Италианското правителство заяви, че ЕС трябва да покаже гъвкавост по

...
Италианското правителство заяви, че ЕС трябва да покаже гъвкавост по
Коментари Харесай

Италия пак отказа да промени бюджета си, назрява сериозен конфликт с ЕС

Италианското държавно управление съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да покаже еластичност във връзка с огромните разноски в бюджета му, предвид на това, че страната би трябвало да се оправи с поредност от естествени бедствия, като наводненията и сриването на моста в Генуа.

Според копие от писмо, изпратено в Брюксел, настоявайки, че няма да има промени в бюджета, държавното управление съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да покаже " еластичност предвид на изключителните събития... (и) изключителни разноски ".

Около 30 души починаха в стихии и наводнения в Италия при започване на месеца, основно на североизток. 43 души пък бяха убити, когато десетилетния мост в пристанищния град Генуа се срина през август - злополучие, което шокира и разгневи страната и принуди управляващите да изготвят проект за поддръжка на пътната мрежа.

Министърът на стопанската система Джовани Триа съобщи в Брюксел, че през идващите три години коригирането на вредите ще коства на държавното управление към 0,2% от брутния вътрешен артикул (БВП).

По-рано държавното управление се опълчи на Европейската комисия, която отхвърли бюджета предишния месец и съобщи, че няма да се откаже от проектите си за огромни разноски, ориентирани напредването на стопанската система от застоя, в който се намира.

" Бюджетът няма да се промени, нито в салдото, нито в прогнозата за растежа. Убедени сме, че това е бюджетът, нужен на страната да продължи нататък ", съобщи вицепремиерът на Италия Ди Майо, водач на Движение 5 звезди.

Д5З и неговият съдружен сътрудник, крайнодясната Лига упорстват, че бюджетът ще спомогне за рестартирането на растежа в третата по величина стопанска система на еврозоната и ще понижи държавния дълг и недостига.

Комисията изиска от Италия до вторник да направи промени в проектите за 2019 година и предизвести, че несъответствието може да задейства " процедурата при несъразмерен недостиг " - комплициран развой, който може да докара до санкции и евентуално да провокира мощна и неподходяща реакция на пазара.

Италия има намерение да осъществя обществен недостиг от 2,4% от брутния вътрешен артикул през 2019 година - три пъти по-голям от задачата на централния ляв предходник на държавното управление.

Брюксел предвижда, че дефицитът на Италия ще доближи 2,9% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година и 3,1% през 2020 година - нарушавайки ограничаването от 3,0% на Европейски Съюз.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР