Италиански учени откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж,

...
Италиански учени откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж,
Коментари Харесай

Откриха непокътнати мозъчни клетки в череп на мъж, умрял преди 2000 години

Италиански учени откриха непокътнати мозъчни кафези в череп на мъж, умрял преди съвсем 2000 години при изригването на вулкана Везувий, написа CNN, цитира БТВ. Откритието е направено от остатъци, открити за първи път през 60-те години на предишния век в град Херкулан, който е бил заровен под пепелта от вулкана.

Тялото на мъжа е намерено в дървено легло с лице към възглавницата в храм, който евентуално е бил отдаден на император Август. Мъжът е бил на към 25 години, когато е умрял.

Водещият изследването престъпен антрополог Пиер Паоло Петроне разяснява, че се усъмнил за съществуването на нещо доста забавно, когато забелязал бляскав материал в черепа на жертвата.

При по-внимателно проучване на лъскавата субстанция било открито, че това са остатъци от мозък. При високата температура от изригването мозъчната тъкан първо била нагрята до извънредно висока температура, след което бързо изстинала и процесът я трансформирал в стъкло.

„ Мозъкът, изложен на горещата вулканична пепел евентуално първо се е втечнил, след което се е трансформирал в стъклена субстанция поради бързото изстиване “, разяснява Петроне.

След подробно изследване учените разкрили извънредно непокътнати мозъчни кафези в останките от мозъка на починалия. По-късно намерили и нервни кафези в гръбначния му дирек, чието наличие също изглеждало като стъклено.

Вулканологът Гуидо Джиордано, който също е работил по проучването, открива овъглени остатъци от дървен материал покрай натрупа. По този метод съумява да разбере температурата, която е била достигната сега на гибелта – повече от 500 градуса по Целзий.

Подобно изобретение е неповторимо за археологията и антропологията. Никога досега не са откривани толкоз добре непокътнати остатъци на хора. Екипът от учени, формиран от археолози, биолози, престъпни антрополози, неврогенетици и математици от Неапол, Милано и Рим ще продължи да изследва 2000-годишните мозъчни кафези.

Целта е да схванат повече за процеса, при който мозъкът се е трансформирал в стъкло, в това число точните температури, на които са били изложени жертвите. Тези данни ще бъдат от извънредно значение за актуалните управляващи в района, защото ще дадат добър ориентир за активността на Везувий при вероятно бъдещо изригване.

Около вулкана живеят над 3 млн. души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР