Историята на българката Боряна Стробъл от HR екипa на емблематичния

...
Историята на българката Боряна Стробъл от HR екипa на емблематичния
Коментари Харесай

Боряна Стробъл: Обичам Тесла като свое дете

Историята на българката Боряна Стробъл от HR екипa на емблематичния производител на електрически коли „ Тесла ” влезе в центъра на вниманието на българските читатели още през октомври предходната година. Тогава списание " Мениджър " първо разгласява просторен материал и изявление с нея. Интересът към дамата, имала опция да взе участие в сбъдването на една от огромните фантазии на Илон Мъск, продължава да пораства и по тази причина в този момент публикуваме цялото изявление с нея, излязло в брой 10/2019 година на списание " Мениджър "

По-голямата част от детството си Боряна Динева (по баща) прекарва в Мездра, покрай Врачанския Балкан. Най-скъпите мемоари от родния й дом разкриват тясната връзка сред хората и природата в селските региони на България, където обича да прекарва ваканциите и почивните дни. Баба й и дядо й я учат какъв брой са значими връзката с действителността и пълноценният живот. Баща й я увлича по математиката от ранна възраст, а майка й й дава очи за това какъв брой е значимо човек да бъде честен и да има сърце да оказва помощ на другите. И двамата й родители са с дух на бизнесмени и възпламеняват и у нея този интерес. Още на 7 години се захваща с дребни инициативи, носещи скромни доходи, които тя влага в други свои бизнес хрумвания. Първите пари, които изкарва сама, са от „ детски бизнес ”, както тя се показва. Изгражда дребна плантация за охлюви, които развъжда, с цел да продава на хранилища, които зареждат фармацевтичния бранш. Бързо схваща, че има предприемачески гений и сърце, и открива огромната икономическа и персонална власт, която дава бизнесът. Родителите й са бунтовни мозъци – четат за света и проучват тогавашното ръководство и закони по отношение на това, което научават за живота зад граница. Затова и фамилията постоянно се мести в търсене на нови благоприятни условия. Този непослушен проучвателен дух е част от нея, от това, което е тя през днешния ден.

На 22 години в Съединени американски щати

Смела и независима, тя усеща, че даже да се озове в пустинята, след месец ще построи печеливш бизнес с камили. И нещата се подреждат. Бързо схваща, че в Северна Америка ценят положителното обучение, и се насочва към най-хубавите университети. За нея това е Калифорнийският университет в Бъркли, където получава цялостна стипендия. По-късно университетският й път я води в Станфорд. Университетските й достижения и лидерски начинания са отличени с награди от Колежа на Сан Матео и Калифорнийския университет. Още през първата година в Бъркли тя е една от едвам осемте студенти (само 0,04% от приетите), които получават премията за водачи на бъдещето. Печели и редица други оценки за начинания в общността, внедряване на технологии и разнообразни планове в областта на услугите. Убедена е, че човешкият капацитет е най-мощният и трансформативен, само че и най-недостатъчно употребяваният актив, с който разполага нашата цивилизация.

- Госпожо Стробъл, какъв брой дълъг е пътят от Монтана до Пало Алто в Калифорния, където е централата на „ Тесла “?

- Докато учех стопанска система в Калифорнийския университет в Бъркли, една от дисциплините, наречена „ Бъдещето на бизнеса “ към Бизнес учебното заведение HAAS, притегли интереса ми. Ходът на глобализацията към този момент бе мощно напреднал по целия свят и всички желаеха да се възползват от ниската цена на труда в чужбина. Това, което научих в Бъркли, е, че идната фаза на революцията в бизнеса ще минава през първичната инкубация на локално равнище, преди да се пристъпи към разширение в интернационален проект. Основната идея зад този модел е така наречен отвесна интеграция – при нея се регистрират преимуществата на съкращаването на веригата за доставки, наемането на локални гении, потреблението на локални материали и индустриални запаси. Огледах се в региона на Санфранциския залив и с изненада открих пионер – „ Тесла “. Напълно отвесно интегриран автомобилопроизводител, който не се намираше в Детройт, в Германия, Китай, Япония или Корея. А колите бяха електрически, което бе потребно за околната среда. Годината беше 2011 и аз желаех да работя за „ Тесла “ без значение на каква позиция. През 2011 година хората към момента не виждаха трендовете – смееха ми се, когато чуеха, че желая да се причисля към компания за електрически коли. Мислеха си, че съм луда, само че аз взех решението си въз основа на личните си стопански изследвания на пазара. Разбрах, че компанията няма съперници. И бях надълбоко уверена, че ще стане огромна. Присъединих се към „ Тесла “ като първи HR анализатор, работех за Арнън Гешури, който беше основал „ Google “, преди да отиде в „ Тесла “. Арнън е извънреден експерт и необикновен началник.

- Когато погледнете 8 години обратно, по какъв начин оценявате своя принос в една от най-иновативните компании в света?

- „ Тесла “ имаше 680 чиновници, когато се причислих като първи анализатор. Пет години по-късно в компанията работеха към този момент 45 хиляди души, като огромна част от тях бяха наети благодарение на данни и HR индикатори, генерирани от мен и моя екип. През интервала си в „ Тесла “ помогнах за развиването на съвсем всяка функционалност в HR отдела. Ръководех екипи, в това число отделите за разбор на човешките запаси, за действеност на човешките запаси, системите за поддържане и ръководство на човешките запаси, а по-късно и отдела за бизнес разбори и за сливания и придобивания.

Когато взех решение да напусна „ Тесла “ и да отида в „ Уикимедия “, се сбогувах с сътрудниците си с писмо. В отговора си те ми написаха, че олицетворявам културата на „ Тесла “. Бях построила огромна част от HR и личността и характерът ми бяха станали част от „ Тесла “. Те ми благодаряха за упорития труд и за това, че им оставих завещание от най-високо международно равнище. Чувствах се ужасно, защото знаех, че работата и грижите, които влагам във компанията, й помогнаха да се разшири и да добие популярност в миг, когато светът не познаваше „ Тесла “. Образованието ми в Бъркли ме научи да различавам положителните хрумвания рано.

Списание Human Resource Executive през юли 2014 година показва на корицата си HR екипа на „ Тесла “ под заглавието „ Да задвижиш революцията “. В този миг Боряна Стробъл е HR управител (анализи, системи и операции) в компанията.

- Запознавате се със брачна половинка си безусловно на работното място. По какъв метод прекосяването на деловите връзки с Джей Би Стробъл в персонални промени отношението ви към работата и по-нататъшната ви визия за развиване?

- Тези, които не ме познават, питат по кое време нещата сред мен и брачна половинка ми са минали от професионални в персонални. А тези, които ни познават, елементарно биха могли да отговорят на този въпрос: и Джей Би, и аз сме толкоз отдадени на работата си, че ние в действителност сме работата ни. При нас няма разделяне сред персонален и професионален интерес – това, върху което работим, се припокрива с това, което сме. Съпругът ми сътвори „ Тесла “, тъй че културата на компанията е аналогична на неговата персона. Аз разбирах какво желае да направи „ Тесла “ и личността ми съвпадаше с тази визия. И по този начин от първия ден „ Тесла “ беше като дете за нас. Бързорастящо дете, за което се грижехме и подкрепяхме. За нас с Джей Би беше естествено да сме сътрудници, защото живеехме един и същи живот. Други не всеки път виждаха нещата като нас, само че двамата с него постоянно мислехме еднообразно и стигахме до едни и същи заключения. И за нас беше същинска изненада, че някой като него (роден в Уисконсин, инженер от Станфорд – бел. ред.) ще е толкоз сходен на някого като мен (българка, с предприемачески дух, световен бродяга – бел. ред). И това продължава и до през днешния ден: партньорството ни е мощно, тъй като имаме сходни възгледи за света и живота и държим на работата си. Постоянно се учим един от различен и се поддържаме.

- Кое е общото сред Дж. Б. Стробъл и Илон Мъск, което ги трансформира в мощен тандем?

- Джей Би основава „ Тесла “ няколко години преди да срещне Илон. Когато Джей Би взема решение да потърси финансиране, Илон е първият вложител, който съзира и схваща капацитета на концепцията му. Никой различен не откликва. Между Джей Би и Илон има страхотна химия и те бързо се трансформират в мощен екип. Като хора са разнообразни, само че се схващат доста добре. Двамата работят в разнообразни елементи от бизнеса и се допълват взаимно, тъй като всеки има своите мощни страни. Но и двамата са влюбени в инженерството и науката и това е техният общ език.

Семейство Стробъл с двамата си близнаци и Илон Мъск на представянето на модела X на „ Тесла ” през октомври 2015 година във Фримонт, Калифорния

- Как се работи с Илон Мъск и коя част от облика му остава недостъпна за външния свят?

- Срещнах Илон за първи път през 2011 година и от този момент до през днешния ден съм говорила с него стотици пъти. С разрастването на „ Тесла “ ми бяха възлагани планове с най-голям приоритет, тъй че извозвам забележителна част от времето си в представянето им и приемането на мнения от самия него за другите начинания.

Разговорите с Илон са диалози с един от най-умните хора в човешката история. Интелектуалната му мощност е свръхчовешка. Но той е и благородник и има ужасно възприятие за комизъм. Обича да работи доста, само че и да се забавлява и да оставя у хората положителни мемоари. Именно на него би трябвало да благодаря за едни от най-хубавите моменти в живота си – присъединяване в представянето на модела X; консолидираното на „ Громан Инджиниъринг “ в „ Тесла “; полета до Берлин, където „ Тесла “ получи премията за най-хубав автомобил на годината; поканата да участвам в центъра за ръководство на полетите при изстрелването на ракетите му и доста други.

Илон наема международни специалисти в другите области, в които работи. Често това са млади експерти с новаторски хрумвания. Той е доста интелигентен и може да отдели положителните хрумвания от не толкоз положителните, както и да повярва в тях. Държи на фамилията си и прекарва доста време с него. И е страховит татко.

- С какво си обяснявате голямата известност на Мъск измежду младите?

- Заради въплъщението на концепцията, че един човек може да промени света. Разбира се, всичко, което прави, се прави в действителност от огромни екипи, само че той е признакът на начинанията. Същевременно днешната работна мощ е формирана от милениъли и хора от поколението Z. Те могат да бъдат стимулирани точно от позитивното въздействие на персони и желаят да основават просвета. Тези млади експерти знаят, че се постанова да премислят метода, по който действа светът, с цел да се надяваме на по-добро бъдеще. Устойчивото развиване и околната среда са значима част от това бъдеще. Илон Мъск е натурален и наличен модел за подражателство за младите, той им демонстрира какви могат да бъдат и по какъв начин биха могли да окажат позитивно влияние върху планетата ни.

- Коя работа е по-вълнуваща – в „ Тесла “ или в основаната от вас и брачна половинка ви фамилна фондация ?

- И двете са еднообразно вълнуващи, защото са продължение на една и съща по-значима задача: ние желаеме да създадем света по-добро място, с грижа за устойчивото развиване и за околната среда посредством инструментите на науката и технологиите. Отдадена съм на работата и на екипите си и на двете места. Служителите ни и на двете места са посветили живота си на публичното развиване и на околната среда.

- Коя е обществената и публично значима смяна, която желаете да извършите?

- Мечтая за свят, в който бизнесът няма да има негативни въздействия. С други думи, свят, в който всеки бизнес оказва позитивно влияние и е потребен за обществото. Това е допустимо, само че изисква да се даде приоритет на дълготрайните вероятности пред краткосрочните облаги. Печалбата в този сюжет е допустима, само че за постигането й се поставя повече труд за по-дълго време.

Втората ми фантазия е свят, който е съвършената меритокрация. Там, където хората са възнаградени с благоприятни условия въз основа на гения и желанието си за работа. Равният достъп до благоприятни условия трансформира живота.

- Идните години опазването на околната среда какви нови благоприятни условия ще сътвори и от тази вероятност по какъв метод бихте желали вашата фондация да способства?

- Нашата фондация оказва помощ да разпознаем и да подкрепим развиването на тези надарени хора, които учат, изследват или работят по планове и бизнес инициативи, които да ускорят прехода към бъдеще с по-устойчива околна среда. На второ място, влагаме в предприятия, които се движат в същата посока. И на трето, ние си партнираме с институции от международна класа, с цел да осигурим поддръжка за образование, което да приготвя изключителни студенти за бъдеща кариера в тази съответна област.

- Как сте разграничили вашата роля в фамилната фондация от тази на господин Стробъл?

- Професионалният опит и на двамата ни предопределя способността ни да ръководим всяка функционална част от една организация. Джей Би има богат опит в региона на чистите технологии и прелестно схваща посоката, в която се движи бъдещето на устойчивата сила. Аз познавам всички аспекти на дейностите по построяването и развиването на гении, основаването на партньорска мрежа, разбора и използването на подобаващите индикатори за оценка на успеваемостта и организирането на рационални и гъвкави огромни бизнес интервенции.

- Вашата мощ в „ Тесла ” e вземането на решения, основани на данни. Как пренасяте това умеене в работата си в нестопанския бранш?

- Всичко, което вършим, се основава на данни и индикатори. Магистратурите ми от Станфорд по индустриално инженерство и мениджмънт към бизнес учебното заведение „ Слоун “ на Станфордския университет ме научиха да меря неща, които са сложни за оценяване: успеваемостта на дадена стратегия, позитивното влияние върху обществото и човешкия капацитет. При организацията на премиите за водачество „ Стробъл “ да вземем за пример работих с професор Памела Хиндс от Станфорд, която има 30-годишен опит в региона на човешките запаси и резултатите от човешкия труд. Направихме световен разбор на всички проучвания на човешкия капацитет и успеваемост, с цел да извлечем тези данни, които дават измерими индикатори за капацитета и триумфа. Начертахме и научна карта с резултатите, която се употребява за оценка на всеки гений, който награждаваме във фондацията ни. Използваме този модел към този момент три години и през 2019 година трима стипендианти на „ Стробъл “ бяха отличени с премиите на „ Форчън “ „ 30 под 30 “, които отличават най-хубавите от най-хубавите от тяхното потомство. Това е и едно от доказателствата, че нашият теоретичен метод и логаритъм са с положителни благоприятни условия за прогнозиране.

- Кои са настоящите планове, по които работите?

- Идеите, в които влагаме, не са стандартни – търсим изобретателни, ексцентрични хрумвания. Те нормално са свързани с новаторски технологии, произвеждане или бизнес модели.

В момента целим да влагаме в инициативи, които са добър образец за кръгова стопанска система. Земята просто би трябвало да премине към кръгова стопанска система. Един подобен образец е компанията Genusee в град Флинт, щата Мичиган. Genusee създава по един чифт очила от 15 пластмасови бутилки за вода. Основателката и основна изпълнителна директорка Али ван Овербеке към този момент е била на страниците на „ Ел “, „ Ню Йорк Таймс Стайл “ и „ Вог “. Инвестираме в компанията, тъй като имам вяра, че усъвършенстваната, устойчива мода е един от методите за повишение на публичното схващане за потребностите на околната среда, както и че екологичните решения са от голяма важност. Устойчивата мода е освен въздействаща, само че може да има актуален и занимателен артикул, както е при Genusee.

Виждам и друга мощна социална наклонност: значимите хрумвания могат да обхванат в обществото посредством начин на живот продуктите. По традиция професионални списания като „ Форчън “ и „ Таймс “ са тези, които отразяват бизнес трендовете. Днес обаче считам, че списания като „ Вог “, „ Харпар`с Базаар “, „ Ел “ и „ Венити Феър “ са в мощна позиция да поддържат измененията в обществото и съзнанието ни за околната среда, като създадат устойчивостта съвременна. Държа да бъда част от напъните за налагането на това умишлено и съвременно придвижване за устойчиви артикули.

- Кога планирате до самодейностите и фондовете ви за финансиране да имат достъп и българи?

- Подкрепяме интелигентни хора и положителни хрумвания, които ще обезпечат екологичното ни здраве в бъдеще – това е световен ангажимент. Българите, несъмнено, също ще вземат участие в това начинание. С наслаждение бихме дали премия „ Стробъл “ на надарени българи на възраст сред 17 и 33 години. Ще подкрепим университетския им път и/или предприемаческите им инициативи. Убедена съм, че има български гений, който би могъл да разкрие същинския си капацитет благодарение на нашата платформа. Очаквам с наслада да покажа на света какви надарени хора има в моята татковина.

Автор: Венцислав Савов

***

Визитка
1-2.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР