ИТ директорите трябва непрекъснато да се развиват, за да докажат

...
ИТ директорите трябва непрекъснато да се развиват, за да докажат
Коментари Харесай

10 фактора, които променят ролята на ИТ директора


ИТ шефовете би трябвало непрестанно да се развиват, с цел да потвърдят своето водачество и да дефинират дневния ред за смяна (снимка: CC0 Public Domain)

Прогнозите за ролята на ИТ шефа през 2024 година варират, само че множеството специалисти са съгласни, че CIO-тата ще продължат да се сблъскват с бързия прогрес на технологиите, възходящото търсене на нововъведения и нуждата от възстановяване на успеваемостта.

Анализаторите са съгласни, че и през актуалната година най-сериозното предизвикателство пред ИТ шефовете ще бъде бързият софтуерен прогрес, наред с още няколко фактора, на които обръща внимание TechTarget.

Фактор 1. Нарастващ интерес към новите технологии

ИТ шефовете би трябвало освен да ръководят дейно, само че и да схващат необятен набор от нови технологии. Проучванията демонстрират, че тази година фирмите ще влагат в:

Това значи, че ИТ шефовете ще би трябвало първо да схванат тези технологии и да обяснят на своите чиновници, че новите технологии няма да решат всички проблеми и че, също така, са свързани с избрани опасности.

Фактор 2. Генеративен AI и AI като цяло

Въздействието на AI технологиите върху ИТ шефовете ще бъде доста и през актуалната година. ИТ отделите към този момент се борят с доста провокации, свързани с изкуствения разсъдък – от стимулиране на нововъведенията до ръководство на рисковете, свързани с потреблението на AI от страна на чиновниците.

През 2024 година ИТ шефовете ще би трябвало да оказват помощ на сътрудниците си да се приспособяват към трансформацията, провокирана от AI, и да се оправят с опасенията на обществото към него.

Фактор 3. Бизнесът влага още повече в технологии

През 2024 година фирмите ще усилят вложенията си в технологии. Това значи, че ИТ шефовете ще би трябвало да вземат поради тази наклонност, когато създават проекти и тактики.

Освен това, заради достъпността на технологиите, всеки – освен ИТ шефа – може да ги купи, което повдига редица въпроси, изискващи координиране. Следователно, ИТ шефовете би трябвало непрестанно да се развиват, с цел да потвърдят своето водачество и да дефинират дневния ред за смяна.

Фактор 4. Икономическа неустановеност

ИТ шефовете също са наранени от икономическата неустановеност, която може да сътвори провокации при създаване на проекти и тактики за осведомителни технологии.

Проблемите с икономическата непоклатимост и вероятната криза принуждават ИТ шефовете да мислят за вероятни промени и адаптиране към новите условия. Те също по този начин изпитват по-голям напън да дават повече стойност, като в същото време поддържат ниски разноски.

Фактор 5. По-добри резултати с по-малко разноски

ИТ шефовете са под напън да правят повече работа с по-малко запаси. Увеличенията на бюджета могат да бъдат изгубени, заради инфлация, тъй че ИТ водачите би трябвало да извърнат особено внимание на усъвършенстването и намаляването на разноските.

CIO-тата също по този начин ще би трябвало да отделят повече време за усъвършенстване на своята ИТ среда и унищожаване на непотребните запаси.

Фактор 6. Иновации

Иновациите ще продължат да играят основна роля в работата на ИТ шефовете през 2024 година Тяхната активност ще изисква балансиране сред ръководството на оперативния софтуерен отдел и вложения в бъдещето. Сред софтуерните трендове тази година се следят:

ИТ шефовете ще би трябвало да вземат решение проблеми, които ще спестят пари и ще обезпечат успеваемост, до момента в който влагат в технологии и нововъведения.

Фактор 7. Ролята на ИТ в бизнеса при споделена отчетност

Ролята на ИТ отделите в предприятията се промени. Сега това не е единствено бек-офис функционалност, а отдел, който интензивно взаимодейства с бизнеса. CIO-тата ще би трябвало да намерят баланс сред организационната успеваемост и нововъведенията, съпътстващи всички процеси на цифрова промяна.

Фактор 8. Киберзащита

Киберсигурността продължава да бъде главен приоритет за ИТ шефовете. В допълнение към вътрешните и външните закани, те би трябвало също по този начин да подсигуряват, че стандартите за дискретност на данните са изпълнени, без значение от условията на клиенти или други страни. С възходящото потребление на изкуствения разсъдък, постигането на триумф в тази област стана още по-трудно.

През 2024 година ИТ шефовете ще продължат да си сътрудничат с експертите по осведомителна сигурност за внедряване на нови технологии и по-модерни подходи за киберзащита, в това число модел на сигурност с нулево доверие.

Фактор 9. Обработка на данни

Науката за данни също ще продължи да притегля повече внимание от страна на CIO-тата. Проучванията демонстрират, че тази година 78% от ИТ шефовете възнамеряват да усилят вложенията си в бизнес разузнаване и разбор на данни.

Това не е изненадващо, защото ръководителите от ден на ден осъзнават, че данните са техният най-ценен актив и може да им оказват помощ да подобрят представянето си и да се откроят на пазара.

Фактор 10. Кадрови въпроси

Въпреки шумните съкращения в софтуерните компании през предходната година, търсенето на софтуерни гении остава мощно и евентуално ще остане такова през цялата 2024 година

Голямото търсене и дефицитът на квалифицирани експерти ще покачат разноските за привличане и задържане на гении и затова ще принудят ИТ шефовете да извърнат особено внимание на своите кадрови тактики.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР