Италиански закон, който дава право на хората, преживели рак, да

...
Италиански закон, който дава право на хората, преживели рак, да
Коментари Харесай

ПРОБИВ: Италия смята, че има излекувани от рак!

Италиански закон, който дава право на хората, претърпели рак, да не заявяват предишното си заболяване пред банки и застрахователни организации, предпазвайки ги от дискриминация, беше утвърден от долната камара на Народното събрание, заяви Ройтерс.

Така нареченият законопроект за “правото да бъдеш пропуснат “ беше признат единомислещо в четвъртък, събирайки рядка политическа поддръжка от разнообразни партии, само че промяната ще би трябвало да бъде гласувана и от горната камара, преди да влезе в действие.

В момента тези пациенти, минали границата от 5 години след лекуване без нови прояви на болестта (независимо от кой тип - б.р.), се считат и у нас, и в множеството страни за " хора без данни за заболяване " или необятно известното NED (no evidence of disease - б.р.). 

Възстановяващите се пациенти с рак в Италия са изправени пред голям брой провокации заради здравната си история, защото е по-вероятно да им бъдат отказани заеми или застраховки и даже да бъдат изключени от процедури за осиновяване.

Това е “закон, който връща достолепието и вярата на доста хора “, сподели Марко Фурфаро от опозиционната Демократическа партия, един от вносителите на законопроекта.

В Италия има 1 млн. души, които са се възстановили от рак, сподели външният министър Антонио Таяни. 

“Тези, които са победили рака, не могат да бъдат жигосани за цялостен живот като жители втора класа “, съобщи той.

През юни министър председателят Джорджа Мелони сподели, че нейното дясно държавно управление ще даде нужната поддръжка, с цел да подсигурява, че законът за правото да бъдеш пропуснат ще бъде утвърден в “най-краткия вероятен период “.

Предложенията ще разрешат на възстановилите се пациенти с рак да не споделят информация за предходното си положение с финансови институции или органи по осиновяването, при изискване че са минали 5-10 години от сполучливото привършване на лекуването им.

Подобни закони към този момент са в действие във Франция, Люксембург, Холандия, Белгия и Португалия, съгласно Италианската асоциация по здравна онкология (AIOM).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР