Италианското правителство заяви, че ЕС трябва да покаже гъвкавост по

Италианското правителство заяви, че ЕС трябва да покаже гъвкавост по ...

Италия пак отказа да промени бюджета си, назрява сериозен конфликт с ЕС.Италианското правителство заяви, че ЕС трябва да покаже гъвкавост по отношение на големите разходи в бюджета му, с оглед на това, че страната трябва да се справи с поредица от природни бедствия, като наводненията и срутването на моста в Генуа.

Според копие от писмо, изпратено в Брюксел, настоявайки, че няма да има промени в бюджета, правителството заяви, че ЕС трябва да покаже "гъвкавост с оглед на изключителните събития ... (и) извънредни разходи".

Около 30 души загинаха в бури и наводнения в Италия в началото на месеца, главно на североизток. 43 души пък бяха убити, когато десетилетния мост в пристанищния град Генуа се срина през август - бедствие, което шокира и разгневи страната и принуди властите да изготвят план за поддръжка на пътната мрежа.

Министърът на икономиката Джовани Триа заяви в Брюксел, че през следващите три години коригирането на щетите ще струва на правителството около 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

По-рано правителството се противопостави на Европейската комисия, която отхвърли бюджета миналия месец и заяви, че няма да се откаже от плановете си за големи разходи, насочени придвижването на икономиката от застоя, в който се намира.

"Бюджетът няма да се промени, нито в баланса, нито в прогнозата за растежа. Убедени сме, че това е бюджетът, необходим на страната да продължи нататък", заяви вицепремиерът на Италия Ди Майо, лидер на Движение 5 звезди.

Д5З и неговият коалиционен партньор, крайнодясната Лига настояват, че бюджетът ще спомогне за рестартирането на растежа в третата по големина икономика на еврозоната и ще намали държавния дълг и дефицита.

Комисията поиска от Италия до вторник да направи промени в плановете за 2019 г. и предупреди, че несъответствието може да задейства "процедурата при прекомерен дефицит" - сложен процес, който може да доведе до глоби и вероятно да предизвика силна и неблагоприятна реакция на пазара.

Италия възнамерява да реализира публичен дефицит от 2,4% от брутния вътрешен продукт през 2019 г. - три пъти по-голям от целта на централния ляв предшественик на правителството.

Брюксел прогнозира, че дефицитът на Италия ще достигне 2,9% от БВП през 2019 г. и 3,1% през 2020 г. - нарушавайки ограничението от 3,0% на ЕС.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg