Историята, която се учи в основното и средното образование, трябва

...
Историята, която се учи в основното и средното образование, трябва
Коментари Харесай

Македонски учен: Историята, която се учи у нас, провокира конфликти в обществото

Историята, която се учи в главното и междинното обучение, би трябвало да развива сериозно мислене у децата, само че сега тя не извършва тази своя роля. В момента в историята има развиване на мощни политически легенди, корист с историята и историческото обучение, което подклажда спорове вътре в нашето общество сред другите етноси: македонци – албанци, албанци – сърби, албанци – турци, македонци - турци.
Това съобщи в изявление пред телевизия „ Сител ” историкът Петар Тодоров от Института за национална история и член на взаимната.
 Владо Бучковски: Можем да намерим решение за общата история Владо Бучковски: Можем да намерим решение за общата история
Преговорите сред Скопие и София не престават интензивно, а македонското държавно управление изпрати явен сигнал, че е твърдо решено да търси к...
Той акцентира, че ромите въобще липсват от учебниците по история.
„ Помислете си по какъв начин се усеща един представител на ромската общественост в Република Северна Македония, в случай, все едно въобще не съществуват в страната ”, сподели той. Според Тодоров, това следва да се промени и всички са съгласни, че би трябвало да има промяна, с цел да има модерно обучение, което ще развива сериозно мислене и няма да дава мотив за разделяне.
Коментарът на историка е по отношение на дебата в по отношение на нуждата от преправянето на наличието на учебниците в учебно заведение.
Според него, не устоят изказванията, че измененията ще доведат до „ изтриване на македонската еднаквост ”. Достатъчно е да се погледнат учебниците по история за четвърти клас, да вземем за пример, с цел да стане ясно, че това, което се учи сега, не се разграничава от изучаваното преди години, счита историкът Петар Тодоров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР