Италия се сблъска с безпрецедентна политическа нестабилност, тъй като тежката

...
Италия се сблъска с безпрецедентна политическа нестабилност, тъй като тежката
Коментари Харесай

Несигурно бъдеще за Драги в условията на безпрецедентна политическа криза

Италия се сблъска с невиждана политическа неустойчивост, защото тежката държавна рецесия сложи на тестване бъдещето на Марио Драги като министър-председател, разбуди призрака на предварителните избори и разтревожи дълговите пазари.

Премиерът на третата по величина стопанска система в Европа ще би трябвало до сряда да събере политическа поддръжка, с цел да избави съдружното си държавно управление, което се бори с голям брой провокации - от възходящата инфлация до войната в Украйна.

Лидерът на Италия, който е технократ и някогашен началник на Европейската централна банка, доста увеличи престижа на страната си на международната сцена и в Европа.

Но той управлява непокорна коалиция, формирана от водещите политически партии в Италия, като се изключи крайнодясната " Братя на Италия ", която става все по-размирна преди общите избори, планувани за началото на идната година.

Кризата настава в сериозен за мощно задлъжнялата страна миг, която рискува да загуби милиарди от фондовете на Европейския съюз за възобновяване след коронавирус, в случай че се забави въвеждането на основни структурни промени.

Политическата неустановеност разсъни още веднъж опасенията за внезапно повишение на разноските по заемите - десетилетие след дълговата рецесия в еврозоната.

Кризата се развихри в четвъртък, когато популисткото придвижване " Пет звезди ", член на обединението с ниски резултати в социологическите изследвания, избра да не взе участие във вота на доверие по отношение на пакета от помощи за понижаване на разноските за живот, против който възрази. Този ход провокира оставката на Драги.

Президентът Серджо Матарела, който в моменти на политически разтърсвания работи като кингмейкър, отхвърли да одобри оставката на Драги, изпращайки премиера още веднъж да приказва пред Народното събрание идната седмица.

Напрежението се покачва

Според анализатори Драги може да произнесе тирада, в която да очертае нов път и да изиска избор на доверие от Народното събрание или да удостовери желанието си да се отдръпна.

" Ситуацията е доста противоречива. Натискът се усилва, зад кулисите се прави доста дипломатическа работа, а до края на срещата остават още четири дни ", съобщи пред Агенция Франс Прес анализаторът от Policy Sonar Франческо Галиети.

Разликата сред 10-годишните италиански облигации и немските Бундове се усили до 225 пункта в петък.

" Всеки сигнал, че Драги няма да оцелее до парламентарните избори през 2023 година или даже ще напусне поста си преди този момент, е причина за безпокойствие на пазарите ", съобщи пред Агенция Франс Прес Жил Моек, основен икономист в групата Axa.

Въпреки че политическите рецесии не са нещо ново в Италия, " тази е невиждана, тъй като геополитическите фактори вземат превес ", сподели Галиети, визирайки напрежението с Русия поради войната ѝ в Украйна.

Драги би трябвало да посети в понеделник и вторник Алжир - основен снабдител на газ, след протеста на Италия на съветския газ. При завръщането си той ще направи послание към Народното събрание, без значение с или без избор на доверие.

Галиети съобщи, че вероятността за отменяне на Драги при завръщането му от Алжир може да бъде " доста сложна, тъй като това ще те изкара съветски прислужник ". Други обаче са по-скептични.

Мнозина считат, че опцията Драги да продължи мандата си е извънредно рискована, макар че официално той разполага с задоволително средства, с цел да оцелее при избор на доверие с или без " Пет звезди ".

" Правителството на Драги и обединението, която го поддържа, би трябвало да продължат, само че сега виждам, че това е доста, доста мъчно ", съобщи външният министър Луиджи Ди Майо пред радио RTL 102.5.

Днес италианските вестници бяха цялостни с разкази за подмолни политически боричкания.

" Драги подава оставка, Италия рискува да изпадне в безпорядък ", гласеше заглавието на вестник „ La Stampa ”.

Самоубийствени инстинкти

Редакторът на „ Corriere della Sera ” Масимо Франко написа, че оставката на Драги съставлява " успех на самоубийствените инстинкти на политическа Италия ", дължащ се на маневрите на " Пет звезди " - партия, която " обезверено се бори за няколко процентни пункта, с цел да оцелее ".

Пет звезди избра да унищожи " прехода към непоклатимост и нормалност... управителен от най-изтъкнатата персона сега ", написа Франко.

Експертите преглеждат този ход на партията като опит да се обърне към редовите си членове преди изборите следващата година, като се има поради слабият ѝ рейтинг в социологическите изследвания от едвам 11%.

Докато левите и центристките партии в Италия призоваваха за поддръжка на Драги, десните " Братя на Италия " и партия " Лига " приканиха за предварителни избори.

" С оставката на Драги... този законодателен орган завърши ", написа във Фейсбук водачът на " Братя на Италия " Джорджия Мелони.

" Този парламент към този момент не съставлява италианците... Избори в този момент ", написа Мелони, чиято партия сега води в изследванията за желанията на гласоподавателите.

Предсрочните избори се преглеждат от някои политически водачи като желателни, " тъй като способността на държавното управление да одобри спомагателни промени и да направи политически сложен избор е покрай привършване ", написа икономистът Лоренцо Кодоньо от LC Macro Advisors.

" Драги не желае мандатът му да завърши постепенно и трудно ". /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР