Италия отново е на път да даде челен опит в

...
Италия отново е на път да даде челен опит в
Коментари Харесай

Италия умува над по-тежки санкции за руската култура

Италия още веднъж е на път да даде преден опит в глобите против съветската просвета, откакто при започване на войната университетът " Бикока " в Милано анулира курс на тематика Достоевски. И до момента в който за икономическите наказания против съветската стопанска система няма особени полемики (изключение прави естественият газ), то във връзка с културата наподобява да се вземат фрапантни решения не е толкоз елементарно. 

Антонио Натали, дълготраен шеф на изложба " Уфици " във Флоренция (от 2006 до 2015 г) прикани всички международни музеи на наложат групови културни наказания против Русия. Това ще хвърли  " голям срам върху режима ", споделя той пред ArtNewspaper - наподобява без да си дава сметка, че такива като Путин и поддръжниците му позор нямат.

" Като чиновник на " Уфици " в продължение на повече от 30 години, аз знам какъв брой интензивно италианските музеи си сътрудничат с Русия. Ако културните министри на европейските страни се срещнат в Брюксел и решат, че няма да работят с съветски музеи през идващите 10 години, това ще е голям пестник за режима ", споделя той. Това не е първата сходна самодейност на Натали. Два дни след началото на войната той прикани в публикация във в. La Nazione Италия да наложи ембарго на съветските културни артикули. 

На 9 март италианският културен министър приключи " неотложно " всички взаимни начинания ", в това число изложения, свързани с оповестената по-рано " година на италианско-руския продан ". Той също анулира партньорствата между държавните музеи в страната и съветските институции.  Като резултат от това беше спряна четиригодишната взаимна стратегия сред Ермитажа и " Галерия Национале дел`Умбрия " в Перуджа. В италианския музей се очакваше от Санкт Петербург да дойде картината на Леонардо " Мадона Беноа " (1478-80).

Флорентинската " Галерия Академия " пък имаше проект да заеме от Ермитажа три работи на италианския художник от 16 век Пиер Франческо Фоки за галерия, подготвяна през ноември. Нейни представители, както и служители на  " Уфици " обаче споделиха, че също са били предизвестени от италианското министерство на културата на прекратят всевъзможен културен продан с руски институции. 

Пет дни по-късно представител на италианските управляващи съобщи, че Италия не е прекратила заемките от съветски музеи и че културните наказания са " ориентирани към съветските институции, а не към самостоятелни актьори ". Антонио Натали обаче счита, че това е прекомерно мека мярка: " С Путин вяра за разговор няма. "  Директорката на " Галерия Академия " Сесил Холбърг е съгласна с него: " Намирам концепцията за разговор за неправилна, това е пасивна мярка. Времето, в което културен разговор с Русия бе вероятен, през днешния ден се усеща като друга ера. "

В поддръжка на срещуположното мнение италианският политик и арт историк Виторио Сгарби разказа културните наказания като " нелепи ". Ейки Шмит, актуалната директорка на " Уфици " също не е на мнението на своя предходник и счита, че глобите са " контрапродуктивни ". " Ние ценим културните и мирни връзки и се надявам, че ще можем да ги възстановим в бъдеще ", съобщи тя пред в. Il Corriere Fiorentino.

В отговор на италианските наказания Русия отвърна със свои. Директорът на Ермитажа Михаил Пьотровски издаде нота, съгласно която, в благозвучие с държавната политика, заетите на Италия произведения ще бъдат изтеглени. Сред тях той уточни " Млада жена " на Пикасо, изложена в римската Фондация Алда Фенди и  " Млада жена с пера в косите ", която се намира в " Палацо Реале ", Милано. Общо 23 произведения от четири съветски музея, един от които Ермитажът, трябваше да бъдат върнати по-рано. Дискусията сред музейните служащи обаче продължи и в последна сметка двата шедьовъра ще останат в Рим и Милано до края на експозициите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР