Италианският министър-председател Джузепе Конте, който е на посещение в Либия,

...
Италианският министър-председател Джузепе Конте, който е на посещение в Либия,
Коментари Харесай

ДПА: Рим има сериозни интереси в либийския газов и петролен сектор

Италианският министър-председател Джузепе Конте, който е на посещаване в Либия, се срещна през вчерашния ден с водачи на двете съществени съперничещи си държавни управления на страната, предадоха ДПА и ТАСС.

По време на срещата с премиера на подкрепяното от Организация на обединените нации либийско държавно управление на националното единение Файез Сарадж двете страни разискаха развиването на последните събития в Либия, заяви пресслужбата на държавното управление в Триполи. Сарадж осведоми Конте за ограниченията за промени в стопанската система и сигурността, подхванати от държавното управление. Италианският министър председател акцентира, че Рим поддържа държавното управление на националното единение, както и процеса на национално помиряване и икономическите промени в северноафриканската страна, осведоми Българска телеграфна агенция.

Конте посети и източния либийски град Бенгази, където се срещна с военачалник Халифа Хафтар, чиято самопровъзгласила се Либийска национална войска управлява Източна Либия и е в съюз с източното държавно управление и неговия парламент. Италианският министър председател акцентира, че политическото решение е най-хубавият метод за намиране на излаз от продължаващата революция в страната.

Рим има съществени ползи в либийския газов и петролен бранш и се стреми да пресече незаконния трафик на на хора през Средиземно море, отбелязва ДПА. На 12 и 13 ноември Италия провежда в Палермо конференция за сдобряване на враждуващите либийски фракции. Посещението на Конте в Либия обаче е първата аудиенция на водач на италианското държавно управление от години, макар засиленото двустранно съдействие, обвързвано с миграционната рецесия. Либийски медии, представени от ТАСС, означават, че министър председателят на Италия се пробва да помогне за реализирането на договореностите, реализирани на конференцията в Палермо. Според медиите Конте е уверен, че постигането на компромис сред Сарадж и Хафтар е ключът за намирането на излаз от рецесията.

Богатата на нефт Либия е обхваната от безпорядък от 2011 година, когато с поддръжката на НАТО беше свален от власт дългогодишният властнически водач Муамар Кадафи. В страната съществуват минимум два центъра на властта - приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи и друго в източния град Тобрук. Освен тях десетки съперничещи си милиции се борят за властта и държавното благосъстояние, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР