнище Европейски Съюз, в средата на май италианският вицепремиер и министър на външните работи Антонио Таяни сподели пред EURACTIV, че разговорът сред дясноцентристката ЕНП и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) би трябвало да продължи с вярата за образуване на солидно болшинство за ръководство след евроизборите.
Заедно с крайнодясната " Лига " (част от групата " Идентичност и народна власт " в Европарламента) на Матео Салвини, партията " Форца Италия (ЕНП) на Таяни е член на италианското съдружно държавно управление, водено от " Италиански братя " (ЕКР) на премиера Джорджа Мелони.

Политиците от " Форца Италия " постоянно акцентират, че присъединяване им в дясното държавно управление подсигурява проевропейската ориентировка на страната, имайки поради двусмислените европейски позиции на другите два съдружни колегата.

Попитан дали " ясната " проевропейска позиция на италианската коалиция може да бъде причина за европейско съглашение сред ЕНП и ЕКР и дали чака " Италиански братя " на Мелони да се причислят към ЕНП в бъдеще, Таяни отговори:

Следващата година ще има европейски избори, ЕНП ще има задължението да работи за построяването на солидно болшинство, което може да ръководи Европейския съюз през идващите пет години. Важно е разговорът сред ЕКР и ЕНП да продължи. Въпреки че са разнообразни сили, те към този момент постоянно гласоподават дружно в Европейския парламент.

Сътрудничеството сред ЕНП и ЕКР е мощно подкрепено от настоящия водач на дясноцентристката групировка Манфред Вебер.

Според прогнозата на колегата на EURACTIV Europe Elects, консервативната националистическа група ЕКР, която сега е шестата мощ в Европейския парламент, се приближава до това да стане третата по величина група с 85 места.
В България към ЕНП принадлежат представители на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и ДСБ. Българска социалистическа партия е част от групата на социалистите и демократите. Движение за права и свободи влиза в " Обнови Европа ", а към Европейски консерватори и рефомисти принадлежи Вътрешна македонска революционна организация.

Дистанциране

Третият вероятен съдружен сътрудник съгласно Таяни е центристката група " Обнови Европа ". Към днешна дата тя наброява 101 евродепутати.

" Обнови Европа " обаче акцентира, че изключва всевъзможен съюз с тези, които имат отношение към " крайностите " - имайки поради " Идентичност и народна власт " (ИД) и ЕКР.

 Манфред Вебер
© European parliament (Multimedia centre)

Манфред Вебер

Социалисти и демократи към този момент заеха същата линия, изключвайки съдействие с ЕНП по същата причина, макар досегашното си съгласие. ЕНП се насочва в " доста рискова посока: крайната десница ", сподели неотдавна президентът ѝ Ираче Гарсия.

Ключът - Джорджа Мелони

В обява от началото на годината брюкселското издание " Политико " написа, че до момента в който европейските социалисти се вълнуват от абсурда с корупция в Европарламента, станал прочут като " ", консерваторите възнамеряват да обединят сили с извънредно десни политици, които се надяват да им оказват помощ да запазят властта в Брюксел за години напред.

А никой не е по-централен в проектите им от италианския министър председател Джорджа Мелони.

 Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в Европейски Съюз вървят към съюз, ключът е в Мелони
© Reuters

Докато 46-годишната италианка обезпокои политиците от мейнстрийма поради твърдата си позиция за миграцията и мнения от младините ѝ, възхваляващи фашизма, водещите консерватори в Европейски Съюз бързо преодоляват терзанията си, гледайки към 2024 година, когато блокът избира нов Европейски парламент и пренарежда своите висши редици.

Идеята, съгласно европейските консерватори и хора от обкръжението на Мелони, е тя да бъде въведена в десен съюз, който би имал задоволително мощ в Народното събрание и Европейския съвет, с цел да повлияе на номинациите за висши постове в Европейски Съюз, като в същото време отчасти компенсира загубата на немския канцлер Ангела Меркел от лагера на консерваторите.
Докато ЕНП претърпя огромни загуби, в това число във Франция и Германия, ЕКР пораства. За по-утвърдената партия тази прегръдка е опция да си върнат част от властта. Има обаче и риск един възможен съюз да овласти мощни, радикални гласове (както при Доналд Тръмп и Републиканската партия в САЩ), които да заглушат центристкото управление.

От помощ е това, че съюзът сред ЕКР и ЕНП към този момент е действителност в Италия и до известна степен в Швеция. В Чехия също ръководи министър председателят Петр Фиала, обвързван с ЕКР, с поддръжката на две партии от ЕНП.

Някои критици се тормозят, че алиансът на ЕНП-ЕКР може да проправи пътя на евроскептични политици към висши постове в европейските институции, разрушавайки по този начин наречения хигиеничен кордон, който държеше крайнодесни фигури отвън властта в сърцето на Европа от десетилетия.

 " Най-опасната жена в Европа " работи внимателно през първите 100 дни на власт

Преди да продължат с Мелони обаче, консерваторите имат желание да подсигуряват, че тя е на една вълна с тях по въпросите за продължаващата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна (тя още първоначално заявява проатлантическата си линия и поддържа военната помощ за Киев) и миграцията като по втория въпрос уравнението е по-сложно.

Ако тук Мелони се раздели с водачите на ЕНП, да вземем за пример посредством основаване на нова рецесия към метода къзм идващите мигранти, това може да взриви проектите им за съюз.

Италия чака идната си победа

В по-скорошна обява " Политико " акцентира, че из целия континент възходящ брой центристки и дясноцентристки партии демонстрират предпочитание да работят с крайнодесни и даже да образуват държавни управления с тях.

Тенденцията неизбежно ще има последствия за Европейски Съюз, разяснява изданието. Прогресивните сили към този момент показват безпокойствие поради преобразуваната десница, до момента в който мощната ЕНП преглежда благоприятни условия за обединяване с крайната десница, с цел да прокара своя дневен ред.

По мотив за преразпределение на мигрантите в Европейски Съюз Томас Тобе, шведски евродепутат от групата на ЕНП, който води пакета за миграция, съобщи: " Това демонстрира, че Италия желае да бъде част от тези, които желаят да намерят европейски решения и за миграцията, и това улеснява съдействието на ЕНП с държавното управление на Мелони ".

" Политико " разяснява, че договарянията по договорката са били на ръба на неуспеха. Италия е желала повече пълномощия за пренасяне на отхвърлени търсещи леговище. Германия се е тормозила, че това ще докара до нарушавания на човешките права.
Германия, най-населената страна в Европейски Съюз и неговата най-голяма стопанска система, постоянно получава това, което желае, когато договаря в Брюксел. Италия, с непрекъснато сменящи се държавни управления, не съумява.

Този път обаче нещата са били по-различни. Традиционните дясноцентристки консерватори в Европа са били подготвени да се съгласят с Мелони. Междувременно центристки и ляво насочени страни като Нидерландия и Дания са споделили мнението на Италия - а Германия е била прекомерно разцепена във вътрешен проект, с цел да направи нещо по въпроса.

Прегрупирането не се лимитира до миграцията. То се следи по редица въпроси, най-много на проектите на Европейски Съюз за климата. И може да възвестява нова епоха в Европа.

 Година преди евроизборите Година преди евроизборите " цунамито " от зелени закони на Европейски Съюз се сблъска със опозиция

В продължение на години въпросът за климатичните политики в Европейския парламент се ръководеше от коалиция на мейнстрийма - консервативната ЕНП, най-голямата група в Народното събрание, обединена със социалистите и демократите и центристката " Обнови Европа ".

Но през последните седмици тази коалиция на болшинството се измести надясно, изоставяйки социалистите в интерес на крайнодясната група ЕКР на Мелони - и даже понякога " Идентичност и народна власт ", групата, обвързвана с Льо Пен, която включва и " Алтернатива за Германия ".

ЕНП да вземем за пример пробва да блокира основен на Европейски Съюз като твърди, че той ще навреди на фермерите, като изваждайки земеделска земя от производството. Повече от 3 хиляди учени отхвърлиха тези изказвания, само че бъдещето на закона към момента наподобява нестабилно.

ЕНП се отдалечи и от Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейската комисия, която е част от дясноцентристите, по значими въпроси, свързани с миграцията и климата.

 Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен
© European parliament (Multimedia centre)

Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен

Например в този момент те не са съгласни дали Европейски Съюз би трябвало да заплати за построяването на гранична ограда, с цел да се понижи миграционния напън. Фон дер Лайен, до момента в който ЕНП споделя " да ". През април три четвърти от дясноцентристката група поддържаха несполучлива корекция на ЕКР, категорично призоваваща Европейски Съюз да финансира граничните огради.

Вътрешни борби

Източник от ЕНП съобщи пред EURACTIV, че неочакваната смяна по политиките на Европейски Съюз е част от " персоналния политически дневен ред " на Манфред Вебер за торпилиране на преизбирането на Фон дер Лайен, в същото време изграждайки мостове с ЕКР, които се чака да завоюват доста количество спомагателни места на евроизборите.

Забележително е, че първите жертви на конфронтационната тактика на Вебер са личните евродепутати на ЕНП, нейни докладчици, които са посветили месеци на оформянето на разнообразни досиета в полза на своята група, единствено с цел да бъдат захвърлени при гласоподаване в пленарна зала.

Според различен източник от ЕНП тактиката на Вебер, който принадлежи към баварския Християнсоциален съюз, е да се разграничи от Фон дер Лайен, която идва от редиците на християндемократите, и да си върне обичайна консервативна електорална база, като фермерите, на процедура трансформирайки ЕНП.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР