Историята на шедьовъра Автопортрет със сламена шапка на Винсет Ван

...
Историята на шедьовъра Автопортрет със сламена шапка на Винсет Ван
Коментари Харесай

Прокълнатата картина на Ван Гог

Историята на шедьовъра Автопортрет със сламена шапка на Винсет Ван Гог е тясно обвързвана със ориста на няколко колекционери, а мистериите към нея не престават и до ден сегашен.

Прокълнатото странствуване на картината стартира от френския колекционер Амброаз Волар, който бил прочут търговец на картини преди век.

Амброаз се славел като човек с натъртено око и отличен ценител на изобразителното изкуство. Успявал да купи шедьоври на доста ниска цена и след време да ги продаде доста по-скъпо. Смятал и че познава работата на Ван Гог в тънкости.

В навечерието на Нова година обаче го среща мъж в неприветлив тип, който му предложил картина за 1000 франка на Ван Гог. Волар декларирал, че това е мацаница и се изсмял на препоръчаната сума. В следствие горчиво съжалил.

Но другия ден служители на реда му оповестяват, че индивидът, опитал се да му продаде картина, се е самоубил като се хвърлил в Сена, крещейки името му. Картината била донесена на колекционера и специалисти откриват, че това в действителност е четката на Ван Гог.

Колекционерът споделил, че не повярвал на бедняка, тъй като историята за това по какъв начин е получил картината му се сторила невероятна. Човекът твърдял, че е получил платното от собствен другар странник.

Пътешественикът пък се срещнал с Ван Гог на транспортен съд, като холандският художник му подарил своя автопортрет, с цел да пътува алегорично из целия свят.

Амброаз вярвал, че шедьоврите на художника към този момент са част от персоналната сбирка на Ротшилд и по тази причина историята му се сторила неправдоподобна. Фактът, че е станал несъзнателен съизвършител в самоубийство, му създавал тъмен спомен, щом погледнел картината и по тази причина колекционерът взема решение да я продаде.

Така Автопортрет със сламена шапка попада в ръцете на аржентински земевладелец. Но откакто щерка му умира при загадъчни условия, той я връща назад на французина.

 Прокълнатата картина на Ван Гог Снимка: ANONYM

Волар я продава наново на колекционера Жорж Клемансо. Той окачва картината на стената, а минути по късно незнаен мъж стреля по него, като платното пада в краката на Клемансо. Той също взема решение да се отърве от картината.

Следващият ѝ притежател е предприемачът Хенри Флик. Той разрешава на картината да извърши замисъла на своя създател – да пътува и я изпраща неведнъж на изложения в Съединени американски щати.

Картината обаче основава проблеми и на семейство Флик, а ясновидка посъветвала дъщерята на предприемача да се разделят с нея, с цел да се спасят от проклятието.

Последният ѝ собственик е испанец, който обаче не съумява да я придвижи в родината си, тъй като на митницата му я конфискуват. Той се опитал наново да се снабди с картината, този път по легален метод, само че секретарката му прави непоправима неточност – тя помислила платното за опаковъчна хартия и я изхвърлила.

Двамата се принудили да признаят за случката, с цел да може картината да се открие. Но за всеобща изненада, не се появява една, а две картини с портрета на Ван Гог. В момента те се се намират в Детройския музей на изкуствата, като към момента никой не е съумял да каже кое е оригиналът и кое е копието.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР