Историята на дизелостроенето започва далеч преди Втората световна война. Още

...
Историята на дизелостроенето започва далеч преди Втората световна война. Още
Коментари Харесай

Защо европейците харесват дизелови коли?

Историята на дизелостроенето стартира надалеч преди Втората международна война. Още тогава най-напредничави и в това отношение са техничарите на цяла Европа - германците, а първи правят оценка достолепията на дизеловия мотор таксиджиите.

Възстановяващата се след Войната Европа стартира в началото да прави дребни коли, в които е мъчно да се интегрират дизелови мотори. Много скоро обаче и немските, и френските, и италианските автомобилни инженери стартират да се занимават с дизелови елементи.

80-те години на предишния век се следи най-голямото унифициране на горивни системи. Голяма част от пазара е завзета от Bosch с нейните популярни горивни помпи от серията VE, а друга част от пазара е обхваната от помпите Lucas.



Именно това са златните години на европейското дизелостроене. Надеждните и дълговечни възли и елементи вършат дизеловите коли доста известни. Двигателите са оптимално опростени, като кардинално не се нуждаят от каквато и да било електроника. Що се отнася до екологията, то в тези години никой не ѝ обръщаше внимание.

Съвременният дизелов мотор обаче е много друг от нагоре описаните. Сложни системи за ръководство на подаването на гориво и наложителните турбокомпресори трансформират нещата. Високото налягане на горивото, употребявано в системите common rail води до значително оскъпяване на горивната система, като тя става недотам ремонтнопригодна.

Въпреки това дизеловите мотори си остават икономични, относително надеждни, а по-високият им въртящ миг ги прави динамични без това да се отразява на разхода. Сравнително меката зима в Европа също играе роля в известността на дизелите и те и до ден-днешен си остават желани в Европа и изключително в Германия.



Скандалът с дизеловите коли на VW, добил известност с прозвището "Дизелгейт " бе сериозен удар по европейското дизелостроене. Той беше съзнателно нанесен от "зелени " американци, вследствие на което доста компании започнаха да преориентират политиката си във връзка с дизелите.

Тези мотори бяха упрекнати, че са мръсни и компании отпред с Volvo побързаха да заявят, че доста скоро ще се откажат от дизелите. Много градове не разрешиха потреблението на дизелови коли в централните си елементи.

Въпреки това европейците не престават да купуват дизели, въпреки процентът им по отношение на бензиновите и тези с различно задвижване (хибриди и електромобили) да спада, то дизеловите коли ще се харесват в Европа, а и у нас още дълго време.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР