Историята на графиня Елизабет Батори, смятана за масовата убийца с

...
Историята на графиня Елизабет Батори, смятана за масовата убийца с
Коментари Харесай

Нов прочит на историята за най-известната масова убийца излиза на български с гласа на Койна Русева

Историята на графиня Елизабет Батори, считана за всеобщата килърка с най-вече жертви, излиза за първи път на български език с нов прочит и нови въпроси. От през днешния ден „ Кървава кралица “ от Анна Леа е налична за публиката у нас в аудиоверсия в платформата на Storytel с гласа на актрисата Койна Русева.


Графиня Батори (1560–1614) е богата, умна, властна и авторитетна дама. Когато брачният партньор й е погубен изненадващо, тя е сложена в обстановка да пази собствеността и околните си от набезите на врагове. Основава клиника, в която се грижи за заболели и нуждаещи се. Но с разпространяването на смъртоносни заболявания броят на умрелите, изключително на млади дами там, стартира да пораства стремглаво. Така се появяват клюки, че точно тя е виновна за гибелта на над 600 девойки. За наказване е затворена доживот в спалня в личното си имение, където умира 4 години по-късно.

„ Кървава кралица “ е художествено произведение, основано на действителни събития. Авторът Анна Леа има опит в основаването филми, телевизионни и аудио сериали, като е работила и за продукции на BBC. По историята за графиня Батори тя работи дружно с писателя и сценарист Матю Хол, който е притежател и на премията BAFTA.

Двамата дружно търсят нови гледни точки и обстоятелства в опит да намерят разграничителната линия сред истината и легендата в тази мрачна история. Така „ Кървава кралица “ слага редица въпроси – каква е повода за гибелта на толкоз доста девойки в замъка, практикувала ли е графинята черна магия, има ли тегнещо над нея проклинание, доколко е потвърдено, че тя е направила всички тези убийства, имало ли е злонамерени клюки, които са целели да разклатят позициите на една властна жена.

„ Историята се развива във времена на жесток патриархат и демонстрира опита на мощните дами да вземат в ръце личната си орис. Това е готически трилър с висока динамичност на събитията, само че също по този начин има прочувствена дълбочина. В началото на книгата ние имаме твърдото чувство за вярно и неверно, само че до момента в който слушаме, преценката ни е сложена на непрекъсната инспекция. Нищо не е такова, каквото наподобява на пръв взор и съгласно мен тъкмо това е най-вълнуващото в тази история “, споделя авторката Анна Леа.

 

„ Елизабет до ден сегашен носи клеймото на най-мащабната всеобща килърка. Но това е основано на подправен развой без неоспорими доказателства. Затова имам вяра, че даже през днешния ден има доста съответстващи тематики, които можем да извлечем, тъй като към момента дамите биват осъждани и наказвани поради устрема им към самостоятелност и желанието да въздигнат глас в лична отбрана “, добавя тя.

„ Кървава кралица “ е продуцирана от Storytel на световно равнище и се издава на осем езика, в това число български.

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудиокниги и електронни книги в света с азбучник от над един милион заглавия в международен мащаб. Нашата визия е да създадем света по-емпатично и изобретателно място с помощта на положителните истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, на всички места и когато и да е.

 

Стрийминг услугата в границите на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската активност на Storytel се реализира от компанията Storytel Books, както и от издателя на аудиокниги StorySide.

 

Storytel Group работи на повече от 25 пазара по целия свят, а седалището е в Стокхолм, Швеция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР