ИТ гигантите като Amazon, Facebook и Google стават твърде големи

...
ИТ гигантите като Amazon, Facebook и Google стават твърде големи
Коментари Харесай

ИТ гигантите са опасно големи и трябва да се разцепят

ИТ колосите като Amazon, Фейсбук и Гугъл стават прекомерно огромни и авторитетни. Това може да наложи тяхното разединение за положителното на всички, разяснява американският учен Джонатън Таплин, представен от организация Bloomberg.

ИТ колосите в конкуренция кой ще постави завършек на смарт телефона

Таплин е създател на голям брой книги за цифровите компании, създател е няколко компании. Всъщност, той е основател и на една от първите онлайн услуги за стрийминг на видео цели 10 години преди основаването на YouTube. Бил е капиталов банкер и даже управител на турнетата на Боб Дилън.

Джобс основал iPhone, тъй като ненавиждал чиновник на Microsoft

Над 5 милиарда души по света към този момент имат мобилен телефон

Таплин счита, че ИТ колосите сега са напълно покрай основаване на монопол, сходно на телефонните системи Bell през 1956 година Данните като че ли поддържат изказванието му. Гугъл получава 77% от приходите от реклами в онлайн търсачките в Съединени американски щати. Общо Гугъл и Фейсбук държат 56% от пазара на мобилни реклами. Amazon осъществя 70% от всички продажби на електронни книги и 30% от целия пазар на електронна търговия в Съединени американски щати. Според Таплин общо всички услуги на Фейсбук, в това число Instagram, WhatsApp и Messenger, осъществят 75% от целия трафик в обществените мрежи през мобилно устройство.

Изкуственият разсъдък ще промени по какъв начин се води война

Учени сътвориха изкуствен интелект, който чете мисли

Други икономисти също удостоверяват думите на Таплин. Дейвид Аутор от Масачузетския софтуерен институт (MIT) счита, че огромните и влиятелни софтуерни марки могат да избутват по-малките съперници или да ги гълтам и да стават още по-мощни. Освен това имат огромни облаги и дават огромни заплати на чиновниците си, което ги прави още по-привлекателни.

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 година

Според учените това е допустимо, тъй като макар размерите си, ИТ колосите действително имат по-малко чиновници по отношение на огромните компании отпреди няколко десетилетия, само че взимат непропорционално огромен дял от националните доходи. Анализаторите даже считат, че тази диспропорционалност понижава междинния резултат и успеваемост на труда и заплащането на цялата стопанска система и даже може да оказва помощ за забавянето на стопанската система като цяло.

Друг проблем е, че колкото по-големи стават тези компании, толкоз по-трудно е за дребните и започващи компании да са сполучливи. Същевременно, близо половината от всички нови работни места се основават точно от стартъпи. По-малката възможност за триумф, значи и по-малко работни места.

5 плана на Гугъл, за които множеството хора не знаят

Питър Орсзаг от Bloomberg и ръководителя на съвета на икономическите съветници на Барак Обама Джейсън Фърман демонстрират и различен симптом на монопола, разполагаем в софтуерните "суперзвезди ". Те имат свръхголяма възвращаемост на капитала, които не са се отразили в по-големи бизнес вложения.

Според Таплин има и още доста други признаци, които би трябвало да се вземат поради. Той предлага на институциите да си напомнят 1956 година, когато Съединени американски щати принуди Bell Labs да лицензира патентите си за всички искащи. В резултат, доста компании използваха тези технологии за основаване на вълна от нововъведения като полупроводници, слънчеви панели, лазери, мобилни телефони, спътници, компютърни езици. Тази мярка е непосредствено виновна и за комерсиализирането на тези технологии и основаването на нови компании като Motorola, Intel, Texas Instrument и раждането на Силициевата котловина. Ако сегашните ИТ колоси създадат същото, това може да отвори вратата за доста по-големи нововъведения, счита Таплин.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР