Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че популисткото правителство не обмисля

...
Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че популисткото правителство не обмисля
Коментари Харесай

Салвини: Целите на дефицита няма да паднат под 2,2%

Италианският вицепремиер Матео Салвини съобщи, че популисткото държавно управление не обмисля стесняване на задачите за недостиг за следващата година под 2,2% от брутния вътрешен артикул (БВП), което на процедура съставлява минимална отстъпка пред настояванията на Европейския съюз.

Рим води интензивни договаряния с Европейската комисия, откакто тя отхвърли проектобюджета на страната с довода, че задачите за недостиг от 2,4% са прекомерно високи. От Брюксел също по този начин показаха терзание за резултатите от осъществяването на скъпоструващите предизборни обещания на ръководещите върху италианския дълг.

На въпрос дали се водят договаряния за стесняване на недостига с повече от 0,2 процентни пункта Салвини отговори с изрично „ не “, представен от Bloomberg. Лидерът на антиимиграционната партия „ Лига “ уточни, че специалисти работят „ непрекъснато “, с цел да бъде изчислено какъв брой пари ще бъдат нужни, с цел да се подсигурява осъществяването на обещаните държавни промени, които включват понижаване на пенсионната възраст, увеличение на обществените помощи и данъчни съкращения.

„ Ако има спестявания, няма да оставим парите непохарчени, ще ги влагаме за други разноски “, уточни Салвини, който изрази вяра, че пенсионната промяна ще стартира през февруари.

Притесненията на вложителите бяха възобновени още веднъж в четвъртък сутринта, откакто на търг търсенето на 5-годишните италиански облигации спадна до най-ниското си равнище от юни насам.

По-рано тази седмица икономическият консултант на Салвини даде сходни сигнали за свиването на недостига. Той уточни, че обсъжданото понижение ще е с сред 0,1 и 0,2 процентни пункта. Според Армандо Сири понижението на недостига може да стигне до 2,2-2,3 % от Брутният вътрешен продукт.

Не е ясно дали сходно минимално намаляване ще удовлетвори Европейския съюз, откъдето упорстват дефицитът в бюджета да не надвишава 2%. Ако не бъде реализирано съглашение Брюксел заплашва Италия със започването на наказателна процедура, която в последна сметка може да докара и до налагането на санкции за десетки милиарди.

Преговорите към бюджета изостриха напрежението вътре в ръководещата коалиция, като някои от министрите упорстват за повече отстъпки пред Брюксел. Финансовият министър Джовани Триа съобщи в сряда, че държавното управление би трябвало да вземе поради „ страховете на нашите европейски сътрудници “ и терзанията на вложителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР