Историята на Мартин Лутър Кинг-младши е добре известна. Но активистът

...
Историята на Мартин Лутър Кинг-младши е добре известна. Но активистът
Коментари Харесай

Забележителният живот и трагичната смърт на Алберта Кинг, майка на Мартин Лутър Кинг

Историята на Мартин Лутър Кинг-младши е добре известна. Но деятелят за цивилен права получава доста от своите уроци от майка си Алберта Уилямс Кинг, която той назовава „ най-хубавата майка на света “.

Наистина, Алберта Кинг води живот, сходен на този на сина си: надълбоко религиозна, тя израства като щерка на свещеник с интерес към активизма. В допълнение към развъждането на трите си деца, тя работи с Християнската асоциация на младите дами (ХАМЖ), Националната асоциация за прогрес на цветнокожите (НАНЦ) и Женската интернационална лига за мир и независимост (ЖМЛМС).

Но за жалост приликите сред Алберта и Мартин не стопират дотук. Само 6 години откакто палач прострелва водача за цивилен права в Мемфис, Тенеси, въоръжен мъж убива и майка му в Атланта, Джорджия.

Това е историята на забележителния живот и трагичната гибел на Алберта Кинг.

Алберта Кинг

Родена на 13 септември 1903 година в Атланта, Джорджия, Алберта Кристин Уилямс прекарва ранния си живот надълбоко ангажирана в църквата. Баща й, Адам Даниел Уилямс, е свещеник на баптистката черква Ебенезер, където бе съумял да усили конгрегацията от 13 души през 1893 година до 400 до 1903 година.

Като млада жена Кинг наподобява решена да се развива в просветителната сфера. Институтът Кинг оповестява, че тя посещава гимназия в семинарията Спелман и получава документ за учител в института Хамптън. По пътя обаче се среща с просветител на име Майкъл Кинг. Тъй като на омъжените дами е неразрешено да преподават в Атланта, Кинг преподава единствено за малко, преди тя и Майкъл да се оженят през 1926 година

Тогава Кинг насочва вниманието си към своето семейство. Тя и Майкъл имат три деца дружно – Уили Кристин, Мартин (роден Майкъл) и Алфред Даниел – и живеят в дома в Атланта, където Кинг е израснал. Но учителският път на Алберта не стопира – тя ще се погрижи да образова децата си за расовото разделения свят, в който живеят.

„ Въпреки относително комфортните си условия, майка ми в никакъв случай не се е приспособявала чинно към системата на сегрегацията “, написа Кинг-младши, съгласно Института Кинг. „ Тя вдъхна възприятие за самоуважение на всичките си деца през цялото време. “

Както си спомня Кинг-младши, когато е малко момче, майка му му изяснява понятия като дискриминация и сегрегация. „ Тя ме научи, че би трябвало да се усещам „ някой “ и, че би трябвало да изляза и да се изправя пред система, която ме гледа в очите всеки ден, казвайки ми, че съм „ по-малко от някого “ и, че „ не съм еднакъв “, написа той, отбелязвайки, че Алберта също го е научила и за робството и Гражданската война и разказва за него сегрегацията като „ обществено положение “, а не като „ натурален ред “.

Кинг-младши продължава: „ Тя ми даде да схвана, че се опълчва на тази система и че в никакъв случай не би трябвало да разрешавам да ме кара да се усещам малоценен. Тогава ми сподели думите, които съвсем всеки чернокож чува, преди да разбере несправедливостта, която ги прави нужни: „ Ти си толкоз добър, колкото всеки различен. “

Докато Мартин и неговите брат и сестра израстват, Кинг продължава да им дава образци и по други способи. Тя основава хор Ебенезер и свири на орган в църквата през 30-те години на предишния век, получава бакалавърска степен от колежа Морис Браун през 1938 година и взе участие в организациите упоменати нагоре.

Макар да е тиха и резервирана и да се усеща най-удобно отвън светлината на прожекторите, Алберта Кинг също предлага поддръжка на сина си, когато националната му популярност нараства през 1950-те и 1960-те години. Както отбелязва Институтът Кинг, тя беше дирек на мощ и поддръжка за цялото семейство, когато Мартин Лутър Кинг-младши беше погубен на 4 април 1968 година

За страдание, нещастията на фамилията не свършват дотук – и Алберта Уилямс Кинг скоро ще срещне същата орис като сина си.

Кристин Кинг Фарис

Когато Алберта се появява в баптистката черква Ебенезер на 30 юни 1974 година, тя към този момент е претърпяла редица нещастия. Наред с убийството на Мартин през 1968 година, тя губи и най-малкия си наследник, Алфред Даниел, който се дави в басейн през 1969 година И в оня предопределен ден през 1974 година тя щеше да загуби личния си живот.

Както Then Guardian го разказва, Кинг свири „ Отче наш “ на органа, когато 23-годишен негър мъж на име Маркъс Уейн Чено-младши влиза в църквата, вади револвер и изкрещява, „ Трябва да спрете това! Уморен съм от всичко това! Тази заран аз поемам контрола. “

Размахвайки два револвера, той стреля в хора, улучвайки Алберта Кинг, църковния дякон Едуард Бойкин и стара енориашка. „ Ще убия всички тук! “ Твърди се, че стрелецът е плакал, до момента в който членове на църквата са се струпали върху него.

Алберта Уилямс Кинг беше откарана по неотложност в болница „ Грейди Мемориъл “, само че 69-годишната жена беше с съдбовна рана на главата. Тя и Бойкин почиват малко след нападението, разтърсвайки миряните и фамилиите си.

„ Беше без подозрение най-лошият ден в живота ми “, споделя дъщерята на Кинг Кристин Кинг Фарис, съгласно списание Atlanta. „ Мислех, че съм претърпяла най-лошите дни в живота си. Но грешах. “

Според The ​​New York Times килърът на Кинг е бил убедил, че всички християни са негови врагове. По-късно той изяснява, че е отишъл в Атланта от ненавист към чернокожите вярващи и се е надявал да убие Мартин Лутър Кинг-старши, само че Алберта Кинг просто е била по-близо.

Семейството на Алберта я разказва като основополагаща част от живота на Мартин Лутър Кинг-младши, човек, който му изяснява света, вдъхва му самоуважение и като цяло работи като значим модел за подражателство.

„ От време на време би трябвало да се дръзвам, когато съзнавам, че има хора, които в действителност имат вяра, че Мартин просто си е станал подобен “, написа дъщерята на Алберта Кинг в записките си „ Through It All “. „ Те считат, че той просто се е случил, че се е появил изцяло завършен, без подтекст, подготвен да промени света. Послушайте по-голямата му сестра – това просто не е по този начин. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР