Италианският президент Серджо Матарела даде днес на бившия шеф на

...
Италианският президент Серджо Матарела даде днес на бившия шеф на
Коментари Харесай

Бившият шеф на ЕЦБ Марио Драги получи мандат за кабинет в Рим

Италианският президент Серджо Матарела даде през днешния ден на някогашния началник на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги мандат да сформира новото държавно управление на страната, предадоха международните организации.

73-годишният Драги ще се опита да образува технократски, неполитически кабинет, който да си обезпечи поддръжката на болшинство в Народното събрание.

Срещата през днешния ден сред италианския президент и някогашния началник на ЕЦБ, на който е приписвана заслугата за спасяването на еврото по време на дълговата рецесия в еврозоната, продължи малко повече от един час. Вчера Матарела разгласи желанието си да номинира за министър председател Драги, откакто договарянията сред политическите партии за намиране на ново парламентарно болшинство не реализираха триумф.

Досегашният италиански министър председател Джузепе Конте бе заставен да подаде оставка предишния месец, откакто дребната партия Италия Вива на някогашния министър-председател Матео Ренци отдръпна поддръжката си за държавното управление, недоволна най-много от неговите проекти за консумиране на европейски фондове за възобновяване на третата стопанска система в еврозоната от тежката криза, провокирана от пандемията от новия ковид. В резултат кабинетът на Конте загуби парламентарното си болшинство.

След срещата си с Матарела Драги сподели, че приема задачата да се опита да сформира ново държавно управление. Той добави, че ще отиде още веднъж при президента, откакто откри дали може да образува кабинет.

Бъдещото държавно управление ще има за задача да преведе Италия през пандемията, от която страната бе тежко наранена, с близо 90 хиляди умряли поради затруднения, свързани с ковид. Третата стопанска система в еврозоната също така изпадна в най-дълбоката си криза от Втората международна война и безработицата се усили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР