Историята на руската инфлация е дълга и болезнена. След революцията

...
Историята на руската инфлация е дълга и болезнена. След революцията
Коментари Харесай

Владимир Путин води руската икономика до опасно състояние

Историята на съветската инфлация е дълга и мъчителна. След революцията през 1917 година страната претърпя години на внезапно повишаване на цените; по-късно тя се сблъска с резистентен ценови напън по време на ранното ръководство на Йосиф Сталин. Краят на Съветския съюз, международната финансова рецесия от 2007 - 2009 година, а по-късно първата инвазия на Владимир Путин в Украйна през 2014 година също донесоха проблеми. Превъртете напред към сегашното, когато войната в Украйна наближава втората си годишнина, и съветските цени още веднъж се форсират - даже когато инфлацията в други страни понижава.

Руската инфлация беше 7.5% на годишна база през ноември по отношение на 6.7% през предходния месец. Централната банка се оправи със скока скоро след нахлуването в Украйна през 2022 година Но в този момент чиновниците се тормозят, че губят надзор. На последното съвещание на банката те покачиха лихвите с 2 процентни пункта - два пъти повече от предстоящото. На идващото, което се организира на 15 декември, лихвата беше нараснала с още един процентен пункт. Въпреки това множеството наблюдаващи чакат инфлацията да продължи да се повишава.

Повишаването на цените през 2022 година се дължеше на по-слабата рубла. След началото на войната на Путин цената на валутата спадна с 25% по отношение на $, повишавайки разноските за импорт. Този път валутните придвижвания играят дребна роля. През последните месеци рублата в действителност нарастна ненапълно тъй като длъжностните лица вкараха финансов надзор. Инфлацията при нехранителните потребителски артикули, доста от които са вносни, се приближава до междинната стойност от преди войната. Прегряване Погледне обаче от близко военната стопанска система на Путин и ще видите, че тя прегрява. Инфлацията в бранша на услугите е извънредно висока. Цената на една нощувка в московския Ritz-Carlton, който в този момент се назовава Carlton, откакто западните му спонсори се отдръпнаха, се е нараснала от към 225 $ преди нашествието до 500 $. Подобни образци допускат, че повода за инфлацията е вътрешна.
Реклама
През 2024 година разноските за защита ще се усилят съвсем двойно до 6% от Брутният вътрешен продукт - най-високото равнище след разпадането на Съветския съюз. Предвид идните избори държавното управление също усилва и обществените заплащания. Някои фамилии на починали в бойните дейности бойци получават компенсации, равняващи се на три десетилетия междинна работна заплата. Данни на съветското финансово министерство сочат, че фискалните тласъци през 2022 година възлизат на към 5% от Брутният вътрешен продукт, по-голям тласък от този, раздаден по време на пандемията от ковид-19.

В резултат на това темпът на напредък се ускорява. Данните в действително време на банката Goldman Sachs демонстрират постоянни резултати. JPMorgan Chase увеличи прогнозата си за Брутният вътрешен продукт за 2023 година от упования спад от 1% при започване на годината до напредък от 1.8% през юни, а наскоро до 3.3%. Прогнозите за стопански срив - направени съвсем еднопосочно от западните икономисти и политици при започване на войната в Украйна - се оказаха извънредно неправилни. Проблемът Проблемът е, че съветската стопанска система не може да понесе подобен напредък. От началото на 2022 година предлагането в страната се свива. Работниците, постоянно високообразовани, напуснаха страната. Чуждестранните вложители изтеглиха директни вложения на стойност към 250 милиарда $ - близо половината от предвоенните стойности.

Засиленото търсене се сблъсква с това понижено предложение, което води до повишение на цените на суровините, капитала и труда. Безработицата, която е по-малко от 3%, е най-ниската в историята и това окуражава служащите да желаят доста по-високи заплати. Номиналната заплата нараства с към 15% на годишна база. След това фирмите трансферират тези по-високи разноски върху клиентите.

По-високите лихвени проценти в последна сметка биха могли да понижат това търсене, спирайки по-нататъшното повишаване на инфлацията. Възстановяването на цените на петрола и спомагателен финансов надзор биха могли да покачат курса на рублата, намалявайки разноските за импорт. И въпреки всичко всичко това се сблъсква с непоклатима мощ: желанието на Путин за победа в Украйна. При съществуването на огромна финансова мощ той може да харчи още повече в бъдеще, което ще форсира още повече инфлацията. И по този начин, както в доста предходни случаи, в Русия има по-важни неща от икономическата непоклатимост.2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Свързани публикации Какво могат да научат страните с висока инфлация от тези, които се оправиха с нея 15 декември 2023, 10:07 По-висока международна цена на петрола ще помогне на Русия да финансира войната 24 септември 2023, 06:05 Руската стопанска система би издържала продължителна война, само че не и по-интензивна 26 май 2023, 06:03 Санкциите на Запада рано или късно ще увредят съветската стопанска система 9 септември 2022, 06:48
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР