Историята на нашата планета в много отношения е история на

...
Историята на нашата планета в много отношения е история на
Коментари Харесай

Недрата на Земята изстиват много по-бързо, отколкото се смяташе

Историята на нашата планета в доста връзки е история на изстиването. Преди милиарди години Земята е била гореща от центъра до повърхността, която е била разтопена. Постепенно рисковите температури почнали да се задържат единствено на дълбочина, до момента в който външните пластове се охлаждали и втвърдявали. Въпреки това охлаждането продължава и топлината към момента се издига от вътрешността, което значително дефинира потоците от магма, тектониката на плочите и вулканичната интензивност.
Вярно ли е, че Земята се смалява?
Въпросите за скоростта, с която вътрешността на Земята губи топлота и по кое време ще изстине дефинитивно, остават противоречиви. За да откри отговори, екипът на Мотохико Мураками от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих (ETH Zurich) е изследвал свойствата на минералите, извлечени от огромна дълбочина - от граничния район сред мантията и външното ядро на планетата. Резултатите от работата са показани в статия, оповестена в списанието Earth and Planetary Science Letters.
Хипотезата за Гея: Огромен организъм ли е Земята?
Гея е гръцка богиня на Земята, „ майката природа “ или майката Земя. Според хипотезата нашата планета е голям саморегулиращ...
Прочети повече
Има огромна температурна разлика сред долната тога и външното течно ядро и там би трябвало да протича деен транспорт на топлота. Затова учените се заинтересували от топлопроводимите свойства на главния материал от този пласт - бриджманит (силикатен перовскит). В лабораторни условия те симулирали температурите и наляганията, които съществуват в недрата на планетата на дълбочина от стотици километри, и измерили способността на минерала да организира топлота при такива условия.
Не е кръгла. Каква форма има Земята?
Този индикатор се оказал към един и половина пъти по-висок, в сравнение с се считало преди. Съответно и скоростта на загубата на топлота от ядрото на Земята е по-висока от предходните оценки. Освен това темпът единствено ще се усилва: учените са открили, че до момента в който се охлажда, бриджманитът трансформира структурата си и стартира да придвижва топлината още по-ефективно. В резултат на това планетата се охлажда по-бързо, в сравнение с са считали учените, наближавайки (засега към момента далечно) времето, когато смесването на мантията ще спре, както и тектониката на плочите. Някога това се е случило с Марс – само че заради по-малките размери на планетата това се е случило доста по-рано.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР