Италия отпуска 30 милиона евро за подобряване на уменията на

...
Италия отпуска 30 милиона евро за подобряване на уменията на
Коментари Харесай

Италия отпуска 30 млн. евро в защита на най-уязвимите от AI работници

Италия отпуска 30 милиона евро за възстановяване на уменията на безработните, както и на чиновниците, чиито работни места могат да се окажат най-застрашени от навлизането на автоматизацията и изкуствения разсъдък, оповестява Reuters.

По данни на Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), основан през 2021 година от държавното управление за повишение на цифровите умения на италианците, 54% от хората на възраст сред 16-74 години нямат съществени цифрови умения, до момента в който в Европейския съюз този % е приблизително 46.

Финансирането при възстановяване на образованието ще бъде разпределено по два метода, оповестиха от FRD.

10 млн. евро ще отидат за повишение на уменията на тези, чиито работни места са изложени на висок риск да бъдат сменени заради автоматизацията и софтуерните нововъведения.

Останалите 20 млн. евро ще бъдат отпуснати за подкрепяне на безработни и трудово неактивни лица да развият цифрови умения, които биха подобрили възможностите им за нахлуване на пазара на труда.

Според FRD автоматизацията може да заплаши голям брой работни места, като се показват браншове като превоз и логистика, офис поддръжка и администрация, произвеждане, услуги и търговия на дребно.

Все по-широкото разпространяване на изкуствения разсъдък и автоматизацията, както и бързото развиване на принадлежности като ChatGPT привлякоха вниманието на законодателите и регулаторните органи в редица страни, отбелязва Reuters.

Много специалисти настояват, че са нужни нови регулации за ръководство на AI заради евентуалното му влияние върху националната сигурност и образованието, както и върху работните места.

Припомняме, че чатботът ChatGPT беше блокиран в Италия в продължение на към месец, до момента в който създателят на компанията притежател OpenAI не реализира консенсус по условията за сигурност на потребителите от италианския орган за отбрана на данните.

От 1 май ChatGPT още веднъж стана достъпeн в Италия.

" ChatGPT още веднъж е наличен за нашите консуматори в Италия. Развълнувани сме да ги приветстваме още веднъж и продължаваме да се стремим да пазиме персоналните им данни. ", обявиха от OpenAI.

Надзорният орган за отбрана на данни Garante е безапелационен, че OpenAI би трябвало да продължи да поставя старания за съблюдаване на GDPR и ще продължи да следи платформата.

" Garante ще продължи дейностите си по определяне на обстоятелствата във връзка с OpenAI и под егидата на специфичната работна група, основана от Европейския комитет по отбрана на данните ", обявиха от регулатора.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР