Италианецът Андреа Буратини е новият главен треньор в школата на

...
Италианецът Андреа Буратини е новият главен треньор в школата на
Коментари Харесай

Андреа Буратини: В Левски надминаха очакванията ми

Италианецът Андреа Буратини е новият основен треньор в школата на волейболния Левски. 51-годишният експерт е работил в някои от най-големите клубове в своята страна, като девет години прекарва като началник на школата на Тренто. Има над 20 трофеи измежду подрастващите в Италия. Изградил е огромни волейболисти като Симоне Джианели, Филипо Ланца, Габриеле Нели, стигнали до националния на Италия. Буратини към този момент стартира тренировки с юношите на " сините ", като в особено изявление за BGvolleyball.com разкри своите първи усещания, цели и визия за работа.

- Г-н Буратини, за какво приехте предлагането на Левски и дойдохте в България?
- Защото за мен това е едно забавно предизвикателстов и на първо място Левски е един доста сериозен план. Моята съществена цел е да оказвам помощ на млади играчи да израстват и в този клуб несъмнено виждам такава опция да допринеса за развиването на доста надарени момчета.

- Имали ли сте други оферти за школи отвън Италия?
- Имал съм диалози в тази тенденция и хрумвания за други страни, само че не са се осъществили. В Италия съм работил с мъже и подрастващи. Определено обаче повече ми харесва да работя с млади състезатели. Проектът на Левски доста ми хареса и е подтикващ за мен.
 Андреа Буратини организира първа подготовка на ВК Левски @@@

- Кое е най-важното при работата с подрастващите?
- Не е единствено едно, доста са нещата, които са значими. Може би преди всичко е да се има впредвид, че младият играч не е единствено едно тяло и една физика, която може да развиеш, само че и в същото време психогогия и нрав, които също би трябвало да се развиват. Друг значим миг е да избереш съответния път за всеки млад играч, да прецениш кое е най-правилно за него в развиването му. Не е казано, че един състезател, в случай че стартира на едни пост би трябвало да изкара на същия пост цялата си кариера. Може да има смяна и това би трябвало да се усети в точния момент. Такъв образец е разпределителят на Италия Симоне Джианели, който при мен стартира като нападател, само че на 15 години го преквалифицирах като разпределител и в този момент е на този пост в националния тим. Имах в това време различен млад състезател, споделя се Габриеле Нели, коийто стартира като разпределител, само че пък на 16 години го преквалифицирах на диагонал и в този момент играе на високо равнище. Затова би трябвало доста да внимаваме в изборите, които вършим с младите играчи.

- Какво ще кажете за наклонността за по-ранно профилиране по постове на подрастващите?
- Има постове, които могат по-рано да се изчистят и други за които би трябвало време. Определено считам, че би трябвало повече време за диагонал, даже за един център да вземем за пример. Докато при посрещачите много рано може да се види качествата на един млад играч, при разпределителите до някаква степен също. Ако видя, че един играч е към този момент строго е отишъл от рано в строго избрана посока, тогава продължаваме с него в тази посока да се борим. Но бих споделил, че оптималното време за изясняване на постовете е към 16 години. На 14 години към момента е рано. На тази възраст, към момента всички може да вършат общо взето всичко, с цел да се видят най-хубавите им качества.
 Андреа Буратини организира първа подготовка на ВК Левски @@@

- Първите ви усещания след тренировката с юношите на Левски?
- За това, което касае клуба – доста добра организация. А що се касае до младите играчи на Левски – това което виждам е доста забавно и доста над упованията ми като равнище. Защото има доста материал, има огромен възторг и съгласно мен можем да свършим една добра работа.

- Какви са задачите от тук нататък?
- Да печелиш с един млад играч, това е част от процеса на израстване. Това обаче не е първата ми цел. Най-голямата цел за мен е да повдигнем равнището на оптимален брой от тези млади волейболисти. Ако успеем след три години да изпратим играчи в мъжкия тим на Левски и в националните тимове на България – това ще е една доста добре свършена робата. А, в случай че този развой е съпътстващ с трофеи това ще е супер.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР