„Историята на Мирослав Боршош до встъпването му в длъжност като

...
„Историята на Мирослав Боршош до встъпването му в длъжност като
Коментари Харесай

За изчезналите 9 милиона от НДК и Мирослав Боршош - Симеон Ставрев пред ФАКТИ

„ Историята на Мирослав Боршош до встъпването му в служба като изпълнителен шеф на НДК е много забавна и тук са директните връзки с Делян Пеевски. Всички знаят Делян Пеевски, само че даже да го зачеркнем – Делян Пеевски е от листата на „ Магнитски “ “. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският консултант от „ Демократична България “ Симеон Ставрев, който приказва за лицето Боршош и неговото едва ръководство (б.р. меко казано) на Националния замък на културата (НДК).

Връщането към тази тематика бе предизвикано основно от това, че наскоро Мирослав Боршош бе назначен за зам.-кмет по културата, образованието, децата и спорта на Столична община, както и за задлъжнялостта на НДК, за която заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

В началото на диалога Ставрев направи и бързо въвеждане в политическите и бизнес начинанията на Боршош:

„ Той в началото стартира да оказва помощ на някогашната външна министърка Надежда Михайлова през 1997 година 2001 година към този момент е началник на младежкото Съюз на демократичните сили. Впоследствие той претърпя един лек завой – през 2005 година, бидейки част от инициативния комитет, който издигна Бойко Борисов за кмет на София. След това излиза от политиката и влиза в частния бизнес – в началото като основен редактор на вестник „ Новинар “, а след това и като съсобственик на вестник „ Новинар “, дружно с Любен Дилов-син. Те продават този вестник на една група, която е обвързвана с Делян Пеевски директно – Нова Българска Медийна Група. Тук стартира директната връзка с Делян Пеевски. Впоследствие той прави една друга медия – уеб страницата „ Всеки ден “, който също бива продаден на компании, свързани с Делян Пеевски “.

След биографичните данни за Боршош преди интервала му като изпълнителен шеф на НДК, общинският консултант от „ Демократична България “ описа детайлности и за самия интервал в Националния замък на културата на новото попълнение на Столична община: „ Нещата стартират в края на 2014 година Тогава пада Орешарски, идва на власт Бойко Борисов с второто си държавно управление и какво се случва – Министерство на културата би трябвало да назначи нов изпълнителен шеф на НДК. В предходният кабинет на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков е преструктурирал НДК и той е станал ЕАД, на което принципал е Министерство на културата. Тогава министърът на културата Вежди Рашидов назначава за изпълнителен шеф на НДК един господин, който се споделя Камен Кирилов. За 10 дни държавното управление на Бойко Борисов схваща, че там има финансов запас от 9 милиона лв. и скоропостижно след 2 седмици от назначението на този човек за изпълнителен шеф бива назначен въпросният Мирослав Боршош, който в този момент е зам.-кмет по културата, образованието, децата и спорта на Столична община “.

По думите на Ставрев, милионите запас на НДК изчезват след към половин година.

„ За половин година господин Боршош съумява доста интензивно да стартира да харчи парите на НДК, увеличавайки доста щата му – доближава сред 300 и 400 индивида, което е доста, тъй като самият Рашидов разяснява, че в Министерство на културата работят по-малко от 150 индивида, а то дава отговор за цяла България.

Месечно в НДК тогава са плащали по половин милион лв. заплати единствено на чиновниците си. Но не е единствено това. Г-н Боршош стартира стремително да разпорежда публични поръчки, тъй като подобен е законът – той може да разходва средства от бюджета на НДК по този метод. Проблемът с част от тези публични поръчки е, че те нямат финансиране. Тоест те се подписват, обаче след това НДК търпи финансови негативи, тъй като просто в бюджета му няма пари, с цел да бъдат изплатени “.

Общинският консултант даде и други образци, посредством които на процедура НДК е воден към правене на огромен дълг.

„ Не приказвам тези неща ангро, а тъй като имам 130 страници банкови извлечения, доказателства за всички тези разноски и информации, че разноските, за които ще ви обясня, те не са били утвърдени даже от Съвета на шефовете на НДК, което е трябвало да бъде направено “, разясни Симеон Ставрев.

„ Той (б.р. Мирослав Боршош) е съден за едни 17 милиона лв., които идват около европредседателството за ударен ремонт на НДК, с цел да може го приюти това председателство. Прокуратурата го съди за неналичието на едни 1,7 млн. лв. (10% от 17-те милиона), обаче по този начин и не сглобява съответно обвиняване, което да направи по този начин, че съдът да го осъди “, изясни той.

„ За към 6 месеца, в средата на 2015 година, т.е. половина откакто е пристигнал, тези 9 милиона лв. към този момент са изчезнали. Решил е да ги изхарчи и НДК в действителност се явява във банкрут, не са имали пари за заплати. Вежди Рашидов схваща за това нещо, тъй като въпреки всичко получава някакви отчети от НДК, и рапортува това на Бойко Борисов, който не е като да не прави нищо. Той прави следното: до момента в който Вежди Рашидов е в отпуска, НДК минава като принципал от Министерство на културата към многоуважавания господин Томислав Дончев, който тогава е заместник-министър ръководител. Той (б.р. Томислав Дончев) освобождава цялото управление – Мирослав Боршош като изпълнителен шеф и Съвета на шефовете от служба, и доста значимо – и от отговорност, с цел да не са виновни, да кажем за харченето на тези 9 милиона лв.. А по-късно, след към три часа, ги назначава още веднъж на същата позиция “, напомни Ставрев.

Сагата е траяла и през 2016 година, когато Дончев е желал финансов доклад от Боршош, само че по този начин и не е получавал такава информация. Провокиран от тази остаряла история, Симеон Ставрев направи параленост на нея с това, което се случва сред министъра на стопанската система Кирил Петков и управлението на ББР.

„ Цялата сага завършва откакто се намесва госпожа Лиляна Павлова. Когато идва европредседателството, то беше изтеглено с шест месеца по-рано, та тя вижда защо става въпрос и уволнява Боршош. Най-интересното в цялата история е, че идва Бойко Борисов и го връща собственоръчно като шеф на НДК, обаче в последна сметка той си подава оставката”, добави общинският консултант от „ Демократична България “.

„ Ако оставим на страна безобразния съгласно мен метод, по който харчи парите на НДК, има и една морална позиция. А точно по какъв начин той харчи пари на сдружението за персонални цели. По информацията и от банковите извлечения, които ние сме видели, той е изхарчил към 20 000 лв. за заведения за хранене в България и чужбина, за пътувания, изхарчил е пари за първокласен телефон и за първокласни куфари “, разкри събеседникът на Лили Маринкова.

„ Съдът твърди, че Прокуратурата не е съумяла да сътвори задоволително съответно обвиняване по този начин, че да го осъди – същата тази прокуратурата на Гешев и преди този момент на Цацаров “, описа още Ставрев.

„ Ние в Общинския съвет от „ Демократична България “ подадохме сигнал за една доста елементарна скица за източване на Общината и тя бива покрита от настоящия основен прокурор Гешев. Тя е извънредно елементарна! Преди няколко години общинските съветници, които са в приватизационната организация, вземат решение, че един общински парцел наоколо до Околовръстното шосе изобщо не е нужен на Общината и го продадат за 2 милиона лв.. След година и нещо част от тези общински съветници и още малко нови вземат решение, че този имот, същият който са продали, е извънредно значим за Общината и тя би трябвало да си го закупи назад за 6 милиона лв.. Тоест сдружението, което е купило и продало имота, е на чист плюс, в случай че приспаднем и налозите, от съвсем 4 милиона лв.. Това са обикновени схеми и тази скица Гешев се прави, че не я вижда. По сходен метод съм податлив да имам вяра, че напълно целеустремено обвиняването не е направило по този начин, че Боршош да бъде упрекнат съответно. Не съм съд и не мога да разпределям такива присъди, само че имам такова съмнение “, сподели Симеон Ставрев.

„ Ще даваме публичност, до момента в който Боршош не се махне от поста си (б.р. на зам.-кмет в Столична община). Този човек, със напълно просто търсене в Търговския указател, което сме направили, излиза наяве, че той е бил във всичките тези компании, които ви изброих и които са свързани с Делян Пеевски. Отгоре на всичко той е основал две компании, които влизат в НДК незабавно откакто той става изпълнителен шеф “, добави общинският консултант.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР